Πώς ο δήμαρχος «κέρδισε» τον Μητσοτάκη

Είναι κοινή η εκτίµηση στη Θεσσαλονίκη ότι ο Στέλιος Αγγελούδης έχει ξεκινήσει µε το δεξί τη θητεία του στον ∆ήµο Θεσσαλονίκης. Και αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους. Πρώτον, στον προκάτοχό του. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, µε το που έχασε τις εκλογές τον περασµένο Οκτώβριο, άφησε το µαγαζί ακυβέρνητο, µε αποτέλεσµα, µέχρι να παραδώσει, τα προβλήµατα στην καθαριότητα, που ήταν ορατά και πριν από τις εκλογές, να οξυνθούν ακόµα περισσότερο. Ετσι, όταν ο Αγγελούδης ανέλαβε, από την 1η Ιανουαρίου, τη διοίκηση του δήµου, ήταν πολύ εύκολο να φανεί γρήγορα η βελτίωση. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει µε τον ίδιο τον νέο δήµαρχο, που πολύ γρήγορα ξεχώρισε, γιατί ήταν εργατικός, αποτελεσµατικός και πρακτικός. Πήρε σκούπα, έβαλε σε τάξη τους εργαζοµένους στην καθαριότητα και φρόντισε να αποκτήσει γρήγορα µια καλή θεσµική σχέση µε την κυβέρνηση, έτσι ώστε να υπάρξουν τα απαραίτητα κονδύλια για τα άµεσα ζητήµατα της πόλης. Και εδώ έρχεται να «κουµπώσει» ο τρίτος λόγος της επιτυχίας του Αγγελούδη: τα ευήκοα ώτα που βρήκε στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πολιτική φηµολογία λέει ότι ένα από τα πρώτα πράγµατα που ρώτησε ο πρωθυπουργός τον νέο δήµαρχο Θεσσαλονίκης όταν πρωτοσυναντήθηκαν είναι το πώς κατάφερε και κέρδισε τις εκλογές. Η απάντηση του δηµάρχου ήταν η εξής: «Οπως εσύ. Προέρχεσαι από τη Ν.∆. και είχες στο ψηφοδέλτιό σου ανθρώπους από το Κέντρο και το ΠΑΣΟΚ. Ετσι και εγώ. Είµαι κεντρώος έως κεντροαριστερός και είχα στο ψηφοδέλτιό µου στελέχη από τη Ν.∆.». Αυτή η καθαρή εξήγηση, αλλά και η εκτίµηση που απέκτησε ο πρωθυπουργός, ότι έχει µπροστά του έναν άνθρωπο εργατικό και µεθοδικό, δηµιούργησε τις συνθήκες για µια πολύ καλή εκκίνηση. Που δεν έµεινε µόνο στα λόγια. Η κυβέρνηση φρόντισε να ενισχύσει τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης µε έκτακτη ενίσχυση 13 εκατ. ευρώ για τη βραδινή αποκοµιδή, για την εξασφάλιση χώρων που θα γίνουν πάρκινγκ, ώστε να αντιµετωπιστεί το κυκλοφοριακό πρόβληµα, αλλά και για να ξεκινήσουν πέντε έργα στον ∆ήµο Θεσσαλονίκης.

Το πού θα καταλήξει αυτός ο «αρραβώνας» κανείς δεν ξέρει. Μάλιστα, πολλοί θυµούνται ότι κάπως έτσι θετικά και ευχάριστα είχε ξεκινήσει και η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. Μια σχέση που στο τέλος δεν ήταν και τόσο θερµή. Οµως, όλα εξαρτώνται από τους ανθρώπους.

Συζητιέται πολύ το αν στις 10 Ιουνίου η Θεσσαλονίκη θα έχει εκλεγµένο ευρωβουλευτή από την πόλη.

Άτυπος πόλεμος

Ένας άτυπος, υπόγειος προεκλογικός πόλεµος βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης. Αφορά την πρωτιά στη µάχη του σταυρού στην πόλη, την οποία διεκδικούν τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές: ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, που στηρίζεται από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, που έχει την υποστήριξη του ΠΑΟΚ, και ο Σάκης Αρναούτογλου, που έχει, ως πρώτος εκλεγµένος δηµοτικός σύµβουλος µε τον Στέλιο Αγγελούδη, µια µεγάλη µαγιά ψηφοφόρων στους οποίους απευθύνεται.

Τίτλοι τέλους

Ενα παλιό καφέ-µπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, µε ιστορία ζωής 23 χρόνων, γράφει αυτές τις ηµέρες τίτλους τέλους. Ο λόγος για το «Eden», που αποτελούσε παραδοσιακό πολιτικοδηµοσιογραφικό στέκι επί της οδού Καλαποθάκη. Εκεί έκανε συχνά συναντήσεις ο Γιάννης Μπουτάρης, ενώ περνούσε συχνά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν καταλήξει στο αγαπηµένο του εστιατόριο, τις «7 Θάλασσες», που βρίσκεται λίγα µέτρα παρακάτω.


Με όπλο το καινούργιο της βιβλίο δίνει τον προεκλογικό της αγώνα η Ελεωνόρα Μελέτη. Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε την Τετάρτη η γνωστή τηλεπαρουσιάστρια για να κάνει τη βιβλιοπαρουσίαση και µερικές εµφανίσεις στα ΜΜΕ, ενώ το βράδυ είδε φίλους σε γνωστό µπαρ στο κέντρο της πόλης.

Συμπάθειες

Όταν ένας υποψήφιος ευρωβουλευτής εµφανίζεται σε εκδήλωση άλλου συνυποψηφίου, αυτό σίγουρα κάτι σηµαίνει. Πολύ δε περισσότερο όταν ο ένας υποψήφιος είναι και ο επίσηµος οµιλητής. Όλα αυτά τα λέµε µε αφορµή την παρουσία -ως οµιλητή- του Βαγγέλη Μεϊµαράκη στην κεντρική προεκλογική οµιλία της Μαρίας Σπυράκη, που θα γίνει την ερχόµενη Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Οι συµπάθειες δεν κρύβονται. Ή, µήπως, και η συνεργασία;

Επένδυση

Σχολιάστηκε η απόφαση του ∆ηµήτρη Τσιόδρα να διοργανώσει την κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Φαίνεται ότι ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη επενδύει στην πόλη, γιατί ήταν η δεύτερη µεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε εδώ. Ο Τσιόδρας, λοιπόν, πήγε την Τετάρτη στο «Βελλίδειο», όπου διοργάνωσε µια µεγάλη συγκέντρωση, ενώ -Ολυµπιακός γαρφρόντισε όλα να έχουν τελειώσει πριν από την έναρξη του τελικού του Conference League. Σωστός…

Ακούραστος

Αειθαλής ο Σωτήρης Κούβελας, που αυτές τις ηµέρες έκλεισε τα 88. Την περασµένη εβδοµάδα ήταν στην εκδήλωση για την παρουσίαση των επεκτάσεων του µετρό, ενώ την Τρίτη συµµετείχε σε εκδήλωση παλιών στελεχών της Ν.∆., που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, ενόψει των ευρωεκλογών.

Το τριήμερο

Το τριήµερο της Θεσσαλονίκης θα µπορούσε να χαρακτηριστεί η αρχή της εβδοµάδας. Σημερα διοργανώνουν ανοικτές πολιτικές συγκεντρώσεις στην πόλη ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, την Τρίτη έπεται το ΚΚΕ και την Τετάρτη η Ν.∆. κλείνει τις συγκεντρώσεις τουλάχιστον των µεγάλων κοµµάτων. Η Ν.∆. και το ΠΑΣΟΚ πάνε λιµάνι, ο ΣΥΡΙΖΑ παραλία και το ΚΚΕ στον πεζόδροµο της Αγίας Σοφίας. Να δούµε ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις, αν και η κόντρα θα είναι κυρίως µεταξύ Ν.∆. και ΠΑΣΟΚ, που κάνουν στον ίδιο χώρο µάζωξη, και ΣΥΡΙΖΑ µε ΠΑΣΟΚ, που διοργανώνουν εκδήλωση την ίδια ηµέρα.

Απευθείας

Στη γραµµή Κασσελάκη η ∆ώρα Αυγέρη, που συνεχίζει την από κοντά, απευθείας και αδιαµεσολάβητη σχέση µε τους πολίτες. Η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πρόσφατα σε παρέα ότι µόνο η ίδια έχει δώσει 80.000 cards visit σε πολίτες.