Η Ελληνίδα ορειβάτισσα που έχει ανέβει και στις επτά κορυφές των ψηλότερων βουνών σε καθεµία από τις επτά ηπείρους µέσω αφήγησης ενθαρρύνει ιδιαίτερα τις γυναίκες να αναλάβουν δράση για το κλίµα, ώστε να προστατεύσουν τον πλανήτη µας.

*Διαβάστε εδώ: Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 12,9 μονάδων για τη ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ - Ποιοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές προηγούνται

Ο λόγος για την πρέσβειρα του Eυρωπαϊκού Συµφώνου για το Κλίµα, Βανέσα Αρχοντίδου, που στις επικείµενες εκλογές διεκδικεί µια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, µε το µότο: «Όταν οι γυναίκες βάζουν στόχους και υποστηρίζουν η µία την άλλη, µπορούν να κάνουν θαύµατα».

Είστε αλπινίστρια. Τι είναι αυτό;
Οι αλπινιστές είναι ορειβάτες µεγάλων υψοµέτρων. Ανεβαίνω σε βουνά µε υψόµετρο που ξεπερνά τα 4.000 µέτρα και αυτό χρειάζεται ειδικές τεχνικές, αλλά και χρήση κατάλληλου εξοπλισµού.

Πότε ξεκινήσατε την ορειβασία;
Ξεκίνησα στα 27 µου χρόνια. Μέχρι τότε ήµουν παιδί της πόλης και δεν ήξερα πολλά πράγµατα για τη φύση και τον υπαίθριο αθλητισµό. Όμως, από την πρώτη πεζοπορία κατάλαβα ότι οι αναβάσεις µε γεµίζουν δύναµη και, όταν ανέβηκα σε κορυφή άνω των 4.000 µέτρων, συνειδητοποίησα ότι είµαι φτιαγµένη για τα ψηλά βουνά.

Περιγράψτε µας τα συναισθήµατά σας όταν ανεβήκατε στην κορυφή του Έβερεστ…
Στην κορυφή του Έβερεστ «γεννήθηκα» ως αλπινίστρια. Μπορεί να είχα ανέβει σε πολλές άλλες κορυφές πριν, αλλά το Έβερεστ είναι το «Άγιο ∆ισκοπότηρο» για εµάς, τους ορειβάτες. Όταν έβγαλα τη σηµαία µας από το σακίδιό µου, αισθάνθηκα σαν Ολυµπιονίκης. Ένιωσα περήφανη που ανέβασα τη χώρα µου τόσο ψηλά.

Ποιες άλλες κορυφές έχετε πατήσει;
Έχω ανέβει στις υψηλότερες κορυφές των ηπείρων του κόσµου, ολοκληρώνοντας το παγκόσµιο πρότζεκτ που λέγεται «7 Summits». Στο πλαίσιο αυτό, έχω πατήσει στην υψηλότερη κορυφή της Ανταρκτικής, το Βίνσον, σε µια αποστολή που έγινε ντοκιµαντέρ και έκανε πρεµιέρα φέτος στο ∆ιεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, µε σκηνοθέτη τον Ανδρέα Σιαδήµα. Έχω φτάσει στις υψηλότερες κορυφές στις Άνδεις, στον Καύκασο, στο Κιλιµάντζαρο και στις Αλπεις, ενώ έχω ανέβει και στις περισσότερες κορυφές της Ελλάδας µας.

Ποιος είναι ο επόµενος στόχος;
Επόµενος στόχος η Ευρωβουλή (γέλια). ∆εν είναι ορειβατικός, αλλά είναι σίγουρα «βουνό», αφού δεν είµαι µέσα στους πλέον αναγνωρίσιµους υποψηφίους και ο περισσότερος κόσµος δεν γνωρίζει για τις σπουδές, τα µεταπτυχιακά και την προϋπηρεσία µου, που είναι τα ουσιαστικά µου εφόδια για τη θέση, µε αποτέλεσµα να κρίνει επιφανειακά ή να µη µε γνωρίζει καθόλου.

Ποια θα θέλατε να είναι η συµβολή σας στην Ευρωβουλή;
Ως πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συµφώνου για το Κλίµα, ήδη συµβάλλω στη διαµόρφωση των πολιτικών για τη βιώσιµη ανάπτυξη και τη δίκαιη µετάβαση. Θα συνεχίσω να συµβάλλω σε αυτόν τον τοµέα, αλλά ως ευρωβουλευτής θα έχω µεγαλύτερη δύναµη και επιρροή για να εκπροσωπήσω τα συµφέροντα της Ελλάδας. Ως γυναίκα και ιδρύτρια του οργανισµού AWomanCanBe.org, θα δώσω έµφαση στις δράσεις γυναικείας ενδυνάµωσης και στον τοµέα της αγροδιατροφής, αλλά και στο πλαίσιο των στόχων βιώσιµης ανάπτυξης, µε το πείσµα και την αποφασιστικότητα του ορειβάτη που κατακτά υψηλές κορυφές (γέλια).

Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συµφώνου για το Κλίµα... Μιλήστε µας γι’ αυτό.
Πρόκειται για µια θέση ευθύνης, αφού οι πρεσβευτές του Συµφώνου για το Κλίµα εκπροσωπούµε τις χώρες µας στις Βρυξέλλες και συνεργαζόµαστε µε τη διεύθυνση D.G. Clima, ώστε να συγκεντρώσουµε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να συµβάλουµε στη διαµόρφωση των νοµοθεσιών για βιώσιµη ανάπτυξη και δίκαιη µετάβαση σε µια κλιµατικά ουδέτερη Ευρώπη. Παράλληλα, βοηθάµε στην εκπαίδευση των κοινωνιών, αλλά και στην κατανόηση και προώθηση των θεµάτων που σχετίζονται µε την κλιµατική κρίση, αποτελώντας έναν σύνδεσµο µεταξύ της Ευρώπης και των αντίστοιχων χωρών µας.

Το Έβερεστ είναι το «Άγιο Δισκοπότηρο» για εμάς, τους ορειβάτες"

Ποια µέτρα πρέπει να ληφθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κλιµατική κρίση;
Τα µέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι πολλά και διέπουν όλους τους τοµείς της οικονοµίας, της κοινωνίας, των υποδοµών, της αγροδιατροφής, ακόµα και της Υγείας. Ωστόσο, όλα τα µέτρα θα πρέπει να ληφθούν µε γνώµονα την ευηµερία των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των διαφόρων κλάδων που επηρεάζονται από τις ευρωπαϊκές νοµοθεσίες. Η κοινή λογική θα πρέπει να πρυτανεύσει, αλλά η διαπραγµάτευση είναι ουσιώδης και κρίσιµη.

AWomanCanBe.org. Τι ακριβώς κάνει;
Είναι ένας οργανισµός γυναικείας ενδυνάµωσης, που φιλοδοξεί να συµβάλλει στο να γίνουν οι γυναίκες φορείς αλλαγής και όχι απλώς να συµµετέχουν στις εξελίξεις. Υποστηρίζουµε όλες τις γυναικείες δράσεις στο πλαίσιο των στόχων βιώσιµης ανάπτυξης, αλλά δίνουµε έµφαση και στην επιχειρηµατικότητα, την αγροδιατροφή και την υποστήριξη των γυναικών µέσα από την επαφή τους µε τη φύση και τις υπαίθριες δραστηριότητες. ∆ηµιουργούµε πρότυπα, µε στόχο να σπάσουµε τα στερεότυπα και τις παγιωµένες αντιλήψεις για τον ρόλο των γυναικών.

Μπορεί µια γυναίκα να κάνει τα πάντα (a woman can be);
Όταν οι γυναίκες βάζουν στόχους, αλλά και όταν υποστηρίζουν η µία την άλλη, µπορούν να κάνουν θαύµατα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» την 1η Ιουνίου 2024