Οι δυο φίλοι που ξανάσμιξαν και η στήριξη στον Μπελέρη...

Εκτός από τις εξαντλητικές αντιπαραθέσεις, τις περιοδείες και το µεγάλο άγχος, οι προεκλογικές εκστρατείες έχουν και τις ωραίες ιστορίες τους. Ιδιαιτέρως µάλιστα µε φόντο τις ευρωεκλογές, όπου η αγωνία των κοµµάτων και των επιτελικών στελεχών είναι µοιραία πιο ελεγχόµενη. Σε ένα από τα πιο ωραία «γαλάζια» στιγµιότυπα αυτής της περιόδου ήταν η µετά από καιρό κοινή εµφάνιση δύο καλών φίλων. Ο λόγος για τον µέχρι πρότινος υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου, και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ∆ηµήτρη Πτωχό, που στάθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγµατοποίησε για τη στήριξη του Φρέντη Μπελέρη και της Ελεονώρας Μελέτη, σε γνωστό στέκι της Γλυφάδας, ο διοικητής του Ασκληπιείου Βούλας, Αιµίλιος Βουγιουκλάκης. Μάλιστα, ο Σταύρος Παπασταύρου, πρωτεργάτης της υποψηφιότητας του προφυλακισµένου οµογενούς και εκλεγµένου δηµάρχου Χειµάρρας, όχι µόνο απηύθυνε χαιρετισµό στο ακροατήριο (κάτι που δεν το συνηθίζει), αλλά υπογράµµισε και την ιδιαίτερη σηµειολογία της εν λόγω υποψηφιότητας. Για όσους δεν γνωρίζουν, Παπασταύρου και Πτωχός συνδέονται µε βαθιά φιλία από την περίοδο που συνυπήρξαν στο Μαξίµου ως οι µακράν σοβαρότεροι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαµαρά. Ως εκ τούτου, ως υπουργός Επικρατείας ο Παπασταύρου έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια να πειστεί ο Μητσοτάκης και αντί του Παναγιώτη Νίκα να δώσει το χρίσµα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου στον Μεσσήνιο ∆ηµήτρη Πτωχό, στο πλαίσιο των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών. Κι επειδή ο περιφερειάρχης και καλό παιδί είναι διαχρονικά και τις φιλίες του τιµάει, δεν θα µπορούσε να λείψει από τη συγκεκριµένη περίσταση... Προφανώς, σε αντίθεση µε τον πολιτικό του µέντορα, ο Πτωχός δεν έχει κανένα πρόβληµα να εκφραστεί ξεκάθαρα υπέρ του Φρ. Μπελέρη, που υπό κανονικές συνθήκες η περίπτωσή του είναι εµβληµατικών διαστάσεων για τους οµνύοντες στις πατριωτικές καταβολές της παράταξης.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στην τελευταία προεκλογική ομιλία του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.∆. Ορέστη Ομράν παρευρέθησαν τόσο η Σάκη Κυπραίου, επί δεκαετίες φύλακας - άγγελος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όσο και η μητέρα της Μαρέβας Γκραμπόφσκι.

Όταν ο Σκέρτσος βγήκε από το Μέγαρο Μαξίμου...

Εναν άλλο Σκέρτσο είδαµε σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Πολύ πιο ανοιχτό στον κόσµο, εξωστρεφή, µε παρουσία στις εκδηλώσεις ανά την ελληνική περιφέρεια και µε κινήσεις στις οποίες δεν µας είχε συνηθίσει, όπως αυτή που έκανε στην Κρήτη φορώντας στο κεφάλι ένα µαύρο κρητικό µαντίλι. Μάλιστα, έφτασε µέχρι και τον Εβρο, πραγµατοποιώντας ουσιαστικά αυτό το διάστηµα το πρώτο του πολιτικό roadshow. Κάτι µου λέει πως σε αυτόν τον δρόµο θα πορευτεί το επόµενο διάστηµα ο υπουργός Επικρατείας, καθώς βλέπει ότι, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούµενα, «το’ χει» µε τον κόσµο... Το θέµα είναι να το πάρει απόφαση και να βγαίνει όλο και πιο τακτικά από το Μαξίµου, αφήνοντας για λίγο στα συρτάρια του γραφείου τους «µπλε φακέλους» µε την πρόοδο του κυβερνητικού έργου...

Μετρηµένα στα δάχτυλα ήταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θέλησαν να υπερασπιστούν δηµοσίως τον Στέφανο Κασσελάκη αναφορικά µε τις περιπέτειές του µε το «πόθεν έσχες». Πολλοί, δε, από αυτούς ζητούσαν µε ευγενικό τρόπο από τους δηµοσιογράφους στα πάνελ να µην τους κάνουν κάποια τέτοια ερώτηση, καθώς δεν ήθελαν να µπουν στη βάσανο να ψάχνουν δικαιολογίες.

Μάζωξη

Μια µεγάλη µάζωξη διοργανώθηκε από «γαλάζιους» δικηγόρους, προκειµένου να στηριχθεί η υποψηφιότητα του ∆ηµήτρη Τσιόδρα. Παρών ήταν, µεταξύ άλλων, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος αιτιολόγησε την παρουσία του λέγοντας πως µε τον επίδοξο ευρωβουλευτή δούλεψαν όλα τα χρόνια στο επιτελείο του πρωθυπουργού και έχουν συνδεθεί µε προσωπική φιλία. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος επίσης υποστηρίζει σθεναρά τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Μεγάρου Μαξίµου.

Αν κάποιος παρακολουθεί τα social media του κόµµατος Κόσµος, θα θεωρήσει ότι επικεφαλής ή έστω υποψήφια ευρωβουλευτής µε κεντρική στήριξη είναι η ∆ήµητρα Ματσούκα. Η γνωστή ηθοποιός πρωταγωνιστεί στις δραστηριότητες του κόµµατος µε βιντεάκια και συνεντεύξεις. Μπορεί να µην έχουν όλα αυτά ιδιαίτερο πολιτικό περιεχόµενο, όµως πιθανότατα κάνουν τα αναγκαία «κλικ»...

Κίνδυνος

Με περιφερόµενο... πολιτικό κίνδυνο παροµοιάζουν τον πολιτευτή Θανάση Οικονόµου, καθώς µε αφορµή την προσβλητική δήλωση που έκανε για τους πρώην συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ Βαρεµένο και Χριστοδουλοπούλου, πολλοί από τα διάφορα κόµµατα από όπου πέρασε θυµήθηκαν τη γενικότερη διαδροµή του στα κοινά. Τι έλεγαν; Πως µονίµως ο Οικονόµου σε όποιο κόµµα πάει παριστάνει τον φρουρό του αρχηγού. Οπως σχολίαζαν σκωπτικά, τα ίδια έκανε µε τον Γιώργο Παπανδρέου όταν ήταν ΠΑΣΟΚ, τον Φώτη Κουβέλη όταν προσέγγισε τη ∆ΗΜ.ΑΡ., τον Αλέξη Τσίπρα όταν έγινε ΣΥΡΙΖΑ και τώρα τον Στέφανο Κασσελάκη. Απλώς τώρα, µε τα τελευταία του κατορθώµατα, ανάγκασε την εκπρόσωπο Κεχαγιά να τον αποδοκιµάσει. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν µοιάζει να πτοείται, καθώς θεωρεί πως έτσι γίνεται αρεστός στο προεδρικό σύστηµα, που τραβάει ενίοτε σαφείς διαχωριστικές γραµµές από την περίοδο Τσίπρα.

Μπάχαλο

Πάντως, µιας και θυµήθηκα την πραγµατικά εξαιρετική συνάδελφο, ειλικρινώς της συµπαριστάµεθα όλοι µε αυτά που τραβάει. Τι να κάνει κι εκείνη προκειµένου να διαχειριστεί αυτό το µπάχαλο στην Κουµουνδούρου! Είναι χαρακτηριστικό ότι σε µια προσπάθεια να συµµαζέψει τα ασυµµάζευτα του Οικονόµου, διεµήνυσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρεί ότι υπάρχει θέµα µε τις τελευταίες δηλώσεις «πόθεν έσχες» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ελα όµως που µόλις µία µέρα νωρίτερα κατά την οµιλία του στη Θεσσαλονίκη ο Κασσελάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δηµοσιοποιήσει άµεσα το «πόθεν έσχες» του, ακολουθώντας το δήθεν... παράδειγµα του ιδίου, αφήνοντας ταυτόχρονα ένα σωρό υπονοούµενα; Τελικά, τι από τα δύο ισχύει; Γιατί δεν βγάζουµε άκρη, όχι τίποτ’ άλλο...