Μεταξύ πυρκαγιάς και ιδιοκτησίας

Λόγω προεκλογικής βαβούρας, πολλές κυβερνητικές αρρυθµίες-αστοχίες κρύφτηκαν κάτω από το χαλί. Ο Ιούνιος, όµως, θα είναι µήνας κρίσης για σοβαρά ζητήµατα, όπως είναι τα µέτρα για την πυροπροστασία τα οποία υποχρεούνται να λάβουν ιδιοκτήτες ακινήτων κοντά σε δασικές περιοχές. Ο Συνήγορος του Πολίτη απεφάνθη ότι αυτή η Κοινή Υπουργική Απόφαση αντιστρατεύεται το δικαίωµα στην ιδιοκτησία, καθώς οι πολίτες επιβαρύνονται µε έξοδα προκειµένου να προστατεύσουν την περιουσία τους από ενδεχόµενη πυρκαγιά, ακόµα και αν δεν πρόκειται για αυθαίρετη δόµηση. Εχουν δοθεί ήδη δύο παρατάσεις, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει συµµόρφωση από την πλευρά των υπόχρεων, και το αρµόδιο υπουργείο εµφανίζεται αµετακίνητο, παρά την οργή όσων µαθαίνουν τον λογαριασµό που θα πρέπει να πληρώσουν για να προσαρµοστούν στα νέα µέτρα. Το πολιτικό κόστος είναι αυτονόητο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλοί ψηφοφόροι της Ν.∆. κατέχουν ακίνητα που βρίσκονται κοντά σε δασικές περιοχές. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει άριστη σχέση µε τον ΥΠΕΝ, Θεόδωρο Σκυλακάκη, αλλά στο Μέγαρο Μαξίµου έχουν φτάσει µηνύµατα από τη βάση, µέσω βουλευτών, που προκαλούν µια κάποια µουρµούρα.

Ποιοι, δύο, φιλόδοξοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. συναντήθηκαν για να συζητήσουν µακριά από τα αδιάκριτα βλέµµατα την τακτική τους µετά τις ευρωεκλογές;

Το ραντεβού του Σεπτεμβρίου

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει σκοπό να… απλώσει τραχανά από Σεπτέµβριο, ανοίγοντας θέµατα υψηλής πολιτικής, όπως π.χ. η αναθεώρηση της λειτουργίας του ΑΣΕΠ, ώστε να επιταχυνθούν οι διορισµοί των επιτυχόντων στις εξετάσεις και να διορθωθεί η απαράδεκτη κατάσταση της αναµονής για ένα, δύο ή και τρία χρόνια. Τι στάση θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.; Η απάντηση δεν είναι προφανής και θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσµα και τη δυναµική που θα δηµιουργηθεί εντός των κοµµάτων.

Ρομά και πρόστιμο

Αλαλούµ επικρατεί σε σχέση µε την υποχρέωση για καθαρισµό των οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους µέχρι το τέλος του µήνα. Η στήλη ακούει για απελπισµένους µικροϊδιοκτήτες στα οικόπεδα των οποίων ρίχνουν µπάζα Ροµά της περιοχής τους, για παράδειγµα, µε αποτέλεσµα να µην µπορούν να βάλουν τάξη και να κινδυνεύουν µε πρόστιµο, χωρίς να φταίνε. Κάτι πρέπει να γίνει για να σταµατήσει αυτό το χάλι.

Για ποιον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.∆. έγιναν τα περισσότερα τηλεφωνήµατα από τις τοπικές κοµµατικές οργανώσεις σε ψηφοφόρους; Με διαφορά έναντι όλων των άλλων...

Το… όραμα

Υπάρχουν πολλά στάδια στην αγχώδη διαταραχή, ειδικά όταν αυτή έχει πολιτικό υπόβαθρο. Συνήθως ξεκινάει µε νεύρα, µετά λαµβάνει πιο µόνιµα χαρακτηριστικά - αυτό που λέµε «ενόχληση». Στο πιο προχωρηµένο στάδιο συνοδεύεται από… οράµατα, όπως αυτά που αποτυπώθηκαν σε πρόσφατο τηλεοπτικό-παραπολιτικό ρεπορτάζ, βάσει του οποίου κεντρικός παρουσιαστής δελτίου ειδήσεων συνέτρωγε µε πολιτικό αρχηγό στον Πειραιά, και µάλιστα δύο ηµέρες πριν του πάρει συνέντευξη. Το περίεργο είναι ότι ούτε στον Πειραιά εθεάθησαν ούτε κάπου αλλού - ούτε ο ένας είδε τον άλλον ούτε και κανείς τούς είδε µαζί. Ο ένας εκ των δύο, µάλιστα, την ηµέρα που υποτίθεται ότι έτρωγαν µαζί στον Πειραιά βρισκόταν αρκετά χιλιόµετρα µακριά από το λεκανοπέδιο. Και λοιπόν, τι έγινε; Σηµασία έχει ότι κάποιος τους… οραµατίστηκε! Και, για να λέµε την αλήθεια, τι χρειάζεται για να διασπείρεις ένα ψέµα; Ενα όραµα και ένας χρήσιµος ηλίθιος να το γράψει, µπας και αναπαραχθεί!

Ανασχηματισμός και Κομισιόν

Οι ανασχηµατισµοί, ως γνωστόν, δεν προαναγγέλλονται, αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν προδιαγράφονται. Εν προκειµένω, πολλά εξαρτώνται από το πρόσωπο του επιτρόπου που θα επιλεγεί. Για παράδειγµα, αν παραµείνει σε αυτόν τον ρόλο ο Μαργαρίτης Σχοινάς, δεν επείγει η αλλαγή στη σύνθεση της κυβέρνησης. Αν, όµως, πάει Βρυξέλλες ο Γεραπετρίτης ή ο Σκυλακάκης, αλλάζει το πράγµα. Σε κάθε περίπτωση, τρίζουν αρκετές καρέκλες και κάποιοι µπορεί να κριθούν και µε βάση το πόσο –πραγµατικά– βοήθησαν στις εκλογές.

Το Άρθρο 16 φυγείν αδύνατον

Η ωριµότητα του πολιτικού συστήµατος θα δοκιµαστεί και µε ορίζοντα τη συνταγµατική αναθεώρηση. Η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει στις αρχές του 2025, µε πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, και η κατάργηση του Αρθρου 16 για την Ανώτατη Παιδεία θα συγκαταλέγεται στις βασικές του προτάσεις. Τι θα κάνει, άραγε, αυτή τη φορά η Χαριλάου Τρικούπη;

Οι εκπλήξεις του Αλέξη

Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιµάζεται για την πρεµιέρα του ινστιτούτου του. Προσκλήσεις θα απευθυνθούν σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς του προοδευτικού χώρου, στον πρωθυπουργό και σε άλλες προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς. Προβλέπω ότι Μητσοτάκης - Ανδρουλάκης δεν θα παραστούν, Παπανδρέου - Βενιζέλος θα παραστούν. Από κει και πέρα, µην αποκλείετε και κάποιες εκπλήξεις από το εξωτερικό.