Οι εξηγήσεις που πρέπει να δώσει ο Ανδρουλάκης

Ας δεχτούµε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν εισέπραξε όλα αυτά τα χρόνια την αλληλεγγύη των συντρόφων του και πως µπορεί να του έβαζαν και τρικλοποδιές, για να µην πάρει το ΠΑΣΟΚ τα πάνω του. Οµως και ο ίδιος θα πρέπει να εξηγήσει µε πειστικό τρόπο για ποιον λόγο υπέστη τέτοια αντιµετώπιση. Μήπως επειδή όταν κέρδισε την προεδρία του κόµµατος έφτιαξε ένα περίκλειστο σύστηµα εξουσίας στη Χαριλάου Τρικούπη, λειτουργώντας µε το δόγµα ενός ακατανόητου εγωισµού ότι µόνος του και µε τους στενούς του συνεργάτες µπορεί να τα πετύχει όλα και δεν έχει ανάγκη κανέναν; Κάτι που µπορεί και να µεταφράζεται ως «Σας γράφω στα παλαιότερα των υποδηµάτων µου». Αλλά, ακόµα και αν καταλάβαινε πως κάποια πρόσωπα δεν ήθελαν να τον βλέπουν ζωγραφιστό επειδή πήρε τα ηνία της Χαριλάου Τρικούπη, ποιος ο λόγος να αφήνει να εννοηθεί πως µαζί τους έχει ανοιχτούς λογαριασµούς; Επρεπε να έχει διδαχτεί από τη ρήση «Κράτα τους φίλους σου κοντά και τους εχθρούς σου ακόµη πιο κοντά». ∆ιότι όλοι αυτοί που σήµερα ήξερε πως θα του την «πέσουν» θα είχαν εκτεθεί εάν τους «έβαζε» στο παιχνίδι της ηγεσίας. Επίσης, στον τοµέα της επικοινωνίας, µε εξαίρεση τη στενή του συνεργάτιδα Στεφανία Μουρελάτου, που µόνο σκάλες δεν καθάριζε στη Χαριλάου Τρικούπη, δεν υπήρχε µια καλοστηµένη µηχανή για να προπαγανδίζει τις θέσεις του κόµµατος. Σε πλήρη ατονία και αποδυνάµωση και οι τοµείς του κόµµατος, που θα έπρεπε να κάνουν σαµατά κάθε µέρα µε τις παρεµβάσεις τους.

«Τι είχες, Γιάννη, τι είχα πάντα»

Κάθε φορά που στο ΠΑΣΟΚ σηµειώνονται εξελίξεις γύρω από το θέµα της ηγεσίας, όλα τα βλέµµατα στρέφονται στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και πολλοί επιχειρούν να «τσεκάρουν» τις προθέσεις του. Το ίδιο συµβαίνει και αυτές τις ηµέρες, µε αποτέλεσµα ο Γ. Παπανδρέου να σχολιάζει µε νόηµα: «Τι είχες, Γιάννη, τι είχα πάντα». Επίσης, άνθρωποι του περιβάλλοντός του συστήνουν «να κόψουν τις βλακείες» όσοι διακινούν σενάρια περί παρασκηνιακής ανάµιξής του στις εξελίξεις, για να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του κόµµατος. Οπως εξηγούν, ο Γ. Παπανδρέου δεν πορεύεται παίζοντας κρυφτούλι, αλλά όταν είναι να πει κάτι, θα το πει δηµοσίως.

Κρατά αποστάσεις και θα εκτιμηθεί

Εκείνος που µέχρι τώρα δείχνει να κρατά αποστάσεις από τις παραληρηµατικές εξάρσεις αµφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ο βουλευτής του κόµµατος Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος συνιστά σε όλους ψυχραιµία και αυτοσυγκράτηση. Αν και στις προηγούµενες εσωκοµµατικές εκλογές είχε τεθεί αντίπαλος του Ν. Ανδρουλάκη, δεν έχει βγει στα κεραµίδια για να σκούζει σαν τον γάτο ή να «κακοπαθιέται» στα τηλεοπτικά παράθυρα. Η θέση του είναι πως «δεν πρέπει να µετατρέψουµε τη στεναχώρια και την απογοήτευση των µελών του ΠΑΣΟΚ σε οργή, βλέποντάς µας να ξεκατινιαζόµαστε δηµοσίως». Ενα είναι βέβαιο: Η στάση του αυτή θα εκτιµηθεί δεόντως, αν όχι στο άµεσο, σίγουρα στο απώτερο µέλλον.

Μάχες με ιστορία

Πάρτε χαρτί και µολύβι, σηµειώστε πόσοι έχουν διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚΚΙΝ.ΑΛ. τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και αµέσως θα καταλάβετε τους λόγους που το συγκεκριµένο κόµµα δεν µπορεί να λειτουργήσει ενωτικά και συντεταγµένα. Πώς να µονιάσουν όταν ο ένας εχθρεύεται τον άλλον και όποιος στο τέλος καταφέρει να διακριθεί δεν αναγνωρίζεται, αλλά υπονοµεύεται από τους υπόλοιπους; Μέχρι τώρα στη µάχη για τη διεκδίκηση της αρχηγίας του χώρου έχουν εµπλακεί οι εξής: Γιώργος Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Φώφη Γεννηµατά, Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Μανιάτης, Σταύρος Θεοδωράκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Παύλος Χρηστίδης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Καµίνης, ∆ηµήτρης Τζιώτης, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Απόστολος Πόντας. Σε αυτούς αν προσθέσουµε και µερικούς ακόµα, που εκδήλωναν πρόθεση ή φλέρταραν µε την ιδέα να δοκιµάσουν την τύχη τους, ξεπερνάµε τους είκοσι. Ενδεικτικά αναφέρω: Βασίλης Κεγκέρογλου, Αννα ∆ιαµαντοπούλου, Λούκα Κατσέλη, Θανάσης Χειµωνάς, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Νίκος Παπανδρέου και πάει λέγοντας.

Στην Κεντροαριστερά, ψάχνουν το πρόσωπο που µπορεί να ενσαρκώσει µε επιτυχία τον ρόλο του Ελληνα Φρανσουά Μιτεράν, για να οδηγήσει τον χώρο σε τροχιά εξουσίας, και, επειδή δεν τον βρίσκουν, η λύση είναι µία: Κάλλιστα µπορεί να απευθυνθούν ή στον Φάνη Λαµπρόπουλο ή στον Αλέξανδρο Τσουβέλα. Ή και στους δύο, µε σύνθηµα: «Με Φάνη και Τσουβέλα, ιδρώνουµε φανέλα».

Τους απάντησε ο Απόστολος

Παρέµβαση υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη έκανε ο «Νέστορας» της παράταξης και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαµάνης. «Ματαιοπονούν όσοι απεργάζονται σχέδια υπονόµευσης του ΠΑΣΟΚ. Εχουµε πάθει και µάθει πολλά από τέτοια στο παρελθόν. Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι αρραγής, σφυρηλατείται µε τους αγώνες του και διασφαλίζεται από το καταστατικό του», ανέφερε µεταξύ άλλων σε δήλωσή του στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, στέλνοντας µήνυµα προς όσους βιάστηκαν να ανοίξουν θέµα ηγεσίας στα «κανάλια».

Ποιος, θέλω να ξέρω ποιος

Πώς το έλεγε ο Γιάννος Παπαντωνίου; «Για τον σοσιαλισµό παλεύουµε όλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι». Ε, κάπως έτσι και ένα κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έδινε τη µάχη των ευρωεκλογών από κοσµοπολίτικο νησί των Κυκλάδων. Οχι θα κάτσει να χολοσκά επειδή τον περιφρονούσε ο Ν. Ανδρουλάκης.

Ετοιμοπόλεμοι

Το µοναδικό κόµµα που δεν έχει εισέλθει σε κατάσταση εσωστρέφειας είναι η Νέα Αριστερά. Ουδείς µέχρι τώρα έχει αµφισβητήσει τον Αλ. Χαρίτση. Κάτι που επίσης µας έχει κάνει εντύπωση είναι πως ο συγκεκριµένος πολιτικός φορέας από την εποµένη κιόλας των ευρωεκλογών «κοιτάζει» τα προβλήµατα της κοινωνίας. Και τι εννοώ; Εχει προχωρήσει σε παρεµβάσεις εκδίδοντας ανακοινώσεις για δεκάδες ζητήµατα, τα οποία τα ραντάρ των άλλων κοµµάτων του προοδευτικού χώρου δεν έχουν «πιάσει» για να τα αναδείξουν. Αυτό κάτι δείχνει, αν µη τι άλλο. Μπορεί να έχασαν µία µάχη, αυτή των ευρωεκλογών, αλλά οι άνθρωποι παραµένουν ετοιµοπόλεµοι.