Tο «γαλάζιο» μπλοκάκι με τις προεκλογικές επιδόσεις κορυφαίων

Στο πλαίσιο της αποτίµησης του εκλογικού αποτελέσµατος της περασµένης Κυριακής, σε Πειραιώς και Μαξίµου έχουν µπει στην... άχαρη, αλλά και απαραίτητη διαδικασία να αξιολογήσουν τον τρόπο µε τον οποίο κινήθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τα προβεβληµένα «γαλάζια» στελέχη. Για παράδειγµα, υπάρχει απόλυτη ικανοποίηση τόσο για τον αριθµό των περιοδειών που πραγµατοποίησαν όσο και για την αποτελεσµατικότητα της µετάδοσης των µηνυµάτων που επιθυµούσε ο πρωθυπουργός για πρόσωπα όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Νίκος ∆ένδιας, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, η Αλεξάνδρα Σδούκου (έκπληξη, αν µη τι άλλο), η ∆όµνα Μιχαηλίδου, η Σοφία Ζαχαράκη, ο ∆ηµήτρης Βαρτζόπουλος, ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο Ανδρέας Νικολακόπουλος. Στον αντίποδα τοποθετούνται περιπτώσεις όπως η Ολγα Κεφαλογιάννη, η Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Νίκος Ταχιάος και ο Γιάννης Μπούγας, ενώ στο ενδιάµεσο της λίστας βρίσκονται, µεταξύ άλλων, ο Λευτέρης Αυγενάκης και η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Κάποιοι γράφουν για την Kεραμέως, άλλοι για τον ∆ένδια, ορισμένοι βάζουν στην εξίσωση τον Τζιτζικώστα, ωστόσο μόνο ένας μέχρι τώρα εν ενεργεία υπουργός της κυβέρνησης δηλώνει ανοικτέ σε άτομα του περιβάλλοντος του πως θα τον ενδιέφερε η προοπτική της Κομισιόν. Λεπτομέρειες προσεχώς...

Οι απορίες και η κοινή παραδοχή της... μοναδικότητας του Άκη

Ορισµένοι βουλευτές της Ν.∆. απόρησαν για το γεγονός ότι ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος κατά κοινή οµολογία υπερέβαλε ή υπερθεµάτισε σε λάθος επιχειρήµατα, προσπαθώντας να εξηγήσει τα αίτια του αρνητικού για το κυβερνών κόµµα εκλογικού αποτελέσµατος. Οι τοποθετήσεις του για τα κορυφαία µέτωπα, που προφανώς στοίχισαν πολιτικά στην κυβέρνηση (µε τον ίδιο να αµφισβητεί δηµόσια σε πολλά σηµεία την κοινή αυτή παραδοχή), όπως η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελµατιών και το νοµοσχέδιο για τα οµόφυλα ζευγάρια, κρίθηκαν από τα εν λόγω στελέχη ως ενδείξεις για τη µη ορθή ερµηνεία του µηνύµατος που έστειλαν οι πολίτες την Κυριακή. Μην υποτιµάτε αυτή την παράµετρο, καθώς εκτός των άλλων ο υπουργός Επικρατείας, ως αρµόδιος για τον συντονισµό του κυβερνητικού έργου, είναι εκ προοιµίου κι εκείνος που θα προχωρούσε εκ του ρόλου του σε εισηγήσεις για τις διορθώσεις που θα έπρεπε να γίνουν σε πρόσωπα και καταστάσεις στους κόλπους του κυβερνητικού σχήµατος. Ως εκ τούτου, είναι µια περίπτωση που θα πρέπει να απολαµβάνει, για ευνόητους λόγους, όσο το δυνατόν -αφού ολοκληρωτικά είναι αδύνατο, όπως καταλαβαίνετε- µεγαλύτερης εσωκοµµατικής αποδοχής. Φυσικά, η εµπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη εξακολουθεί να είναι απόλυτη, όπως και η γενικότερη εκτίµηση στο «γαλάζιο» στρατόπεδο ότι, παρά τις επιµέρους διαφωνίες και γκρίνιες, «τη δουλειά που κάνει ο Ακης δεν µπορεί να την κάνει κανείς».

Την επανεµφάνισή του έκανε ο ∆ιονύσης Τεµπονέρας µε το κείµενο που κατέθεσε για τη δηµιουργία ενός ενιαίου Συντονιστικού από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς. Λίγο έλειψε η πρόταση αυτή να τον θέσει εκτός κόµµατος, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης µε κάθε ευκαιρία τού δείχνει την πόρτα της εξόδου. Κατά τα λοιπά, το µεγάλο µειονέκτηµα του Τεµπονέρα είναι ότι είναι εσωτερικά αποµονωµένος, καθώς δεν έχει ιδιαίτερη επαφή ούτε µε την εσωκοµµατική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Φιλοδοξίες

Την Τετάρτη το απόγευµα συνεδρίαζε το ∆ηµοτικό Συµβούλιο της Αθήνας. Παρών ήταν, φυσικά, και ο δήµαρχος Χάρης ∆ούκας. Αυτόπτες µάρτυρες, ωστόσο, µου µετέφεραν πως ο ∆ούκας ήταν πνευµατικά αλλού. Η σκέψη του έµοιαζε να ταξιδεύει στο... άπειρο και σίγουρα δεν ήταν στην ατζέντα του ∆ηµοτικού Συµβουλίου. Πού ήταν; Μα, στις αποφάσεις που πρέπει άµεσα να λάβει σε σχέση µε την ηγεσία της Κεντροαριστεράς. Κάτι που προφανώς θα έχει συνέπειες στη δηµοτική του οµάδα, η οποία, στην περίπτωση που είναι υποψήφιος, είναι βέβαιο πως θα διαλύσει. Γι’ αυτό και ήδη υπάρχουν πολλές µουρµούρες για τις προσωπικές φιλοδοξίες που αναπτύσσει.

Μετρηµένα στα δάχτυλα του ενός χεριού ήταν τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που είχαν το... κουράγιο να βγουν στα media την εποµένη των ευρωεκλογών. Ανάµεσά τους δεν µπορώ να µην ξεχωρίσω τον Κωστή Χατζηδάκη, παρά το γεγονός ότι επιχείρησε να συµµαζέψει τα ασυµµάζευτα σε ό,τι αφορά το νοµοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελµατιών και την εκλογική ζηµιά που προκάλεσε στη Ν.∆.

Βυζαντινισμοί

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος εκ του αποτελέσµατος της σταυροδοσίας για τις ευρωεκλογές φάνηκε ότι δέχτηκε πόλεµο από πρόσωπα του στενού κοµµατικού µηχανισµού. Αυτό ενδεχοµένως να είναι λογικό σε ένα κόµµα που µας έχει κατά καιρούς συνηθίσει στους βυζαντινισµούς. ∆εν είναι όµως και πολύ συντροφικό να βρίσκονται απροσχηµάτιστα απέναντι στον γραµµατέα του ΠΑΣΟΚ τόσο ο διευθυντής της Χαριλάου Τρικούπη, Νίκος Σαλαγιάννης, όσο και ο Βαγγέλης Αργύρης, ο άνθρωπος που είχε την ευθύνη πριν από έναν χρόνο για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων του άλλοτε κραταιού Κινήµατος για τις εθνικές εκλογές.

Εδώ Παππάς...

Το διάστηµα της προεκλογικής περιόδου ο Νίκος Παππάς (όχι ο µπασκετµπολίστας, ο άλλος) ήταν σαν να είχε κηρύξει λευκή απεργία και δεν ήταν και πολύ ενεργός στα τηλεοπτικά παράθυρα. Την εποµένη των ευρωεκλογών άρχισε και πάλι τις εµφανίσεις του και µάλιστα αφήνει να διαρρεύσει πως ήταν αυτός που έπεισε τον Στέφανο Κασσελάκη να επαναφέρει στη ρητορική του το ζήτηµα της συνεργασίας µε το ΠΑΣΟΚ. Εστω και σε επίπεδο κοινών κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών...