Καμία σκιά μεταξύ Ανδρουλάκη - Χαρίτση

Το δηµοσίευµα της «Απογευµατινής» και του συναδέλφου Γιώργου Κατσίγιαννη περί του ενδεχοµένου να υπάρξει κοινή Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς τάραξε τα νερά και ουσιαστικά άνοιξε τη συζήτηση για την πιθανότητα συνεργασίας κοµµάτων και σχηµατισµών στον χώρο της Κεντροαριστεράς, µετά και τα ηχηρά µηνύµατα των ευρωεκλογών. Υπήρξαν µάλιστα και διάφορα σενάρια αναφορικά µε το ποιος έκανε τη σχετική διαρροή. Αυτό που έµαθα είναι ότι οι εν λόγω διαρροές δεν έγιναν από το ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, οποιαδήποτε διαρροή από τη Χαριλάου Τρικούπη θα έκανε κακό στην όποια συνεννόηση µε τη Νέα Αριστερά. Και επειδή η σχέση εµπιστοσύνης παίζει καταλυτικό ρόλο, από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη υπήρχε ενηµέρωση προς τον Αλέξη Χαρίτση αναφορικά µε το πώς µπορεί να προέκυψαν τα σχετικά δηµοσιεύµατα. Και κάπως έτσι δεν υπάρχει καµία αµφιβολία στη σχέση των δύο ανδρών, που παραµένει άριστη, γεγονός απολύτως χρήσιµο για τα µελλούµενα στον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

Η σύσκεψη της αντιπολίτευσης

Oι δύο γραµµές που υπάρχουν στο εσωτερικό της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκαν στην κλειστή σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε τη ∆ευτέρα. Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, υπήρξαν δύο εισηγήσεις. Η µία έλεγε να υπάρξει άµεση αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη και συµµετοχή στις διεργασίες για τη µεγάλη Κεντροαριστερά µε ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά κ.λπ. Η άλλη έλεγε να µην υπάρξουν βιαστικές κινήσεις και να περιµένουν τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας και βεβαίως να δοθεί η µάχη στο επικείµενο Συνέδριο. Στις συσκέψεις της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης κοµβικό ρόλο παίζουν οι Ολγα Γεροβασίλη, Χρήστος Σπίρτζης, Αλέκος Φλαµπουράρης, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιώργος Βασιλειάδης κ.ά.

Στήριξη

Εν αντιθέσει µε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, το αρνητικό αποτέλεσµα στη Νέα Αριστερά δεν προκάλεσε καµία αµφισβήτηση στο πρόσωπο του κ. Χαρίτση. Και αυτό είναι ενδεικτικό της εκτίµησης που απολαµβάνει, αλλά και της συντροφικότητας που επικρατεί στο εν λόγω σχήµα.

Στα ΜΜΕσα

H παρουσία του ∆ηµήτρη Καµπουράκη στην πρωινή εκλογική εκποµπή του Action24 είναι προφανές πως αποτελεί προάγγελο της ένταξης του γνωστού δηµοσιογράφου στο δυναµικό του καναλιού.

Αυτονόητα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε το αυτονόητο, τοποθετώντας στη θέση του επικεφαλής της ευρωοµάδας του ΠΑΣΟΚ τον Γιάννη Μανιάτη. Η εξέλιξη αυτή, λέει, ενόχλησε τον Νίκο Παπανδρέου, επειδή πήρε περισσότερες ψήφους από τον Μανιάτη. Η πολιτική, ωστόσο, έχει και το κριτήριο της αξιολόγησης. Και όταν υπάρχει στην ευρωοµάδα του ΠΑΣΟΚ ο Μανιάτης, µε την τεχνοκρατική του συγκρότηση και την εµπειρία, είναι προφανές πως αυτός θα είναι ο επικεφαλής και όχι ο Παπανδρέου, που, αν µη τι άλλο, δεν έχει να επιδείξει τίποτα το ιδιαίτερο στο πεδίο της πολιτικής.

Αδικο

Η µάχη του σταυρού είναι σκληρό πράγµα, ακόµα και για τα υψηλόβαθµα κοµµατικά στελέχη, όπως είναι ο γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος δεν εκλέχτηκε ευρωβουλευτής. Από τότε ακούει τα µύρια όσα. Η κριτική είναι εν πολλοίς άδικη, καθώς το διάστηµα που είναι γραµµατέας συνέβαλε καταλυτικά στην οργανωτική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα εξαιρετικό νέο στέλεχος, µε ήθος και πολιτικό µέλλον.

Καλαμοκαβαλάρης;

Ο δήµαρχος Αθηναίων αύριο θα δώσει συνέντευξη σε µεγάλη κυριακάτικη εφηµερίδα. Ταυτόχρονα τις προηγούµενες ηµέρες κυκλοφορούσαν σενάρια για πιθανή υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο Κώστας Σκανδαλίδης παλαιότερα είχε µιλήσει για «καλαµοκαβαλάρηδες». Περιµένω να δω αν εντάχθηκε σε αυτή την κατηγορία ο Χάρης ∆ούκας. Γιατί, αν είναι υποψήφιος, δεν θα σέβεται αφενός τους Αθηναίους που τον εξέλεξαν δήµαρχο, αφετέρου τον Νίκο Ανδρουλάκη, που τον ανέδειξε, ενώ δεν τον ήξερε ούτε ο θυρωρός του. Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική έχει αρχές και αυτό θα είναι χρήσιµο να το µάθει ο κ. ∆ούκας.

Άγνοια

Στο πάνθεον των ηρώων της εγχώριας Αριστεράς πιο ψηλά από όλους βρίσκεται ο Νίκος Μπελογιάννης. Ο Στέφανος Κασσελάκης -ενδεικτικό της απερίγραπτης άγνοιάς του- έφτασε στο σηµείο να µπερδέψει τον Μπελογιάννη µε τον Νίκο Πλουµπίδη!

Για ποιον κορυφαίο παράγοντα του ΠΑΣΟΚ είχαν απορίες στη Χαριλάου Τρικούπη για το αν έριξε στην κάλπη το «πράσινο» ευρωψηφοδέλτιο;


Ηθικό ανάστημα

Την παραµονή των ευρωεκλογών ο ∆ηµήτρης Κουτσούµπας συνάντησε δηµοσιογράφους σε µπαρ της Κολοκοτρώνη. Πολλοί, όµως, νόµιζαν πως οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν ήταν από γνωστό µπαρ του Κολωνακίου και έκαναν ειρωνικά σχόλια. Η αλήθεια είναι πως στο τελευταίο πράγµα που µπορεί κάποιος να «χτυπήσει» τον Κουτσούµπα και τα στελέχη του ΚΚΕ είναι στο ηθικό πεδίο. Ο τρόπος που ζουν ταιριάζει απολύτως µε όσα εκπροσωπούν.

Παρέμβαση

Με ενδιαφέρον αναµένεται στο γήπεδο της Κεντροαριστεράς η παρέµβαση του Γιώργου Παπανδρέου µετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και τα σενάρια για τους υποψήφιους αρχηγούς. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρώην πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει το βήµα στο Συνέδριο που διοργανώνει από κοινού ο κ. Τσίπρας µε τον κ. Ζάεφ, προκειµένου να τοποθετηθεί συνολικά στις πολιτικές εξελίξεις και να θέσει το διακύβευµα.