Οι γκρίνιες και το στοίχημα

Για τις εσωκοµµατικές διεργασίες στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς δεν έχουν σηµασία µόνο αυτά καθαυτά τα ποσοστά των κοµµάτων, αλλά και οι επιδόσεις των «κορυφαίων» σε συγκεκριµένες εκλογικές περιφέρειες. Για παράδειγµα, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, στον οποίο κάποιοι προσβλέπουν για τη διαδοχή του Νίκου Ανδρουλάκη (αν υποθέσουµε…), δεν µπορεί να περηφανεύεται για το αποτέλεσµα στην Ανατολική Αττική, γύρω στο 9%, µισή µονάδα πάνω από τις εθνικές εκλογές. Αντίθετα, µεγάλη ικανοποίηση υπάρχει στη Χαριλάου Τρικούπη για τη δουλειά του (ευρωβουλευτή πλέον) Γιάννη Μανιάτη στην Αργολίδα, αλλά και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στην Αρκαδία. Μεγάλη αυτοπεποίθηση έχει πλέον ο Μιχάλης Κατρίνης, καθώς το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να σαρώνει στην Ηλεία (µε 22%). Η µη εκλογή του γραµµατέα Ανδρέα Σπυρόπουλου στεναχώρησε πολλούς, που του αναγνωρίζουν ότι έτρεξε όσο λίγοι, όχι µόνο για τον εαυτό του, αλλά και για το κόµµα, πράγµα εξαιρετικά σπάνιο. Μετά το αποτέλεσµα, πάντως, κάποιοι περίµεναν ότι θα ήταν εύκολη υπόθεση η αµφισβήτηση Ανδρουλάκη, πράγµα που δεν συνέβη. Ο Νίκος αποδεικνύεται σχετικά «κραταιός», δεδοµένου ότι κατάφερε να είναι ο µόνος συστηµικός αρχηγός που ανέβασε ποσοστό. Το επόµενο στοίχηµα για τον ίδιο είναι να εµφανιστεί υπερβατικός µε τρόπο που θα του επιτρέπει να εξουδετερώσει τους εσωκοµµατικούς του αντιπάλους, δίνοντας ταυτόχρονα στο ΠΑΣΟΚ προοπτική εξουσίας. Ιδωµεν!

Ποιος πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής πνέει µένεα κατά του αρχηγού του γιατί δεν τον στήριξε και δηλώνει σε εχθρούς και φίλους: «Θα µου το πληρώσει»;


Το δράμα των πρώην υπουργών

Από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, η «γραµµή» που δόθηκε στο επιτελείο του ήταν να µην κάνουν διαρροές για σχολιασµό του εκλογικού αποτελέσµατος στο όνοµα του πρώην πρωθυπουργού, αλλά, τεχνηέντως, να θυµίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έσκισε» στην Αρτα της Ολγας Γεροβασίλη (µε 22%). Η αλήθεια είναι ότι ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι πρώην υπουργοί του Τσίπρα που µπορούν να επικαλούνται τέτοια θετικά στοιχεία, γιατί οι περισσότεροι βρίσκονται στη Νέα Αριστερά, η οποία έφαγε το πιο δυνατό χαστούκι που µπορούσε να διανοηθεί κανείς σε αυτές τις ευρωεκλογές.

Οσοι βιάστηκαν να πουν ότι «την πάτησε» αυτή τη φορά ο Αµερικανός σύµβουλος του πρωθυπουργού, Σταν Γκρίνµπεργκ, ως προς τις προβλέψεις του, να τους ενηµερώσω ότι την παραµονή των ευρωεκλογών είχε δώσει στο Μέγαρο Μαξίµου, σύµφωνα µε πληροφορίες, εκτίµηση για εκλογικό ποσοστό 30,5%, δηλαδή όχι πολύ µακριά από το τελικό. Αραγε, αν έβλεπε λιγότερο, θα τους το έλεγε;

Γκάλοπ

Αν υπάρχει µία επαγγελµατική οµάδα που βλέπει σίγουρα µε αισιοδοξία το µέλλον, είναι οι εταιρείες δηµοσκοπήσεων. Τα επόµενα τρία χρόνια δεν υπάρχουν εκλογές, πράγµα που σηµαίνει ότι όλη η πολιτική συζήτηση θα γίνεται µε βάση τα αποτελέσµατα των γκάλοπ. Ειδικά µετά το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών, που απέδειξε ότι µπορεί ένα κόµµα -πολιτικά κυρίαρχο- να χάνει 13 µονάδες µέσα σε έναν χρόνο, άπαντες θα περιµένουν σε βάθος τριετίας… το επόµενο γκάλοπ.

Αλλαξαν τα δεδομένα…

Στα «ψιλά γράµµατα» της ανάλυσης των εκλογικών αποτελεσµάτων πέρασαν οι σταυροί της Νέας Αριστεράς, που συνετρίβη, µε τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη να κόβει πρώτος το νήµα µε 38.573 ψήφους και τον Στέλιο Κούλογλου να ακολουθεί µε µόλις 24.356 ψήφους (το 2019 είχε πάρει περίπου 198.000!). Επειτα από αυτό το αποτέλεσµα, έληξε άδοξα κάθε σκέψη οιουδήποτε για συνεργασία µε το κόµµα. Αλλαξαν τα δεδοµένα, εγκαταλείφθηκαν και τα όποια σχέδια. Γιατί όταν έχεις 11 βουλευτές και καταγράφεσαι µε 2%, σίγουρα κάτι δεν πάει καλά…

Βαρουφάκης εξωτερικού

Στο ΜέΡΑ25 το είχαν τόσο πολύ πιστέψει ότι µπορεί να εκλέξουν ευρωβουλευτή, που, σύµφωνα µε τις πληροφορίες της στήλης, είχαν συµφωνήσει λίγες ηµέρες πριν ότι ο Γ. Βαρουφάκης θα µείνει στο Ευρωκοινοβούλιο 20 µήνες µόνο, θα ακολουθήσει ο 2ος στη σειρά εκλογής για άλλους 20 και µετά ο τρίτος. Τελικά δεν τα κατάφεραν! Στην επιστολική ψήφο του εξωτερικού, πάντως, το ΜέΡΑ25 βγήκε τρίτο κόµµα µε 9,22%!

Η νίκη της Νίκης

Μεγάλη γκρίνια στο εσωτερικό της Ν.∆. για το υπουργείο Εσωτερικών. Θεωρούν ότι η διαρροή των e-mails στοίχισε πολύ στο κυβερνών κόµµα, γιατί απέτρεψε αποδήµους να ψηφίσουν, µε δεδοµένη την υπεροχή της Ν.∆. στους οµογενείς. Θεωρούν, επίσης, ότι έγινε µπάχαλο µε τη διαδικασία, καθώς πολλοί δεν ήξεραν ότι πρέπει να βάλουν φωτοτυπία ταυτότητας και υπεύθυνη δήλωση στον φάκελο, εκτός αν το έκαναν ψηφιακά, µε αποτέλεσµα να κριθεί άκυρο, τελικά, το ψηφοδέλτιό τους. Η Νίκη Κεραµέως, η οποία είναι γνωστό ότι δουλεύει µε πάθος, βρήκε τον µπελά της, χωρίς να φταίει σε τίποτα προσωπικά. Τουλάχιστον έχει την ικανοποίηση ότι επί των ηµερών της εφαρµόστηκε πρώτη φορά η επιστολική ψήφος. Κι αυτή ήταν µια νίκη.