Κρίσιμα νομοσχέδια εν μέσω θέρους

Σηµαντικές νοµοθετικές µεταρρυθµίσεις έρχονται εν µέσω θέρους στη Βουλή, που πάγωσε τον χρόνο τις τελευταίες ευρωεκλογικές εβδοµάδες, για να µπορέσουν οι εκπρόσωποι του λαού να βρεθούν κοντά στον... λαό! Στις άµεσες προτεραιότητες συγκαταλέγεται η ψηφιοποίηση του κράτους και στη γραφειοκρατούµενη δηµόσια διοίκηση, σκοτώνοντας το... τέρας της, που καταπίνει τους πολίτες και τη φήµη του ∆ηµοσίου. Στις νοµοθετικές πρωτοβουλίες και η ψηφιακή επανάσταση της Τεχνητής Νοηµοσύνης, που αποτελεί τη µεγάλη πρόκληση των επόµενων ετών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γι’ αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει την ενσωµάτωση των νέων τεχνολογικών εργαλείων σε κρίσιµους τοµείς της καθηµερινότητας των πολιτών και των υπηρεσιών του κράτους.

Από τον Ιούλιο, στην πρώτη γραµµή αναµένεται να βρεθούν Υγεία και Παιδεία, µε στόχο τον εκσυγχρονισµό και την αναβάθµισή τους. Στον χώρο της Υγείας, εντάσσονται οι νέες τεχνολογικές εφαρµογές, που είναι διαθέσιµες στην υπηρεσία των γιατρών, παράλληλα µε τη βελτίωση των υποδοµών των νοσοκοµείων, αλλά και τη στελέχωση του Εθνικού Συστήµατος Υγείας. Αλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στους αρµόδιους υπουργούς που θα παραµείνουν στις καρέκλες τους να πατάξουν τις χρόνιες παθογένειες του κράτους στον χώρο της Υγείας, ώστε το ΕΣΥ να φτάσει στο σηµείο εκείνο που θα παρέχει ποιοτικές συνθήκες νοσηλείας και θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε όλους. Στις άµεσες νοµοθετικές µεταρρυθµίσεις βρίσκεται και η αλλαγή του Αρθρου 16 για την ίδρυση µη κρατικών πανεπιστηµίων, η καθολική εφαρµογή της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, η δυνατότητα του ∆ηµοσίου να επιλέγει απευθείας από την ιδιωτική αγορά στελέχη για επιτελικές θέσεις και η θεσµοθέτηση δηµοσιονοµικού κόφτη.

Νέο σύστημα ελέγχου

Επιτέλους, ήρθε στη Βουλή το νοµοσχέδιο για τα ανασφάλιστα οχήµατα, αλλά και για τα «κόκκινα» δάνεια από το υπουργείο Οικονοµικών. Το νοµοσχέδιο πρόκειται την ερχόµενη εβδοµάδα να εισαχθεί προς επεξεργασία από την αρµόδια διαρκή επιτροπή και να ψηφιστεί άµεσα στην Ολοµέλεια του Κοινοβουλίου. Το σχέδιο νόµου προωθεί «ένα νέο σύστηµα ελέγχων µε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήµατα, καθώς και για εκείνα για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας τους, αλλά και νέο πλαίσιο κυρώσεων για τις συγκεκριµένες παρανοµίες».


Πέντε συγκεκριµένα ερωτήµατα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισµού θέτει µε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή η τοµεάρχης Τουρισµού του ΣΥΡΙΖΑ, Καλλιόπη Βέττα.

Φιλοφρονήσεις Κουντουρά – Κοτζιά

Τετ-α-τετ είχαν στο Καφενείο της Βουλής ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και η νυν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελενα Κουντουρά. Η κ. Κουντουρά σε πηγαδάκι δεχόταν συγχαρητήρια και ευχές για την επανεκλογή της µε το κόµµα του Στέφανου Κασσελάκη. Ευχές έπαιρνε, όµως έκανε παράπονα σχετικά µε την ανθρωποφαγία που επικρατεί µέσα στα ίδια τα κόµµατα και σχολίασε πως υπήρξαν αξιόλογοι υποψήφιοι, αλλά τους κατασπάραξαν και τους έθαψαν... Και αυτό, όπως είπε, σε ολόκληρη την Ευρώπη µόνο στην Ελλάδα συµβαίνει! Εκεί, πάνω στο παράπονο, εµφανίζεται ο Νίκος Κοτζιάς και αρχίζουν οι αγκαλιές και τα φιλιά. Η κ. Κουντουρά σηµείωσε: «Ο καλύτερος υπουργός Εξωτερικών που έχει υπάρξει ποτέ ήταν ο Νίκος», για να ανταποδώσει µε τη σειρά του ο πρώην υπουργός: «Και εσύ τα πας εξαιρετικά, καλή επιτυχία στη νέα ευρωθητεία!».

Περί Μιτεράν

Βρέχει «οβίδες» αµφισβήτησης µετά τις ευρωεκλογές για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Το ξεκίνηµα έγινε µε τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να βάζει θέµα ηγεσίας και τον Νίκο Παπανδρέου να παίρνει τη σκυτάλη, λέγοντας ότι πρέπει να αλλάξει ο αρχηγός, ανεβάζοντας την πίεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. ∆εν άργησαν να ξεκινήσουν σενάρια που έλεγαν ότι στον χώρο των διεκδικητών θα µπει και ο Χάρης ∆ούκας. Το έψαξα και µια πολύ αξιόπιστη πηγή µού είπε ότι ο δήµαρχος της Αθήνας το σκέφτεται σοβαρά να κατέβει. Μάλιστα, υποστηρικτές του λένε ότι κάτι ανάλογο είχαν κάνει µεγάλοι πολιτικοί, όπως ο Μιτεράν. Βέβαια, µέχρι στιγµής απέχει κατά χιλιάδες χιλιόµετρα από τον Μιτεράν και από τα προβλήµατα των Αθηναίων.

Εσωκομματικό

Στη Ν.∆. παραµένει, όπως όλα δείχνουν, η έδρα στον Νοµό Φλώρινας, µετά την απόφαση του Εκλογοδικείου, που επικύρωσε την εκλογή του βουλευτή της Ν.∆. Σταύρου Παπασωτηρίου. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το Εκλογοδικείο εξέδωσε απόφαση µετά την ένσταση που είχε υποβάλει ο Ι. Αντωνιάδης, που ήταν ο πρώτος επιλαχών της Ν.∆. στη συγκεκριµένη εκλογική περιφέρεια. Την ένσταση κατέθεσε συνυποψήφιός του, που έλαβε 4.312 σταυρούς, και οι εκλογείς Ι. Παπαδηµητρίου, Χ. Κουσίδης και Χ. Παναγιωτίδης µε ένστασή τους στράφηκαν κατά της εκλογής του βουλευτή Σταύρου Παπασωτηρίου, που έλαβε 4.457 σταυρούς.

Αφορµή, η κατάρρευση ενός από τους µεγαλύτερους ευρωπαϊκούς οµίλους του χώρου, της FTI Touristik. Την ερώτηση συνυπογράφουν ακόµα 17 βουλευτές της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Αυξάνονται οι δεξιές φωνές

Ηταν ένας, ο Μάριος Σαλµάς, που εδώ και πολύ καιρό είχε χαράξει δική του, επαναστατική γραµµή εντός της Κ.Ο. της Ν.∆. Μετά σειρά είχε ο Νικήτας Κακλαµάνης, που την Τετάρτη πέρασε από τη Βουλή για το καφεδάκι του, αλλά και για να πάρει… κλίµα µετά το αίτηµά του να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Οµάδα της Ν.∆. προκειµένου να συζητηθούν τα αίτια του εκλογικού αποτελέσµατος. Ο έµπειρος κοινοβουλευτικός καιρό τώρα «φωνάζει» ότι υπάρχει ανάγκη για «επιστροφή στις ρίζες», δείχνοντας ως αιτία για την πτώση των ποσοστών της Ν.∆. τη στροφή της προς το Κέντρο. Οµως, και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και πρώην υπουργός Μ. Σαλµάς µε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, που ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα στο Facebook, κάνει λόγο για «δυσµενές αποτέλεσµα για την παράταξή µας».

Παρωχημένη διαδικασία

Παρωχηµένη και πολύ προβληµατική θεωρούν πλέον, και µάλιστα το λένε ανοιχτά οι ίδιοι οι βουλευτές, τη λογική της άρσης ασυλίας τους. Την Τετάρτη, οπότε συνεδρίασε η Επιτροπή ∆εοντολογίας για την υπόθεση του βουλευτή της Ν.∆. Μάρκου Καφούρου, άνοιξε η συζήτηση σχετικά µε το κατά πόσο είναι τελικά ορθό να συνεδριάζει ολόκληρη Βουλή ουσιαστικά για µια ποινική υπόθεση ενός βουλευτή και να αποφασίζει την άρση ή µη πριν αποφανθεί η ίδια η ∆ικαιοσύνη. Μάλιστα, σε πηγαδάκι έλεγαν πως είναι µια διαδικασία «ο Χριστός ξανασταυρώνεται...» και σχολίαζαν: «Χίλιες φορές να καταργηθεί για τον ρόλο και τον θεσµό του βουλευτή η άρση ασυλίας».