Μόνικα vs Ντέμι σε μπαλ μασκέ σε παλάτι

Καθρέφτη, καθρεφτάκι µου, ποια είναι η πιο ωραία; Η Ντέµι Μουρ «διασταύρωσε» τα ξίφη της µε τη Μόνικα Μπελούτσι στο µπαλ µασκέ του Cartier στο βιεννέζικο παλάτι Belvedere. Φορώντας δεκάδες διαµάντια, περίτεχνη µάσκα και τουαλέτα Carolina Herrera, εντυπωσίασε. Η Μόνικα Μπελούτσι, πάλι, µε hot, εκκεντρικό µαύρο φόρεµα της αξέχαστης Βρετανής ντιζάινερ µε την πανκ νοοτροπία Vivienne Westwood, ήταν όλα τα λεφτά. Sexy chic και πάντα πρότυπο θηλυκότητας. Πώς το είδαµε το «έργο»; Σαν εξευγενισµένη εκδοχή του φιλµ «Μάτια ερµητικά κλειστά» του ’99, το κύκνειο άσµα του αείµνηστου Στάνλεϊ Κιούµπρικ. Χωρίς τη Νικόλ Κίντµαν, αλλά µε δύο µελαχρινές 60άρες, που διατηρούνται θεσπέσια. Κι αν η Μουρ από τις πολλές πλαστικές έχει µεταλλαχθεί, από κορµί, κορµάρα (παραµένει).

Η Βικτόρια Χίσλοπ ξεκίνησε διακοπές στην Κρήτη

Αν αγαπήσατε το «Νησί» και σχεδιάζετε ταξίδι στην Κρήτη, η Βικτόρια λέει: «Ενα από τα αγαπηµένα µου ξενοδοχεία στην Ελλάδα είναι το “Blue Palace”. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Σπιναλόγκα (το νησί στο µυθιστόρηµά µου). Μου αρέσει να µένω εκεί όταν µπορώ». Με άλλα λόγια, ναι: Η Βικτόρια Χίσλοπ, αφού κατακεραύνωσε τον λόρδο Ελγιν, αποκαλώντας τον, «εκτός από κλέφτη, και ψεύτη», ξεκίνησε τις διακοπές της στην κουκλάρα τη Μεγαλόνησο και το διαφηµίζει. Στον απόηχο των ευρωεκλογών, η πολυδιαβασµένη Βρετανίδα συγγραφέας «µοιράζει» άρωµα Ελλάδας, ήλιο, αθάνατο ελληνικό φως. Και πολιτισµό. Καλώντας τους συµπατριώτες της να επισκεφτούν και να λατρέψουν -όπως εκείνη- τη χώρα µας. Ιδίως την Κρήτη. Αλήθεια, διαβάσατε το «Εδώλιό» της; Αξίζει. Αφενός εστιάζει στην αρχαιοκαπηλία, αφετέρου έχει σασπένς.

H επιστροφή της Κυβέλης έξι μήνες μετά

Η Κυβέλη Χατζηευστρατίου, Κερκυραία καλλονή του µόντελινγκ, νικήτρια του «GNTM», εξαφανίστηκε αφότου κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία. Υπό την επήρεια αλκοόλ, τα ξηµερώµατα της 12ης Οκτωβρίου 2022 βρισκόταν µε το αυτοκίνητό της στην περιοχή της Κυψέλης και παρέσυρε µηχανάκι, µε συνέπεια να τραυµατιστεί θανάσιµα ο 60χρονος οδηγός του, πατέρας τριών παιδιών. Από τότε οι εµφανίσεις της είναι µετρηµένες στα δάχτυλα. Ενώ δεν έχει κάνει την παραµικρή δήλωση. Συνεχίζει, ωστόσο, να την εκπροσωπεί το κορυφαίο πρακτορείο µοντέλων στον κόσµο, το Elite. Τον ∆εκέµβριο και στις αρχές Ιανουαρίου παρουσίασε σειρά ρούχων και τώρα, έξι µήνες αργότερα, επέστρεψε µε µικροσκοπικό µαύρο µπικίνι (που αφήνει ελάχιστα στη φαντασία). Οσο για τη δίκη; Πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία, ό,τι κι αν γράψουµε µπορεί την εποµένη να έχει ανατραπεί.

Από άλλο έργο

  • Ηταν στην «Ανατοµία µιας πτώσης» της Γαλλίδας Ζιστίν Τριέ, που κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου το 2023, ό που αναλύθηκε η κατάρρευση του ειδυλλίου των πρωταγωνιστών. Είναι ένα φαινόµενο τόσο συνηθισµένο, όµως, που τείνει να γίνει επιδηµικό. Τα παγκόσµια δεδοµένα δείχνουν υψηλά επίπεδα αποτυχίας γάµων, µε σηµαντική αύξηση στα τέλη του περασµένου αιώνα. Οχι ότι τώρα πάµε πίσω – ούτε στην Ελλάδα. «Τις πταίει»; Η έλλειψη κοινών στόχων, ονείρων, η καθηµερινότητα, που µε την πάροδο των ετών καθιστά αµελητέες µια φορά κι έναν καιρό, αλλά τώρα αγεφύρωτες τις διαφορές; Η επιστήµη «µίλησε». Και απέδωσε το γεγονός στην έλλειψη προσπάθειας από τους δύο «πόλους», το αρσενικό και το θηλυκό. Η ψυχολογία των σχέσεων δείχνει ότι η αγάπη από µόνη της δεν αρκεί για να κρατήσει ένα ζευγάρι – απαιτείται προσπάθεια. Εκατέρωθεν. Το θέµα είναι πως όσο µεγαλώνεις τόσο οι δυνάµεις αµβλύνονται. Η υποµονή και η επιµονή, το ίδιο. Και τελικά µπορεί το σεξ από µόνο του –δεν µιλάω για αγάπη, για τη σεξουαλική πράξη αυτή καθαυτή– να κρατήσει µια σχέση;
  • «Ναι», θα πουν από το Πανεπιστήµιο του Σάσεξ. «Για πολλά, πολλά χρόνια». Αλλά, επισηµαίνουν, το ζευγάρι πρέπει να «έχει περάσει και διά πυρός και σιδήρου και από τον παράδεισο». Να έχει ζήσει µαζί και ακραίες απολαύσεις και ακραίο πόνο. Αν έχει καταφέρει και έχει ξεπεράσει τις «συµπληγάδες», έχει περισσότερες πιθανότητες να εξακολουθήσει να είναι µαζί και δη για περισσότερα από 25 χρόνια. Με άλλα λόγια, η ερευνητική οµάδα του Σάσεξ επισηµαίνει ότι, αν όλα κυλάνε «µελιστάλαχτα», κάποια στιγµή, µοιραία, έρχεται η φθορά. Υπογραµµίζει ότι στασιµότητα –κι ας µιλάµε για µια σχέση– ίσον κατάρρευση. Πώς το λέει ο θυµόσοφος λαός; «Αγάπη δίχως πείσµατα δεν έχει νοστιµάδα». Ο δε επιστήµονας των σχέσεων Τζον Γκόρµαν παροµοιάζει τον επιτυχηµένο γάµο µε τον δεύτερο νόµο της θερµοδυναµικής, σύµφωνα µε τον οποίο «ένα κλειστό σύστηµα –όπως ένας γάµος– εκφυλίζεται αν δεν του προσφερθεί ενέργεια».
  • «Αν δεν κάνετε τίποτα για να γίνουν τα πράγµατα καλύτερα στον γάµο σας, αλλά δεν κάνετε και τίποτα λάθος, ο γάµος τείνει να χειροτερεύει µε την πάροδο του χρόνου». Η θεωρία «όλα ή τίποτα» υποδηλώνει εποµένως ότι οι επιτυχηµένες σχέσεις απαιτούν σηµαντική επένδυση χρόνου και ενέργειας. «Τα ζευγάρια που αναλαµβάνουν αυτή τη δέσµευση θα ανταµειφθούν µε υψηλό επίπεδο ικανοποίησης», προσθέτει, «ενώ εκείνα που δεν το κάνουν» (όπως ο Σαµιέλ και η Σάντρα στο έργο της Τριέ) «είναι καταδικασµένα να αποτύχουν». Γιατί όµως κάποια ζευγάρια καταφέρνουν να σταµατήσουν την «πτώση» και παραµένουν µονιασµένα; Ο ίδιος εξηγεί: «Τα ζευγάρια µε το ίδιο κοινωνικοοικονοµικό, πολιτιστικό ή θρησκευτικό υπόβαθρο –γνωστά ως οµογαµικά ζευγάρια– είναι πιο σταθερά. Πολλά ζευγάρια, ωστόσο, είναι ετερογαµικά, διαφέρουν σε ένα ή περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά. Αυτό ακριβώς συχνά οδηγεί σε ανισορροπία, που, µε τη σειρά της, µπορεί να οδηγήσει σε χωρισµό», καταλήγει ο Γκόρµαν. Εσείς τι λέτε;