Ο νέος, ο παλιός και το «brand» της Αθήνας

Το κατώφλι του ∆ηµαρχιακού Μεγάρου Αθηναίων πέρασε ο ∆ηµήτρης Αβραµόπουλος, ο οποίος είχε συνάντηση µε τον δήµαρχο Χάρη ∆ούκα. Η συνάντηση, όπως µαθαίνουµε, πραγµατοποιήθηκε σε ιδιαιτέρως καλό κλίµα, µε τους δύο άνδρες να µιλούν για τον δήµο και τα καθήκοντα του πρώτου βαθµού µέχρι ζητήµατα του περιβάλλοντος. Ο πρώην δήµαρχος µίλησε στον Χάρη ∆ούκα για την εµπειρία του ως δήµαρχος Αθηναίων, αλλά και για την Πλατεία Κοτζιά, η ανάπλαση της οποίας έγινε κατά τη διάρκεια της δικής του δηµαρχιακής θητείας. Μάλιστα, ο δήµαρχος Αθηναίων έδωσε στον ∆ηµήτρη Αβραµόπουλο ένα αναµνηστικό για τα 150 χρόνια του δηµαρχιακού µεγάρου, που συµπληρώνονται φέτος, και του αποκάλυψε πως θα κυκλοφορήσει ένα 3D application, όπου θα µπορούν όλοι οι πολίτες να δουν το ∆ηµαρχείο της Αθήνας. Ο κ. Αβραµόπουλος εκµυστηρεύτηκε στον Χάρη ∆ούκα πως από όλες τις θεσµικές θέσεις στις οποίες έχει θητεύσει -και πραγµατικά δεν είναι λίγες- θεωρεί ως καλύτερη αυτήν του δηµάρχου. Ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος στάθηκε ιδιαίτερα στις διεθνείς επαφές που είχε ο δήµαρχος Αθηναίων στο πρώτο διάστηµα της θητείας του, όπως στο Παρίσι, τονίζοντας πως είναι υπέρµαχος της «διπλωµατίας των πόλεων», ενώ και οι δύο συµφώνησαν πως ο ∆ήµος Αθηναίων είναι ένα πολύ σηµαντικό «brand», που πρέπει να αξιοποιηθεί. Επίσης, ιδιαίτερη συζήτηση έγινε σχετικά µε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο Χάρης ∆ούκας αναφορικά µε το κλίµα. Πλούσια η ατζέντα της συνάντησης, µε πάρα πολλά θέµατα, η οποία δεν κράτησε, όπως µαθαίνουµε, λίγο!

Ποιος αντιδήµαρχος… ξέµεινε από air condition εν µέσω καύσωνα µέσα στο γραφείο του; Ενώ λειτουργούσε, τον «πρόδωσε» την καυτή εβδοµάδα και πραγµατικά αυτό τον… γονάτισε. Μάλλον θα έπρεπε να προβλέψει για σωστή συντήρηση!

Περνάει ΕΔΕ

Ξεκίνησε Ενορκη ∆ιοικητική Εξέταση για τον «ξεχασιάρη» δηµοτικό υπάλληλο ο δήµαρχος Μετεώρων, Λευτέρης Αβραµόπουλος, τονίζοντας: «∆εν πρόκειται να χαριστούµε σε κανέναν και σε τίποτα και η έρευνα θα φτάσει µέχρι το κόκκαλο». Ελπίζουµε σε αυτή την περίπτωση να φτάσει η έρευνα ως εκεί που πρέπει, γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις όχι µέχρι το κόκκαλο δεν φτάνει, αλλά ούτε µέχρι το… δέρµα.
1ο παγκόσμιο βραβείο αναπτυξιακά έργα αστικής καινοτομίας απέσπασε η ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου. Έγινε πολύ καλή δουλεία από τον δήμαρχο Χαλανδρίου, Σίμο Ρούσσο.

«Όπλα»

∆ύο διπλοκάµπινα 4x4, εφοδιασµένα µε πυροσβεστικό «πιστόλι», παρέδωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, στον πρόεδρο του Συνδέσµου ∆ήµων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), δήµαρχο Κηφισιάς, Βασίλη Ξυπολυτά, τα οποία αγοράστηκαν µε δαπάνη της Περιφέρειας, ύψους 123 χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα, µε παρέµβαση Χαρδαλιά, η Περιφέρεια απέκτησε τελικά στην ίδια τιµή ολοκαίνουργια οχήµατα και όχι µεταχειρισµένα, όπως ήταν η αρχική εισήγηση στο Περιφερειακό Συµβούλιο. Είναι εξάλλου γνωστό ότι ο τοµέας της Πολιτικής Προστασίας αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τον περιφερειάρχη, που έχει δώσει άριστα δείγµατα γραφής στις πιο δύσκολες περιστάσεις.

Αναπτυξιακά έργα

Έργα αστικής ανάπτυξης, ύψους 222 εκατ. ευρώ, θα πραγµατοποιηθούν το επόµενο χρονικό διάστηµα στην Κ. Μακεδονία, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Με τα 222 εκατ. ευρώ θα χρηµατοδοτηθούν τα τρία επικαιροποιηµένα σχέδια στρατηγικής αστικής ανάπτυξης στη Μητροπολιτική Περιοχή της Θεσσαλονίκης, στις Σέρρες και στην Κατερίνη. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε πως θα χρηµατοδοτηθούν έργα που θα αναβαθµίσουν την ποιότητα ζωής.

Συνάντηση συνεργασίας

Τον δήµαρχο Υδρας, Γιώργο Κουκουδάκη, υποδέχτηκε στο ∆ηµαρχείο Πειραιά ο Γιάννης Μώραλης. Το «µενού» της συνάντησης ήταν πλούσιο και περιελάµβανε την υποστελέχωση, αλλά και άλλα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι δύο δήµαρχοι συζήτησαν επίσης για επιπλέον πιθανές συνεργασίες µεταξύ των δύο δήµων.

Είναι αλήθεια ότι δύο αιρετοί έχουν µπει στο «στόχαστρο» των κοµµάτων από όπου προέρχονται, γιατί δεν «κουνήθηκαν» καθόλου για τις ευρωεκλογές; Πάντως, και οι δύο απαντούν… «ό,τι ήταν να κάνουµε το κάναµε».

Αντιμετώπιση

Στην αντιµετώπιση κατολισθητικών φαινοµένων στο οδικό δίκτυο της Αράχωβας στοχεύει η συµβασιοποίηση έργου, αρχικού προϋπολογισµού 6.800.000 ευρώ, που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός. Πρόκειται για έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο «Πρόγραµµα βελτίωσης οδικής ασφάλειας», το οποίο χρηµατοδοτείται από πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας.

Καινούργια παραίτηση

Μετά τον αντιδήµαρχο Οικονοµικών, παραιτήθηκε και ο γενικός γραµµατέας στον ∆ήµο Ν. Ιωνίας. Και οι δύο για προσωπικούς λόγους.Η πα