Οι πρωτιές Αυτιά και οι απώλειες Ν.Δ.

Μεγάλες διψήφιες απώλειες για τη Ν.∆. και άλµατα ποσοστών της Ελληνικής Λύσης στα αποτελέσµατα της Θεσσαλονίκης έφερε η κάλπη της Κυριακής. Αν συγκρίνει κανείς τα ποσοστά της Ν.∆. στις περσινές εθνικές εκλογές και στις φετινές ευρωεκλογές, οι µειώσεις είναι µεγάλες και αγγίζουν όλους τους δήµους. Πιο συγκεκριµένα, η διαφορά στα «γαλάζια» ποσοστά της Α’ Θεσσαλονίκης είναι 11 µονάδες: -9,6% στον ∆ήµο Αµπελοκήπων-Μενεµένης, -12,2% στη Θεσσαλονίκη και -11,8% στην Καλαµαριά. Στα δυτικά, στον ∆ήµο Κορδελιού-Ευόσµου είχε απώλειες 11,5%, στον ∆ήµο Νεάπολης-Συκεών -11,8% και στον ∆ήµο Παύλου Μελά βρέθηκε στη 2η θέση, πίσω από την Ελληνική Λύση, υποχωρώντας κατά 10,5%. Τα ίδια χαρακτηριστικά καταγράφονται και στη Β’ Θεσσαλονίκης, όπου µάλιστα οι απώλειες της Ν.∆. είναι ακόµα µεγαλύτερες. Συνολικά, η Ν.∆. υποχώρησε κατά 13% σε σχέση µε τις εκλογές του 2023.

Στην Ελληνική Λύση, είχαµε παντού εντυπωσιακές ανόδους. Το κόµµα του Κ. Βελόπουλου συγκέντρωσε 13,7% στην Α’ Θεσσαλονίκης, από 8% που είχε πέρυσι (+5,7%), µε τα χάι σκορ να καταγράφονται στα δυτικά. Στους ∆ήµους ΝεάποληςΣυκεών έλαβε 15,5%, Αµπελοκήπων-Μενεµένης 17,85% και Κορδελιού-Ευόσµου 20,7%, ενώ πέτυχε πρωτιά στον ∆ήµο Παύλου Μελά µε 19%. Υψηλά κινήθηκε η Ελληνική Λύση και στη Β’ Θεσσαλονίκης, όπου από το περσινό 7,95% εκτοξεύθηκε στο 15,8% και στη 2η θέση. Ενδιαφέρον, τέλος, είχαν οι πρωτιές στον Βορρά για τη Ν.∆. Στην Πέλλα πρώτος ήταν ο Γ. Αυτιάς, µε δεύτερο τον Φρ. Μπελέρη, στην Ηµαθία πρώτη ήταν η Βεροιώτισσα Ωραιοζήλη Κουτσουπιά και δεύτερος ο Αυτιάς, στην Πιερία πρώτος ήταν ο Αυτιάς και δεύτερος ο Μεϊµαράκης, όπως και στο Κιλκίς και στη Χαλκιδική, ενώ στις Σέρρες η δυάδα ήταν Αυτιάς-Μπελέρης. Στην Α’ Θεσσαλονίκης ο Αυτιάς ξεπέρασε οριακά τη Β. Πατουλίδου, ενώ ακολούθησαν οι Μπελέρης, Βόζεµπεργκ, Μεϊµαράκης και Εξαδάκτυλος. Στη Β’ η µάχη ήταν µεταξύ Πατουλίδου και Εξαδάκτυλου, µε τρίτο τον Αυτιά. Στην Αν. Μακεδονία η δυάδα στη ∆ράµα ήταν Αυτιάς - Μπελέρης, στην Καβάλα Αυτιάς - Μεϊµαράκης και στη Θράκη, στη µεν Ξάνθη ο Αυτιάς ήταν πρώτος, µε δεύτερο τον Μπελέρη, στη δε Ροδόπη πρώτος ήταν ο Γιάννης Βεζυργιαννίδης και δεύτερος ο Αυτιάς. Στον Εβρο πρώτος ήταν ο Αυτιάς και δεύτερος ο Μεϊµαράκης. Στην Κοζάνη πρώτος ήταν ο Γ. ∆ακής και δεύτερος ο Αυτιάς, στα Γρεβενά η δυάδα ήταν Αυτιάς - Μπελέρης, το ίδιο και στην Καστοριά, ενώ στη Φλώρινα πρώτος ήταν ο Αυτιάς και δεύτερη η Πατουλίδου.

Πολύχρωµη και γεµάτη από κόσµο θα είναι η Θεσσαλονίκη από την ερχόµενη Παρασκευή, οπότε ξεκινά στην πόλη το EuroPride…

Ξεχωριστές συναντήσεις

∆ύο πολιτικές παρουσίες ξεχώρισαν κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώµατος του Κώστα Καραµανλή, την περασµένη Κυριακή, στον Αγιο Ελευθέριο της Θεσσαλονίκης. Ο ένας ήταν ο Παναγιώτης Ψωµιάδης, που εµφανίστηκε µε πράσινη µπλούζα και εισέπραξε το πείραγµα του Καραµανλή («Είσαι το 10 το καλό»). Και η άλλη ήταν η Αφροδίτη Λατινοπούλου. Μάλιστα, η τελευταία ζήτησε και είχε ένα σύντοµο τετ-α-τετ µε τον πρώην πρωθυπουργό.

Τρεις είναι οι ισχυροί υποψήφιοι ευρωβουλευτές από τη Θεσσαλονίκη που κατέβηκαν µε τη Ν.∆., αλλά δεν εκλέχτηκαν: η Μαρία Σπυράκη, η Βούλα Πατουλίδου και ο Θανάσης Εξαδάκτυλος. Λέτε να τους δούµε στην επόµενη λίστα της Α’ Θεσσαλονίκης; Ή µήπως η Βούλα θα χωρούσε και στη λίστα της Β’;

Ποτό και προβλέψεις

Για ποτό βγήκε τη ∆ευτέρα το απόγευµα ο Κώστας Γκιουλέκας. Ο «γαλάζιος» βουλευτής εθεάθη στο µπαρ «Oval» του Λευκού Πύργου παρέα µε τον πρόεδρο της ∆ιοικούσας της Ν.∆. Θεσσαλονίκης, Ζήση Ιωακείµοβιτς. Οι δύο «γαλάζιοι» συζητούσαν τα εκλογικά αποτελέσµατα και προσπαθούσαν να προβλέψουν τις επόµενες κινήσεις του πρωθυπουργού. Και οι δύο, πάντως, ήταν υπέρ της ενίσχυσης της παρουσίας της Θεσσαλονίκης στη σηµερινή κυβέρνηση.

Πλατιά χαμόγελα

Πολλοί έτρεξαν για το κυβερνείο, που πλέον έχει περάσει στη δικαιοδοσία της Βουλής και θα γίνει ένας δηµόσιος χώρος για εκδηλώσεις πολιτισµού στην Καλαµαριά. Αυτός που ίδρωσε τη φανέλα ήταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που µε χειρουργικές κινήσεις έκανε όλα τα απαραίτητα για να προχωρήσει η υπόθεση. Μαζί και ο «γαλάζιος» ∆ιαµαντής Γκολιδάκης, που είχε έναν επιπλέον λόγο, καθώς το Παλατάκι είναι πολύ κοντά στο πατρικό του. Γι’ αυτό και τα πλατιά χαµόγελα και των δύο.

Ενίσχυση της Χαλκιδικής

Υπεγράφη από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνοµίας, αντιστράτηγο ∆ηµήτρη Μάλλιο, µια σηµαντική απόφαση για τη Χαλκιδική. Πρόκειται για την ενίσχυση της αστυνοµικής δύναµης στον νοµό µε 24 αστυνοµικούς, καθώς οι ανάγκες αστυνόµευσης το καλοκαίρι µε τον τουρισµό είναι αυξηµένες. Μια κίνηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ικανοποίησε το κοινό αίσθηµα στην περιοχή.

Τέλος εποχής

Τέλος εποχής έπειτα από µια πολύ σύντοµη δηµοτική θητεία σήµανε η ∆ευτέρα για τον Σάκη Αρναούτογλου. Ο νέος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ αποχαιρέτησε τους δηµοτικούς συµβούλους και το ∆ηµοτικό Συµβούλιο Θεσσαλονίκης, το οποίο υπηρέτησε για µόλις έξι µήνες. Μίλησε µάλιστα µε τα θερµότερα λόγια για τον Στέλιο Αγγελούδη, λέγοντας πως δεν µπορεί να βρει τις λέξεις για να τον χαρακτηρίσει, ενώ δεν έκρυψε τη συγκίνησή του.

Επαφές Δένδια

Εκανε τις επαφές του στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος ∆ένδιας, ο οποίος ας µην ξεχνάµε ότι είχε την εκλογική ευθύνη της Κεντρικής Μακεδονίας. Βρέθηκε προεκλογικά στην πόλη και περιόδευσε µαζί µε τον Απόστολο Τζιτζικώστα στον Εύοσµο, ενώ λίγο πριν από τη συγκέντρωση της Ν.∆. στο λιµάνι είδε και µερικούς παράγοντες της Θεσσαλονίκης. Ανάµεσά τους ήταν ο δήµαρχος Στέλιος Αγγελούδης, µε τον οποίο είχε µια παραγωγική συζήτηση, αλλά και µερικοί παλιοί «καραµανλικοί» της πόλης. Ολα αυτά έχοντας δίπλα του τον παλιό «σαµαρικό» γενικό γραµµατέα του υπουργείου, Αντώνη Οικονόµου.

Αποτυχία

Καταποντίστηκε ο εκλεκτός του Ανδρουλάκη, Α. Σπυρόπουλος, στη Θεσσαλονίκη. Αναδείχτηκε µόλις 11ος στην περιφέρεια όπου εκλέγεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Οσο για τον Θ. Ζαγοράκη, βγήκε 4ος, που δεν το λες και επιτυχία. Εδώ η πρωτιά ήταν καθαρή: Σάκης Αρναούτογλου…