«Καριερίστικη ανυπομονησία»

Το γεγονός ότι ο δήµαρχος Αθηναίων έχει άκρατες φιλοδοξίες φάνηκε µε το «καληµέρα» της εκλογής του, όταν ο ίδιος όχι απλώς δεν έκοβε τα δηµοσιεύµατα για τον ρόλο του στην Κεντροαριστερά, αλλά αντιθέτως τα τροφοδοτούσε. Ουδείς, ωστόσο, µπορούσε να φανταστεί πως, πριν συµπληρώσει λίγους µήνες στην καρέκλα του δηµάρχου, ο Χάρης ∆ούκας θα αδιαφορούσε για τους Αθηναίους που τον εξέλεξαν. Και θα εµφανιζόταν όχι απλώς ως σωτήρας του ΠΑΣΟΚ, αλλά συνολικά της Κεντροαριστεράς. Εν τω µεταξύ, µε τις αφόρητες κοινοτοπίες που λέει θυµίζει σε µεγάλο βαθµό τον φίλο µου ∆ηµήτρη Αβραµόπουλο, παρότι ο τελευταίος είχε κάποια πράγµατα να παρουσιάσει ως δήµαρχος. Η «καριερίστικη ανυποµονησία» που επιδεικνύει ο κ. ∆ούκας, όπως εύστοχα έγραψε ο Μιχάλης Τσιντσίνης («Καθηµερινή», 19/6/24), αποτελεί ένα χαρακτηριστικό αντιπαράδειγµα, που κάνει τους πολίτες να αποστρέφονται την πολιτική.

Εκπρόσωπος

Αµέσως µετά τη συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ, στον Γιώργο Κουβαρά, η Ανδριάνα Μαγγανιά, εκπρόσωπος Τύπου του δηµάρχου Αθηναίων, έστελνε µηνύµατα στα κινητά των δηµοσιογράφων ως «κύκλοι διαφωνούντων». Σε αυτά εµφανίζονταν να απαντούν οι «διαφωνούντες», δηλαδή ο Χάρης ∆ούκας, στα όσα είχε πει ο Ανδρουλάκης.

Στα ΜΜΕσα

Σε εξέλιξη είναι ο ανοιχτός διαγωνισµός µέσω ΑΣΕΠ στην ΕΡΤ για την πλήρωση της θέσης του διευθύνοντος συµβούλου, θέση που προσωρινά κατέχει η Κατερίνα Κασκανιώτη.

Απαιτείται αυτοκριτική για τους ΑΝ.ΕΛ.

Το συνέδριο του Αλέξη Τσίπρα ήταν από κάθε άποψη σηµαντικό. Αφενός γιατί έδωσαν το «παρών» σοβαροί άνθρωποι, αφετέρου γιατί συζητήθηκαν φλέγοντα ζητήµατα, ιδίως όσα συµβαίνουν στα Βαλκάνια. Μέσα από το συνέδριο περάστηκαν και πολλαπλά µηνύµατα, πρωτίστως για την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάµεων. Είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αλλαγµένος. Αρκετά βελτιωµένος και πολιτικά πιο ώριµος. Σαν να πήρε τα µαθήµατα από τον λαϊκίστικο και διχαστικό τρόπο µε τον οποίο πολιτεύτηκε για πολλά χρόνια. Εχει, δε, κάνει την αυτοκριτική του για το θέµα των τηλεοπτικών αδειών και την υπόθεση της Novartis. Ολα αυτά είναι σηµαντικά βήµατα, που συµβάλλουν στη βελτίωση της εικόνας του, το περίφηµο rebranding. Επιβάλλεται, ωστόσο, αν θέλει να κοιτά στα µάτια και να συνοµιλεί µε το σύνολο του προοδευτικού κόσµου, να κάνει την πραγµατική αυτοκριτική του για την κυβερνητική συνεργασία µε τους ΑΝ.ΕΛ. ∆εν γίνεται να διαδραµατίσει κεντρικό ρόλο αν δεν πετάξει από πάνω του την πιο βαριά πολιτική του κηλίδα.

Ξεχώρισε

Μέσα στον ορυµαγδό των παρεµβάσεων, των δηλώσεων και των φιλοδοξιών των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αν ξεχώρισε ένα στέλεχος, αυτό είναι ο Παύλος Χρηστίδης. Μίλησε πολιτικά, µε αγωνία, για την παράταξή του και µε σεβασµό στα µέλη του κόµµατος.

Προετοιμασία

Τον βηµατισµό τους ψάχνουν να βρουν στη Νέα Αριστερά µετά το δυσµενές εκλογικό αποτέλεσµα. Ετοιµάζουν το ιδρυτικό τους συνέδριο και προχωρούν στην ουσιαστική πολιτική και οργανωτική συγκρότηση του κόµµατος µε εκλογή οργάνων κ.λπ.

Quiz: Σε ποιο κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαµηνυθεί πως δεν είναι ευπρόσδεκτο στο συνέδριο του Αλέξη Τσίπρα;

Μάζωξη

Ενα µεγάλο τραπέζι στελεχών και παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου 20 ατόµων, έγινε την Τρίτη το βράδυ στο «Musique cafe» στο Παγκράτι, αµέσως µετά τη λήξη του συνεδρίου του κ. Τσίπρα. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην κλασική παρέα της Ολγας Γεροβασίλη, του Αλέκου Φλαµπουράρη, του Χρήστου Σπίρτζη, του Γιώργου Βασιλειάδη κ.ά. προστέθηκε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Φασούλας. Μάλιστα, η θρυλική «αράχνη» του ελληνικού µπάσκετ µιλούσε µε κολακευτικά λόγια για τον Αλέξη Τσίπρα.

Ενεργός

Mε εξαιρετικό ενδιαφέρον παρακολουθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος τις εξελίξεις τόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και στην αντιπολίτευση. ∆εν θέλει, πάντως, να κάνει κανένα σχόλιο για όσα διαδραµατίζονται στο ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, έχει αποφασίσει να κρατήσει ενεργούς τους «∆ηµοκράτες». Την Τετάρτη το πρωί έκανε οργανωτική συνδιάσκεψη των στελεχών του και κάλεσε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόµµατος να διαλέξουν εκλογική περιφέρεια.