Ψήγματα χαράς και πολλές απογοητεύσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ευχαριστηµένος µε την πρεµιέρα του ινστιτούτου του, που πήρε µεγάλη δηµοσιότητα και συγκέντρωσε σηµαντικές παρουσίες από την Ευρώπη. Ωστόσο, είχε και κάποιες µικρές απογοητεύσεις, σύµφωνα µε τις πληροφορίες της στήλης. Συγκεκριµένα: Ηθελε πολύ να βρίσκεται εκεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λόγω υψηλού επιστηµονικού και θεσµικού κύρους. Αλλά ο Βενιζέλος βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για οικογενειακούς λόγους. Ηθελε πολύ να περάσει την πόρτα του Ωδείου Αθηνών η Ντόρα Μπακογιάννη, µε την οποία έχουν έρθει κοντά στο Στρασβούργο, λόγω της συµµετοχής τους στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συµβουλίου της Ευρώπης. Αλλά η πρώην ΥΠ.ΕΞ. δεν θα συγκρουόταν µε τον πρωθυπουργό για τα µάτια του Τσίπρα. Και ήθελε εκεί τον Νικήτα Κακλαµάνη, επειδή ο βουλευτής της Ν.∆. ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, όταν το κρίνει σκόπιµο. Αλλά ο πρώην υπουργός έµεινε πιστός στη διαφωνία του µε τη Συµφωνία των Πρεσπών και διεµήνυσε ότι γι’ αυτόν τον λόγο δεν θέλει να δώσει το «παρών» σε µια εκδήλωση προς τιµήν της Συµφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ. Αυτές οι απογοητεύσεις ξεπερνιούνται. Αυτή που δεν ξεπερνιέται είναι αυτή που του «χάρισε» ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος πρόλαβε να κάνει γενναίο πολιτικό άνοιγµα στο ΠΑΣΟΚ πριν παρουσιαστεί στο συνέδριο του Ινστιτούτου Τσίπρα το γκάλοπ της Metron, που αποτυπώνει συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της συµπόρευσης ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Ετσι όπως ήρθαν τα πράγµατα, η δηµοσκόπηση φάνηκε να επιβεβαιώνει τη στρατηγική Κασσελάκη, ενώ ο στόχος δεν ήταν αυτός, αλλά ο ακριβώς αντίθετος: να τον εµφανίσει ως «εµπόδιο» για τη συµπόρευση.

Quiz: Ποιος στενός υποστηρικτής του Αλέξη Τσίπρα έλεγε µετά το τέλος του συνεδρίου του «βιαστήκαµε και την πατήσαµε»;


Ευαίσθητες ισορροπίες

Ο ανασχηµατισµός έχει λεπτοµέρειες που συνδέονται µε τους συσχετισµούς σε συγκεκριµένες εκλογικές περιφέρειες. Για παράδειγµα, το ότι ξαναµπήκε στην κυβέρνηση η Ζωή Ράπτη ως υφυπουργός τής δίνει πόντους στον Βόρειο Τοµέα της Β’ Αθήνας σε βάρος του ∆. Καιρίδη, που βγήκε από την κυβέρνηση. Και το ότι έγινε υφυπουργός ο Β. Οικονόµου, που εκλέγεται στην Ανατολική Αττική, θα δυσκολέψει την προσπάθεια της υπουργού Σοφίας Ζαχαράκη, η οποία χτύπησε πρωτιά στις τελευταίες εκλογές, αφήνοντας πίσω τον Μάκη Βορίδη, που όµως «λύνει και δένει» πλέον στο Μαξίµου ως υπουργός Επικρατείας.

Οι φιλόδοξοι και ο... «Νέστωρ»

Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε καλέσει ως οµιλητή τον δήµαρχο Αθηναίων, Χάρη ∆ούκα, στην πρεµιέρα του ινστιτούτου του, πριν εκείνος δηλώσει «παρών» στο παιχνίδι ηγεσίας της Κεντροαριστεράς πυροδότησε σενάρια παρασκηνιακής συνεννόησης µεταξύ τους. Πόσω µάλλον όταν οµιλητής στην ίδια εκδήλωση ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ωστόσο, δεν ισχύει ότι υπάρχουν υπόγειες συνεννοήσεις και συγκροτηµένη τακτική µε συγκεκριµένο στόχο. Αυτό που ισχύει είναι ότι Τσίπρας και ∆ούκας έχουν φιλοδοξίες, ενώ ο ΓΑΠ ενδιαφέρεται να παίξει τον ρόλο του «Νέστορα» της παράταξης.

Συνεργάτες του Χάρη ∆ούκα στις αιτιάσεις ότι δεν είναι σωστό να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αφού εξελέγη δήµαρχος Αθηναίων πολύ πρόσφατα, απαντούν ότι ο Ζακ Σιράκ διετέλεσε δήµαρχος Παρισίων ενώ ήταν πρόεδρος του κόµµατός του, ενώ ο Εντουάρ Φιλίπ έγινε πρωθυπουργός από δήµαρχος της Χάβρης. Είναι όπως λέµε «Ελλάς - Γαλλία, συµµαχία».


Χωρίς βοήθεια

«Αδικαιολόγητα» απών από την πρεµιέρα του ινστιτούτου ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θέλησε να στείλει το µήνυµα ότι δεν θα αφήσει στον Αλέξη Τσίπρα τη σκυτάλη των πρωτοβουλιών για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς και τις προοδευτικές συγκλίσεις. Η απουσία του, όπως και η «χλιαρή» παρουσία Κασσελάκη έδειξαν ότι οι δύο αρχηγοί, αν αποφασίσουν να συγκλίνουν, δεν χρειάζονται... βοήθεια.

Οι ωραίοι έχουν χρέη

Μην υποτιµάτε τη διαρκή αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη στα οικονοµικά των κοµµάτων. Προεκλογικά µπορεί να ήταν ένας εύκολος τρόπος για να στρέφει τα βέλη του προς τη Ν.∆. για τα χρέη της, µετεκλογικά όµως ετοιµαστείτε γι’ αυτά που θα ακουστούν σε σχέση µε τα χρέη που του έχει κληροδοτήσει ο προκάτοχός του στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι µου λέει ότι η πρώτη «πρόβα» για managerial διαχείριση από πλευράς του νέου αρχηγού θα ξεκινήσει από τα του κοµµατικού του οίκου...

Οι μεν και οι... δεν!

Η καχυποψία ανάµεσα στα στρατόπεδα Τσίπρα και Κασσελάκη παραµένει µεγάλη. Οι προεδρικοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν µπορούν να χωνέψουν ότι, εκτός από τον Αλέξη Χαρίτση, προσκλήθηκαν και οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς, ενώ στην οµάδα Τσίπρα κακοφάνηκε ότι ο Κασσελάκης έδωσε συνέντευξη στον Χατζηνικολάου, στο δελτίο στο οποίο ήθελαν να κυριαρχεί η πρεµιέρα του ινστιτούτου. Ακόµα περισσότερο από τη χρονική συγκυρία της συνέντευξης τους ενόχλησε το περιεχόµενό της: το άνοιγµα στο ΠΑΣΟΚ και στη Ζωή και η δήλωση «θα είµαι υποψήφιος και απέναντι στον Τσίπρα».

Πιο καλή η μοναξιά

Σε σχέση µε τον Γιώργο Παπανδρέου οι γνώµες διίστανται. Αλλοι στοιχηµατίζουν ότι θα επενδύσει στον Παύλο Γερουλάνο, τον οποίο ο ίδιος έφερε στο ΠΑΣΟΚ όταν ήταν πρόεδρος. Αλλοι επιµένουν ότι δεν θα του συγχωρήσει ότι δεν τον ακολούθησε στο ΚΙ∆ΗΣΟ, στο απονενοηµένο εκείνο διάβηµα. Σε κάθε περίπτωση, ο Γερουλάνος προτιµά να βαδίσει ανεξάρτητος. Αλλωστε, αυτό θεωρεί το δυνατό του σηµείο και όχι την αβέβαιη υποστήριξη του ΓΑΠ.