Δύσκολος και κομβικός ο ρόλος Γκιουλέκα

Ηταν Μάρτιος του 2000 όταν ο Κώστας Καραµανλής σήκωσε το τηλέφωνο και επικοινώνησε µε τον Κώστα Γκιουλέκα για να του προτείνει να είναι υποψήφιος για πρώτη φορά µε τη Ν.∆. στην Α’ Θεσσαλονίκης. Ο νεαρός δηµοσιογράφος εργαζόταν στη δηµοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης και ετοιµαζόταν για το γύρισµα της εκποµπής του, όταν ο τότε πρόεδρος της Ν.∆. του έστειλε τηλεφωνικώς ένα µίνι τελεσίγραφο. «Σε ανακοινώνω αύριο υποψήφιο. Κανόνισε την πορεία σου». Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της ζωής του πολιτικού Κώστα Γκιουλέκα. Εναν µήνα µετά, στις εκλογές του 2000, εκλέχτηκε δεύτερος σε σταυρούς βουλευτής, πίσω από τον Ψωµιάδη, αλλά έχασε την έδρα στο Εκλογοδικείο, ενώ από το 2004 και µετά έβγαινε πρώτος βουλευτής της Ν.∆. στην Α’ Θεσσαλονίκης. Μέχρι το 2024, οπότε έχασε την πρωτιά από τον Σταύρο Καλαφάτη. Παρ’ όλα αυτά, η κυβερνητική θητεία του ήταν µάλλον αντιστρόφως ανάλογη µε την επιτυχία του στη µάχη του σταυρού. Ενα πέρασµα από το υφυπουργείο Παιδείας επί κυβέρνησης Σαµαρά και τίποτα άλλο. Στις εσωκοµµατικές του 2009 είχε στηρίξει Σαµαρά και στις εκλογές του 2016 Μεϊµαράκη, ενώ επί προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είχε αναλάβει κάποια υπουργική θέση. Μάλιστα, οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο δεν ξεχνούν τη θαρραλέα τοποθέτησή του σε σύσκεψη µε τον πρωθυπουργό και τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης, όταν είχε αναφερθεί µε κριτικό τρόπο στην υποεκπροσώπηση της Θεσσαλονίκης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ηταν στην ίδια αίθουσα όπου την περασµένη ∆ευτέρα ο Κώστας Γκιουλέκας εγκαταστάθηκε ως νέος υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, καθώς ο πρωθυπουργός δεν του το κράτησε… µανιάτικο, αλλά τον αξιοποίησε. Και γιατί αξιολόγησε θετικά τη στάση του όλα αυτά τα χρόνια, και γιατί εκτίµησε ότι µπορεί να αποτελέσει ένα καλό αντίβαρο στην αύξηση της δύναµης των κοµµάτων που τοποθετούνται δεξιότερα της Ν.∆., αλλά και γιατί ίσως να αναγνώρισε ότι ο ένοικος του ∆ιοικητηρίου θα πρέπει να έχει πιο πολύ στο επίκεντρό του τη Θεσσαλονίκη.

Το έργο για τον Κώστα Γκιουλέκα δεν θα είναι εύκολο. Βλέπετε, η Θεσσαλονίκη γκρινιάζει πολύ, αλλά και ο Βορράς έχει γίνει πλέον µια δύσκολη έδρα για τη Ν.∆. Ετσι, ο ρόλος του νέου ΥΜΑΘ για τη µεταστροφή του κλίµατος για την κυβέρνηση θα είναι κοµβικός…

Αληθεύει ότι υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές στην ηγεσία της ∆ιοικούσας της Ν.∆. Θεσσαλονίκης;

Φλυαρία

Είκοσι πέντε ολόκληρα λεπτά µιλούσε ο απελθών ΥΜΑΘ, Στάθης Κωνσταντινίδης, στην τελετή παράδοσης-παραλαβής. Με το θερµόµετρο στο ∆ιοικητήριο να δείχνει ήδη στις 10 το πρωί 30άρια και πάνω και σε µια αίθουσα χωρίς κλιµατιστικό, πολλοί από τους παρευρισκοµένους κοιτιούνταν µε απόγνωση και παρακαλούσαν να τελειώσει η οµιλία του. Ολα αυτά για µια θητεία 11 µηνών σε ένα υφυπουργείο…

Μόνο η Ράνια

∆εν ξέρουµε πώς θα πάει στο µέλλον η εκπροσώπηση του Στέφανου Κασσελάκη σε επίπεδο βουλευτών Θεσσαλονίκης, αλλά η µόνη βουλευτής που φαίνεται ότι βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του είναι η Ράνια Θρασκιά. Τόσο ο Χρήστος Γιαννούλης όσο, κυρίως, και η Κατερίνα Νοτοπούλου διατηρούν εδώ και καιρό µια σταθερή απόσταση από τον τρόπο διοίκησης του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς και πώς το περιµένουν το τριήµερο της αργίας του Αγίου Πνεύµατος οι βουλευτές όλων των κοµµάτων. Βλέπετε, θα είναι µια καλή ευκαιρία για να κάνουν τις πρώτες φετινές βουτιές. Κάτι που σηµαίνει ότι θα βουλιάξει η Χαλκιδική...

Ανακάτεμα

Ενα σχετικό µετεκλογικό ανακάτεµα της εσωκοµµατικής τράπουλας καταγράφεται και στο ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης. Εδώ ο µοναδικός βουλευτής της πρώτης και της δεύτερης εκλογικής περιφέρειας είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ οι βασικοί παίκτες είναι διασπασµένοι. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Θανάσης Γλαβίνας, είναι µε τον Ανδρουλάκη, το ίδιο και η πολιτεύτρια Πέννυ ∆αλαµπούρα, ενώ τόσο ο Αντώνης Σαουρίδης όσο και ο Πέτρος Λεκάκης (παλιοί πολιτικοί φίλοι του Ανδρουλάκη) κρατούν πλέον αποστάσεις.

Θετικό κλίμα

Με πολύ θετικό τρόπο είδαν οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί της Θεσσαλονίκης την αναβάθµιση του Θόδωρου Λιβάνιου σε υπουργό Εσωτερικών. Και γιατί η χηµεία τους µε την προκάτοχό του, Νίκη Κεραµέως, δεν ήταν και η καλύτερη, και γιατί ο νέος υπουργός έχει πιο ανοικτά τα αυτιά του απέναντι στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και γιατί ξέρει απέξω και ανακατωτά το θεσµικό πλαίσιο. Που χρήζει γενναίας και άµεσης αναβάθµισης.

Αποστάσεις

Αποστάσεις από τον εσωκοµµατικό πόλεµο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ κρατά ο Σάκης Αρναούτογλου. Ο γνωστός µετεωρολόγος της ΕΡΤ3 και νυν ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ασχοληθεί µε τη διαδοχολογία, καθώς έχει αποφασίσει να δώσει απόλυτη προτεραιότητα στη δουλειά του στην Ευρωβουλή. Για να δούµε πόσο θα το τηρήσει…

Από 3 στους 4

Μια έντονη νευρικότητα καταγράφηκε τις τελευταίες ηµέρες στους «γαλάζιους» βουλευτές της Θεσσαλονίκης ενόψει του ανασχηµατισµού. Βλέπετε, το παζλ ήταν δύσκολο για τη συµπρωτεύουσα, που είχε ήδη τρεις υφυπουργούς µε θητεία µόνο µερικών µηνών: δύο κοινοβουλευτικούς (Ε. Ράπτη και ∆. Βαρτζόπουλος) και έναν εξωκοινοβουλευτικό (Ν. Ταχιάος). Κυκλοφόρησαν, δε, έντονες φήµες τόσο για τον Κ. Γκιουλέκα όσο και για την Αννα Ευθυµίου, ενώ για το ΥΜΑΘ είχε βουίξει η δηµοσιογραφική πιάτσα για τον ∆. Κούβελα. Τελικά, και οι τρεις υφυπουργοί παρέµειναν στις θέσεις τους και η µόνη αλλαγή ήταν αυτή στο ΥΜΑΘ, όπου η υφυπουργοποίηση του Κ. Γκιουλέκα ήταν µια συνετή ενίσχυση της Θεσσαλονίκης στην κυβερνητική µηχανή.

Δώρα

Με το «καληµέρα» της νέας κυβέρνησης βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Κεφαλογιάννης. Ο υφυπουργός Εθνικής Αµυνας είχε επαφές µε τοπικούς φορείς, ενώ φρόντισε να πει ένα πρώτο «ναι» σε δύο αιτήµατα του ∆ήµου Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση 28 στρεµµάτων που ανήκουν στις Ενοπλες ∆υνάµεις.