Η νέα υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανοίγει την καρδιά της και συστήνεται στο «S». Μιλάει για την κόρη της, την ενασχόληση µε την πολιτική και τους στόχους της. Γεννήθηκε στη Σουηδία, αλλά πέρασε τα πρώτα της χρόνια στο µικρό χωριό Κρανιά Γρεβενών. Αργότερα η οικογένειά της µετακόµισε στην Καλαµπάκα και στη συνέχεια στα Τρίκαλα.

«Μεγαλώνοντας σε αυτές τις όµορφες τοποθεσίες, περιτριγυρισµένη από τα µαγευτικά τοπία της περιοχής µας, επηρεάστηκε βαθιά η άποψή µου για τη ζωή. Η πλούσια πολιτιστική κληρονοµιά, η δεµένη κοινωνία και η φυσική οµορφιά του τόπου µου εµφύσησαν µια βαθιά εκτίµηση για τις παραδόσεις και τις αξίες µας», λέει η νέα υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα.

Τα παιδικά της χρόνια γεµάτα από αγάπη και υποστήριξη. «Θυµάµαι τους µεγάλους περιπάτους µε την οικογένειά µου, την εξερεύνηση των µαγευτικών βράχων των Μετεώρων και τη συγκέντρωση γύρω από το τραπέζι για γεύµατα γεµάτα γέλιο, ιστορίες και τα υπέροχα παραδοσιακά πιάτα που ετοίµαζε η γιαγιά µου µαζί µε την µητέρα µου και τόσο πολύ µου έχουν λείψει. Αυτές οι χαρούµενες οικογενειακές στιγµές συντροφικότητας και η απλότητα της ζωής στην Καλαµπάκα και στα Τρίκαλα είναι αυτά που θυµάµαι και αγαπώ περισσότερο», περιγράφει στο «S».

Κατερίνα Παπακώστα - Παλιούρα: «Η ενασχόλησή µου µε τα κοινά ξεκίνησε επίσηµα το 1998»

Ασχολήθηκε µε τα κοινά από πολύ µικρή. Η οικογένειά της την ενθάρρυνε πάντα να σκέφτεται πέρα από τον εαυτό της. «Ωστόσο, η ενασχόλησή µου µε τα κοινά ξεκίνησε επίσηµα το 1998, όταν έθεσα για πρώτη φορά υποψηφιότητα για το Νοµαρχιακό Συµβούλιο Τρικάλων, όπου το πολιτικό µου ταξίδι ξεκίνησε πραγµατικά. Τότε συνειδητοποίησα ότι είχα βρει την κλίση µου - να εργάζοµαι ακούραστα για τη βελτίωση της κοινωνίας µας», εξηγεί η Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα.

«Με την κόρη μου μοιραζόµαστε έναν δεσµό που είναι τόσο βαθύς όσο και άρρηκτος»

Η υφυπουργός έχει µία κόρη, η οποία σπουδάζει Νοµική. Η σχέση τους βασίζεται στον αµοιβαίο σεβασµό, την αγάπη και την κατανόηση. «Μοιραζόµαστε έναν δεσµό που είναι τόσο βαθύς όσο και άρρηκτος. Παρά τις απαιτήσεις της πολιτικής µου καριέρας και παρά την απόσταση, καθώς σπουδάζει στο ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης, βρίσκω καθηµερινά χρόνο για µια κλήση µαζί της, εξασφαλίζοντας ότι αισθάνεται πως την αγαπούν και την ακούνε. Μου θυµίζει τη σηµαντικότητα της οικογένειας και είναι ο λόγος για τον οποίο προσπαθώ να δηµιουργήσω ένα καλύτερο µέλλον για όλα τα παιδιά µας», λέει µιλώντας για την κόρη της.

Αυτό που την αγχώνει περισσότερο είναι να µη διαψεύσει τις προσδοκίες των πολιτών που την εµπιστεύτηκαν. «Προσπαθώ διαρκώς να επιτυγχάνω τα καλύτερα δυνατά αποτελέσµατα για τους ανθρώπους που υπηρετώ. Η επιθυµία να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους και να έχω ουσιαστικό αντίκτυπο µε κρατάει στοχοπροσηλωµένη και συγκεντρωµένη», εξηγεί η Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα.

Η οικογένειά της είναι το καταφύγιό της και απολαµβάνει να µοιράζεται µαζί της ένα γεύµα, µια βόλτα ή απλώς µια συζήτηση για την καθηµερινότητα. «Βρίσκω επίσης ηρεµία στο διάβασµα… Τα βιβλία προσφέρουν µια θαυµάσια απόδραση και µια ευκαιρία για επαναφόρτιση. Τελευταία, απολαµβάνω επίσης να παρακολουθώ Netflix, το οποίο συµβάλλει και αυτό στο να χαλαρώνω και να ηρεµώ. Αυτές οι στιγµές ηρεµίας είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ισορροπίας και της ψυχικής µας υγείας».

«Συχνά µε χαρακτηρίζουν και πεισµατάρα»

Αποφασιστική, δυναµική και ανθεκτική. Ετσι την περιγράφουν οι φίλοι της. «Εκτιµούν την ειλικρίνειά µου, την ικανότητά µου να ακούω και τη βοήθεια που θα τους παρέχω χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς καν να τη ζητήσουν, αν καταλάβω πως τη χρειάζονται. Συχνά µε χαρακτηρίζουν και πεισµατάρα. Πιστεύω ότι αυτό το πείσµα αντανακλά την επιµονή µου και την αδιάλλακτη δέσµευσή µου στις αρχές και στους στόχους µου», λέει η ίδια.

Η πιο ευχάριστη στιγµή της ζωής της ήταν η γέννηση της κόρης της. «Ηταν µια στιγµή γεµάτη αγνή χαρά και απέραντη ευγνωµοσύνη», εξηγεί. Ωστόσο, δεν είναι λίγες και οι δυσκολίες που έχει περάσει. «Υπήρξαν πολλές στιγµές που µε υποτίµησαν ή µε υποβάθµισαν απλώς και µόνο επειδή είµαι γυναίκα. Αυτές οι εµπειρίες, τόσο σε επαγγελµατικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, ήταν απίστευτα δύσκολες. Ωστόσο, τροφοδότησαν επίσης την αποφασιστικότητα και τη θέλησή µου να αγωνιστώ για την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Εχω δεσµευτεί να διασφαλίσω ότι καµία γυναίκα δεν θα χρειαστεί να υποµείνει ό,τι υπέφερα εγώ και ότι θα δηµιουργήσουµε µια κοινωνία όπου όλοι θα εκτιµώνται για τις ικανότητες και τη συνεισφορά τους, ανεξαρτήτως φύλου. Αυτός είναι και ο πρώτος µου στόχος µετά και την ανάληψη των νέων µου καθηκόντων», καταλήγει η υφυπουργός.