Πικραμένοι διαφωνούντες

Κοντά σαράντα βουλευτές πήραν τον λόγο στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Ν.∆. Προς τα έξω βγήκε µια µεγάλη γκρίνια των βουλευτών, κυρίως για τα ανοίγµατα που έχει κάνει ο πρωθυπουργός στο Κέντρο και το ενδεχόµενο να χάσει η Ν.∆. τη δεξιά ψυχή της. Κατ’ αρχάς, είναι θετικό ότι έπειτα από πέντε χρόνια µίλησαν οι βουλευτές και ακολούθως τους άκουσε ο πρωθυπουργός. Το πρόβληµά τους, ωστόσο, είναι πως µιλάνε, όχι επειδή έχουν διαφωνίες, αλλά επειδή δεν είναι µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου. ∆ιαφοροποιούνται, δηλαδή, στη συντριπτική τους πλειονότητα για λόγους πίκρας. Τα ίδια πρόσωπα που κάνουν διαρροές πως έχουν διαφωνίες, µόλις γίνουν υφυπουργοί, αλλάζουν άρδην τη στάση τους και αποθεώνουν την κυβέρνηση και το µεγαλείο του πρωθυπουργού. Κακά τα ψέµατα, αυτό είναι ένα µόνιµο πρόβληµα της Ν.∆. Πως σχεδόν τα πάντα κινούνται γύρω από το προσωπικό συµφέρον των στελεχών της και σπάνια γύρω από το συµφέρον της χώρας.

H αμηχανία της Όλγας

Σοκαρισµένη ήταν η Ολγα Γεροβασίλη το πρωί της Τετάρτης, όταν, ευρισκόµενη σε τηλεπαράθυρο του AΝΤ1, έγινε γνωστή στον... αέρα η παραίτηση των Κοτσακά, Τσιόκα και Τεµπονέρα από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. «Πολύ δυσάρεστη εξέλιξη», ήταν το πρώτο σχόλιό της, αλλά η συνέχεια ήταν ακόµα πιο αιχµηρή: «Αιφνιδιάζοµαι και δεν µπορώ να πω ότι δεν αιφνιδιάζοµαι τις τελευταίες µέρες». Λίγο αργότερα, για να συνέλθει από τον αιφνιδιασµό, έπινε τον καφέ της στη Βαλαωρίτου. Συνοµιλώντας µε φίλους, έλεγε πως είναι αδύνατον να προβλέψει πού θα πάει η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας πάντως πως είναι πιθανό οι τελευταίες κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη να σηµατοδοτούν την έξοδό του από την Κουµουνδούρου. Κοµµάτι δύσκολο, λέµε εµείς, αλλά όντως υπάρχει µια µειοψηφία στελεχών που ποντάρει σε αυτό το σενάριο.

Αξιοπρεπής

Αφόρητες πιέσεις δέχτηκε τις προηγούµενες ηµέρες από παπανδρεϊκούς κύκλους ο Παύλος Γερουλάνος, προκειµένου να µην είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο Γερουλάνος, όπως είχε κάνει και το 2021, δεν υπέκυψε σε αυτές, δείχνοντας ότι διαθέτει πολιτική αξιοπρέπεια.

Στα ΜΜΕσα

Το όνοµα του πολύπειρου Γιάννη Λάτσιου είναι πάντα στο τραπέζι τέτοιες εποχές. Οπότε δεν προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ακούγεται για τη θέση του διευθύνοντος συµβούλου της ΕΡΤ.

Αναβιώνουν τα μπλοκ στο ΠΑΣΟΚ

Οι συµµαχίες που διαµορφώνονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ενόψει των εσωκοµµατικών εκλογών είναι πιθανό να αναβιώσουν τις παλαιότερες συγκρούσεις του ιστορικού κόµµατος. ∆ιότι διαφαίνεται πως το παπανδρεϊκό µπλοκ, στο µεγαλύτερο µέρος του, µετά και την απόσυρση της υποψηφιότητας Χριστοδουλάκη, στρατεύεται υπέρ του Χάρη ∆ούκα. Οπως συµβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, θα υπάρξει συσπείρωση του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού µπλοκ στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη. Ιδίως µετά την απογοήτευση που αισθάνονται πολλοί από αυτούς/τές που στήριξαν τον κ. ∆ούκα για να εκλεγεί στον δήµο της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούµενο είναι η αντιπαράθεση να γίνει µε πολιτικούς όρους, µε βάση το σχέδιο που έχει ο κάθε υποψήφιος. ∆ιότι έως τώρα η κριτική που έχει γίνει στον Ανδρουλάκη δεν έχει ίχνος πολιτικότητας. Μένει, συνεπώς, να δούµε αν οι αντίπαλοι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχουν κάτι να προτείνουν, µε πρώτο τον κ. Γερουλάνο, που παραδοσιακά µιλάει πολιτικά.

Σιωπηλή

Με αφορµή τα όσα είπε ή υπονόησε ο Στέφανος Κασσελάκης για τα οικονοµικά του ΣΥΡΙΖΑ και το µαύρο χρήµα που κυκλοφορούσε στο κόµµα, πολλοί απορούν για το γεγονός ότι δεν έχει πάρει θέση η γραµµατέας του κόµµατος, Ράνια Σβίγκου. Στην περίπτωσή της είναι προφανές πως δεν ισχύει η ρήση «Η σιωπή είναι χρυσός».

Σαφές το μήνυμα

Οι παροικούντες τη ΣΥΡΙΖΑϊκή Ιερουσαλήµ διάβασαν µε ενδιαφέρον την πρόταση που κατέθεσαν οι βουλευτές Γιώργος Καραµέρος, Χάρης Μαµουλάκης και Συµεών Κεδίκογλου για άµεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας. Πρόκειται για τρία στελέχη µετριοπαθή, που, ναι µεν, έχουν σχέση µε τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά στήριξαν το προηγούµενο διάστηµα τον Στέφανο Κασσελάκη. Με το αίτηµά τους έστειλαν ουσιαστικά ένα σαφές µήνυµα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν είναι δεδοµένοι, αλλά και πώς πρέπει να πολιτεύεται.

Πολιτικότητα

Το κάρο µπροστά από το άλογο βάζουν σοβαρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, µε εκσυγχρονιστικό προφίλ, ζητώντας να συζητηθεί το πολιτικό σχέδιο που πρέπει να έχει το κόµµα τους και όχι τα πρόσωπα. Ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις των Νίκου Χριστοδουλάκη και Γιάννη Μεϊµάρογλου.

Για ποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ διαδίδουν στην Κουµουνδούρου πως στήριξε στις ευρωεκλογές τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Κώστα Τσουκαλά;

Άξιος

Μια από τις πιο σηµαντικές κινήσεις που έκανε το προηγούµενο διάστηµα ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν να εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ τον Γιάννη Μανιάτη. Ο τελευταίος όχι απλώς εκλέχτηκε µε άνεση, αλλά απολύτως αξιοκρατικά έγινε και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, µε το «καληµέρα» επιλέχτηκε να είναι στους αντιπροέδρους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Μια σηµαντική εξέλιξη, που δείχνει πόση σηµασία έχει να διαθέτεις στελέχη µε κύρος.

Casus belli

Σε κοµβικό εσωτερικό ζήτηµα του ΣΥΡΙΖΑ έχει εξελιχθεί το θέµα των σχέσεων µε το κόµµα της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ο Κασσελάκης µιλάει µε κολακευτικά λόγια για την Πλεύση Ελευθερίας, την ίδια ώρα που η επικεφαλής του σχήµατος χαιρετίζει την κάθαρση που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης έχουν ενοχληθεί σφόδρα µε το γεγονός ότι παρεµβαίνει στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Κωνσταντοπούλου. Επιπλέον, θεωρούν ότι ο Κασσελάκης προετοιµάζει το έδαφος για συνεργασία µε την Πλεύση Ελευθερίας.