Λιγότερη υπερηφάνεια φέτος, πλην Δόμνας

Η πραγµατοποίηση του Europride στη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έγινε µε µεγάλη προσπάθεια από το Μέγαρο Μαξίµου, χάρη στην επιµονή του οικονοµικού συµβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη και στην άριστη συνεργασία της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, µε την ολλανδική πρεσβεία, που συνέβαλε καθοριστικά. Η ατµόσφαιρα, όµως, άλλαξε µετά τις ευρωεκλογές και τη διαπίστωση ότι ο γάµος για τα οµόφυλα ζευγάρια κόστισε στη Ν.∆., ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Είτε ισχύει είτε όχι, στο Μέγαρο Μαξίµου επικράτησε αυτή η άποψη τελικά και έτσι αποφασίστηκε να µην παραβρεθεί εκεί ο πρωθυπουργός, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασµός. Αλλωστε, δεν στήθηκε καν περίπτερο της Ν.∆. στο Athens Pride και η οδηγία ήταν ότι όποιος «γαλάζιος» θέλει µπορεί να περάσει µια βόλτα χωρίς να γίνει µεγάλο θέµα. ∆ηλαδή, καµιά σχέση µε το προηγούµενο Athens Pride, όπου η κοµµατική γραµµή ήταν να συζητηθεί η παρουσία στελεχών της κυβερνητικής παράταξης. Η πρώην υπουργός Εργασίας, ∆όµνα Μιχαηλίδου, πάντως, και πήγε και το έκανε γνωστό µε αναρτήσεις της. Είναι τα καλά της εξόδου από την κυβέρνηση αυτά... Αισθάνεται κανείς ελεύθερος να εκφράσει την άποψή του, δίχως να ρωτάει το πώς και το γιατί.

Ποιος κορυφαίος υπουργός εισηγείται στον πρωθυπουργό αλλαγή εκλογικού νόµου και εκλογές στις αρχές του 2025;


Οι μεταγραφές στον πάγκο

Παράπλευρη απώλεια των ευρωεκλογών, τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και δεν εξελέγησαν να βρίσκουν προς το παρόν κλειστές πόρτες για κυβερνητικά αξιώµατα. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, που έθεσε υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή µε τη Ν.∆., δέχτηκε τα πυρά που συνήθως δέχονται τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ είχε λάβει µια αόριστη υπόσχεση για αξιοποίηση από το Μέγαρο Μαξίµου. Σε ανάλογη θέση βρίσκεται και ο Σπύρος Καρανικόλας, που περιµένει πάνω από έναν χρόνο να αξιοποιηθεί. Οι µεταγραφές από την Κεντροαριστερά, αν και θεωρούνται επιτυχηµένες και αξιολογούνται ότι µπορούν να προσφέρουν, δεν έχουν πλέον τη δυναµική που είχαν την προηγούµενη τετραετία. Σε αυτήν τη φάση προτιµώνται «τα δικά µας παιδιά».

Δώσε... βάση

Ο δήµαρχος Αθηναίων, Χάρης ∆ούκας, σε σύσκεψη µε όλους τους αντιδηµάρχους, σύµφωνα µε τις πληροφορίες της στήλης, ενηµέρωσε για την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Φέρεται, µάλιστα, να είπε ότι αυτό δεν θα τον αποδυναµώσει ως δήµαρχο, αλλά θα τον ενισχύσει, εφόσον κερδίσει στην εκλογή από τη βάση. Είναι εντυπωσιακό ότι διαφώνησε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, µόνο η πανεπιστηµιακός Μαρία Στρατηγάκη, που είπε τα επιχειρήµατά της ήρεµα και πειστικά. Αντίθετα, δεν τον κόντραρε ούτε η Ρωξάνη Μπέη, που ανήκει στον στενό κύκλο του Νίκου Ανδρουλάκη, µέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές (τουλάχιστον).

Ανασχηµατισµός γενικών γραµµατέων επίκειται, ακόµα και µέσα στο καλοκαίρι, και άρχισαν ήδη να κόβονται κεφάλια µέσω διαρροών. Αυτό έχει και τα κακά του, που µάλλον δεν τα έχουν υπολογίσει αυτοί που κάνουν τις διαρροές: ότι τα υποψήφια θύµατα έχουν τον χρόνο να προετοιµαστούν και αυτό µπορεί να συνεπάγεται εκπλήξεις. Μαθαίνω, για παράδειγµα, ότι κάποιοι που γνωρίζουν ότι θα φύγουν ετοιµάζουν άµυνα-αντεπίθεση που θα συζητηθεί.

Μέχρι τέλους

Αποφασισµένος να το πάει «µέχρι τέλους» είναι ο Στέφανος Κασσελάκης σε σχέση µε αυτά που παρέλαβε από τον Αλέξη Τσίπρα. ∆εν είναι µόνο η συζήτηση για τα «µαύρα» που άνοιξε και τελειωµό δεν έχει. Προσεχώς θα υπάρξουν συγκεκριµένες αναφορές σε ποσά που δαπανήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά το πρόσφατο παρελθόν και δεν ανταποκρίνονται στις πραγµατικές οικονοµικές του δυνατότητες. Επίσης, η συζήτηση περί διαπλοκής δεν άνοιξε τυχαία. Εχει συγκεκριµένους στόχους, που προσεχώς θα αποκτήσουν, αν όχι ονοµατεπώνυµο, τουλάχιστον ένα... σκιτσάρισµα.

Ντόρα υπέρ Καιρίδη

Η Ντόρα Μπακογιάννη στενοχωρήθηκε µε την αποµάκρυνση του ∆ηµήτρη Καιρίδη από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και δεν το κρύβει στις συζητήσεις της ακόµα και µε πρόσωπα που δεν ανήκουν στο στενό περιβάλλον της. Θεωρεί ότι ο Καιρίδης έκανε σηµαντικό έργο, που αναγνωρίζεται στις Βρυξέλλες. Το θάρρος της γνώµης δεν έλειψε ποτέ στην Ντόρα. Αυτό οφείλει να της το αναγνωρίσει κανείς, µαζί µε την τεράστια πολιτική εµπειρία, που της δίνει τη δυνατότητα και το θάρρος να διατυπώνει τη γνώµη της ελεύθερα, επισηµαίνοντας αδυναµίες που άλλοι συνάδελφοί της κάνουν πως δεν βλέπουν...

Γυναικεία καμπάνια

Η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών (ΠΟΓ) κάνει καµπάνια για να πάνε τα µέλη της στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη, µε οµιλίες του Αντώνη Σαµαρά και του Κώστα Καραµανλή. Φίλη της στήλης, που έλαβε την πρόσκληση από την ΠΟΓ, σηµειώνει ότι η ενθάρρυνση είναι ξεκάθαρη και η παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών εµφανίζεται ως κάτι το ξεχωριστό, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα αναφερθούν, µεταξύ άλλων, σε θέµατα όπως το ∆ηµογραφικό και η ισότητα στον γάµο.

Ο καταλληλότερος

Πρώην ευρωβουλευτής της Ν.∆. διακινεί την πληροφορία ότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, έχει κλείσει κάποια ενδιαφέροντα ραντεβού στις Βρυξέλλες και αυτό επιβεβαιώνει τη φήµη ότι µπορεί να προταθεί ως επίτροπος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι τελευταίες πληροφορίες, πάντως, κάνουν λόγο για άλλη µία, πολύ σοβαρή υποψηφιότητα, αυτή του Σταύρου Παπασταύρου. Μαθαίνω ότι από πολλές πλευρές θεωρείται ο καταλληλότερος.