Λύση έπειτα από χρόνια στο ρέμα της Σαπφούς

Ποιος δεν θυµάται τις πρωτοφανείς εικόνες τον Ιούλιο του 2018 στο Μαρούσι, όταν µε την πρώτη καλοκαιρινή καταιγίδα πληµµύρισε το ρέµα της Σαπφούς, βυθίζοντας στη λάσπη και καταστρέφοντας δεκάδες αυτοκίνητα πολιτών, που τα είχαν σταθµεύσει σε υπαίθριο πάρκινγκ; Κι όλα αυτά γιατί η προηγούµενη περιφερειακή Αρχή είχε εγκρίνει µεν δαπάνη εκατοµµυρίων ευρώ για τη διευθέτηση του ρέµατος, αλλά το έργο δεν έγινε ποτέ. Τώρα ήρθε, επιτέλους, ο καιρός να µπει οριστικά τέλος σε αυτές τις τριτοκοσµικές εικόνες. Η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, υπό τον Νίκο Χαρδαλιά, σε συνεργασία µε τις αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, εντάσσουν το έργο της διευθέτησης του ρέµατος Σαπφούς στο πρόγραµµα «Περιβάλλον και κλιµατική αλλαγή» του ΕΣΠΑ 2021-2027, µε προϋπολογισµό της τάξης των 27.057.000 ευρώ. Η ίδια η Περιφέρεια Αττικής είναι δικαιούχος του σηµαντικότατου αυτού έργου υποδοµής, που αναµένεται να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων του ∆ήµου Αµαρουσίου και των όµορων περιοχών. Οπως επισηµαίνει ο κ. Χαρδαλιάς, «για ακόµα µία φορά αποδεικνύουµε στην πράξη ότι η προστασία των πολιτών από τις συνέπειες της κλιµατικής αλλαγής είναι η ύψιστη προτεραιότητά µας. Λύνουµε ακόµα ένα µεγάλο πρόβληµα στην αντιπληµµυρική θωράκιση της Αττικής, υλοποιώντας ένα κοµβικό έργο, που αποτελούσε αίτηµα των κατοίκων του Αµαρουσίου για δεκαετίες». Στο πλαίσιο του έργου, το οποίο πρέπει να έχει παραδοθεί έως το τέλος του 2029, προβλέπεται η διευθέτηση του ρέµατος µε τραπεζοειδείς διατοµές και επένδυση µε συρµατοκιβώτια, ενώ θα διατηρηθεί η φυσική µορφή της κοίτης σε µήκος 1,3 χλµ. Επιπροσθέτως, θα πραγµατοποιηθούν έργα αντιστήριξης και αποχέτευσης οµβρίων, καθώς και στηθαία ασφαλείας σε µήκος 2,5 χλµ.

Ποιος δήµαρχος όπου σταθεί και όπου βρεθεί τα βάζει µε τις υπηρεσίες για… παρακώληση του δηµοτικού έργου; Αλήθεια ή άλλοθι θα το δείξει το άµεσο µέλλον. Πάντως, όλα εξελίσσονται µε… αργές ταχύτητες.


«Έξυπνοι» αισθητήρες

∆ιευκολύνει την προσβασιµότητα των ΑµεΑ στην πόλη ο δήµαρχος Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς. Με την εγκατάσταση «έξυπνων» αισθητήρων, βάζει φρένο στην παράνοµη στάθµευση των οχηµάτων σε διαβάσεις και ράµπες ΑµεΑ. Εάν κάποιος ασυνείδητος σταθµεύσει εκεί, θα ενεργοποιείται ο µηχανισµός του δήµου, και συγκεκριµένα της ∆ηµοτικής Αστυνοµίας, η οποία θα σπεύδει στο σηµείο.

Βάζει φρένο στις δημόσιες τοποθετήσεις και συνεντεύξεις του ο δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, για το περιστατικό με τη θαλαμηγό.

Νέοι κανόνες

Τροποποιήσεις στην κανονιστική απόφαση που διέπει την εµπορική δραστηριότητα στα όρια της πόλης αποφάσισε το ∆ηµοτικό Συµβούλιο Ηρακλείου Αττικής έπειτα από εισήγηση της δηµοτικής Αρχής του Νίκου Μπάµπαλου. Οι αλλαγές αφορούν κυρίως τους κανόνες που ισχύουν στην παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου για εµπορική εκµετάλλευση, στοχεύοντας στην αύξηση των ελεύθερων διαδροµών προς όφελος των πεζών, ενώ απλοποιούν και επιταχύνουν τη διαδικασία που χρειάζεται µια επιχείρηση για να ανανεώσει την άδειά της.

Τραγική κατάληξη

Μπροστά σε ένα περιστατικό πνιγµού βρέθηκε ο δήµαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού, Χαράλαµπος Μπονάτσος. Ενας 37χρονος προσπάθησε να σώσει έναν ηλικιωµένο ο οποίος κινδύνευε στη Νέα Μάκρη, αλλά εν τέλει έχασε εκείνος τη ζωή του. Οπως εξιστορεί ο δήµαρχος, το περιστατικό έγινε µπροστά στα µάτια του. Την ώρα που επικοινωνούσε µε το 112 και λίγο πριν κλείσει το τηλέφωνο, τον είδε εξουθενωµένο να «παραδίδει» και να γυρίζει µπρούµυτα στο κύµα.

Ορκωτοί στην ΕΑΤΑ

Ξεκινά έλεγχος από ορκωτούς λογιστές για προηγούµενες χρήσεις της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ), µε εντολή του δηµάρχου Αθηναίων, Χάρη ∆ούκα. Αιτία, όπως υποστηρίζει ο δήµαρχος, οι σηµαντικές ζηµίες που εµφάνισε ο αναπτυξιακός φορέας του δήµου στην προηγούµενη χρήση.

Ποιοι δύο πρώην δήµαρχοι «κλείδωσαν» ότι θα είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές του 2028; Θεωρούν ότι οι κακές επιδόσεις των νυν δηµοτικών Αρχών θα τους δώσουν τη δυνατότητα να αναλάβουν εκ νέου τα ηνία του δήµων.

Σημαντικά έργα

Μεγάλες παρεµβάσεις και σηµαντικά έργα εξελίσσονται στον ∆ήµο Κορυδαλλού, αλλά και πολλά έχουν προγραµµατιστεί, όπως το εµβληµατικό έργο της ανάπλασης της Ταξιαρχών, του µεγαλύτερου εµπορικού δρόµου της πόλης. Ωστόσο, σίγουρα η δροµολόγηση της αποµάκρυνσης των φυλακών από την πόλη είναι αυτό που θα «στιγµατίσει» τον δήµαρχο, Νίκο Χουρσαλά.

«Πράσινο» φως

Την έγκριση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου Χαλανδρίου έλαβε η εισήγηση της διοίκησης του Σίµου Ρούσσου για σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισµού ΟΤΑ του δήµου.