Η μάχη του σταυρού ήδη ξεκίνησε…

Μια νευρικότητα και ένας ανασχεδιασµός κινήσεων καταγράφονται µετά τις ευρωεκλογές στη Ν.∆. Θεσσαλονίκης. Το εκλογικό αποτέλεσµα δεν ήταν και το καλύτερο, µια και στη Θεσσαλονίκη τα ποσοστά της Ν.∆. κινήθηκαν και πάλι πιο χαµηλά από ό,τι σε πανελλαδικό επίπεδο: 28,3% έλαβε σε όλη την επικράτεια, ενώ στην Α’ Θεσσαλονίκης το ποσοστό της περιορίστηκε στο 24,3%, δηλαδή 4 µονάδες πιο κάτω.

Λογικό, λοιπόν, να υπάρχουν συζητήσεις και προβληµατισµοί. Που εκφράστηκαν εν µέρει µε τις τοποθετήσεις «γαλάζιων» βουλευτών στην Κ.Ο. της Τετάρτης, όπου από τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης µίλησαν ο Σταύρος Καλαφάτης και ο Στράτος Σιµόπουλος, ενώ τη ∆ευτέρα µπορεί να υπάρξει και συνέχεια, µε την παρουσία βουλευτών αλλά και καραµανλικών και σαµαρικών στελεχών από τη Θεσσαλονίκη στην εκδήλωση στο Πολεµικό Μουσείο, όπου θα µιλήσουν οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαµαράς και Κώστας Καραµανλής. Κάπου εδώ υπεισέρχεται και ο ανταγωνισµός και το άγχος της εκλογής, καθώς η µάχη του σταυρού στις επόµενες εκλογές στην Α’ Θεσσαλονίκης προβλέπεται να είναι πολύ σκληρή. Θυµίζουµε ότι το 2023 η Ν.∆. εξέλεξε 8 βουλευτές στην Α’ Θεσσαλονίκης. Ο ένας είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ η κατάταξη στη συνέχεια ήταν η εξής: Σταύρος Καλαφάτης (34.551 σταυροί), Κώστας Γκιουλέκας (32.292), Ελενα Ράπτη (30.513), Αννα Ευθυµίου (22.773), ∆ηµήτρης Κούβελας (15.602), Στράτος Σιµόπουλος (15.554) και ∆ιαµαντής Γκολιδάκης (15.476). Οπως φαίνεται, οι τρεις τελευταίοι απέχουν µεταξύ τους µόλις 126 σταυρούς, ενώ οι υφυπουργοποιήσεις της Ελενας Ράπτη και τώρα του Κώστα Γκιουλέκα είναι προφανές ότι τους ενισχύουν. Στο παιχνίδι, όµως, αναµένεται να µπουν και άλλοι παίκτες. Σίγουρα η σηµερινή βουλευτής Επικρατείας, Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, που κινείται δραστήρια και είναι του κλίµατος Μητσοτάκη. Ακόµα, στη βουλευτική λίστα δεν αποκλείεται να µπουν και οι τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές που µπορεί να µην εκλέχτηκαν, αλλά πήγαν καλά στη σταυροδοσία. ∆ηλαδή, η Μαρία Σπυράκη, ο Θανάσης Εξαδάκτυλος και η Βούλα Πατουλίδου. Και οι τρεις θεωρούνται δυνατές ενισχύσεις και, αν θελήσουν να είναι στη λίστα της Α’ Θεσσαλονίκης, θα µπουν. Σε αυτό το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τοπίο δεν αποκλείεται να προκύψει και µια άλλη υποψηφιότητα µε δυναµική, όπως αυτή του Νίκου Ταχιάου. Ο υφυπουργός Υποδοµών είχε κατέβει και το 2019 χωρίς να εκλεγεί, ενώ είναι σίγουρο ότι η λειτουργία του µετρό της Θεσσαλονίκης θα τον ενισχύσει.

Θα έχει ενδιαφέρον, αν ο Τζιτζικώστας πάει για τη θέση του επιτρόπου, τι θα γίνει µετά στην Περιφέρεια…


Έχει πέραση

Μεγάλη πέραση είχε στη Θεσσαλονίκη η Σοφία Ζαχαράκη. Εννοούµε δηµοσιογραφική. Αυτό φάνηκε κατά την πρώτη στάση που έκανε την Τετάρτη στο δηµαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου η παρουσία των δηµοσιογράφων ήταν τέτοια που το σχολίασε και ο Στέλιος Αγγελούδης. «Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Στέφανο Κασσελάκη, µόνο η Ζαχαράκη µάζεψε το περισσότερο δηµοσιογραφικό ακροατήριο», είπε συγκεκριµένα.

Στενές σχέσεις

Εχουν και οι Θεσσαλονικείς «γαλάζιοι» βουλευτές τους κολλητούς τους υπουργούς. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η στενή σχέση που έχει ο ∆ιαµαντής Γκολιδάκης µε τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα. Βλέπετε, ο Καρδιτσιώτης βουλευτής πάντρεψε τον Γκολιδάκη πριν από δύο χρόνια, ενώ η στενή πολιτική αλλά και προσωπική φιλία τους είναι µακρά και πολύ στέρεη.

Σφαγή αναµένεται και στον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα εκλεγεί βουλευτής στις επόµενες κάλπες στη Θεσσαλονίκη. Στην Α’ µπορεί να χαθεί µία από τις τρεις έδρες και ένας εκ των Νοτοπούλου, Γιαννούλη και Θρασκιά να βρεθεί εκτός, ενώ στη Β’ θα µπει στη µάχη εκλογής και η Αυγέρη.


Με φόρα

Φορτσάτος µπήκε ο Κώστας Γκιουλέκας στο ∆ιοικητήριο. Ο νέος υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης έκανε ήδη και την πρώτη του µεγάλη σύσκεψη µε θέµα την πυροπροστασία στη Βόρεια Ελλάδα, ενόψει των πυρκαγιών του καλοκαιριού. Ανεβάζοντας τον Βασίλη Κικίλια στον Βορρά, αλλά και µαζεύοντας σχεδόν όλους τους αρµόδιους φορείς για το θέµα της πυρόσβεσης στη Βόρεια Ελλάδα.

Για την «Αυγή»

Στενοχώρια και προβληµατισµός στη Θεσσαλονίκη µε το κλείσιµο της «Αυγής». Μπορεί ποτέ η εφηµερίδα να µην πουλούσε πολλά φύλλα στον Βορρά, αλλά είχε τον σεβασµό του παραδοσιακού κόσµου της ανανεωτικής Αριστεράς. Το θέµα, βέβαια, είναι -όπως έλεγε έµπειρο, παλιό στέλεχος- ότι ο σηµερινός ΣΥΡΙΖΑ λίγη σχέση έχει µε τα παλιά, καλά χρόνια της εφηµερίδας.

Μίνι αντάρτικο

Σε ένα µίνι αντάρτικο φαίνεται ότι έχει βγει εσχάτως ο Θόδωρος Καράογλου, που αντιλαµβάνεται ότι δύσκολα θα ξαναβρεθεί εντός της κυβέρνησης. Την ίδια στιγµή, οι άλλοι δύο βουλευτές της Ν.∆. στη Β’ Θεσσαλονίκης µάλλον ενισχύονται. Ο Βαρτζόπουλος ως υφυπουργός και ο Παπάς ως το πουλέν του Μητσοτάκη στον νοµό.

Κρύο πιάτο

Η εκδίκηση στην πολιτική είναι ένα φαγητό που συχνά τρώγεται κρύο. Μια φράση που επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση των σχέσεων του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Καστανίδη. Οταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτίµησε να πάρει τη βουλευτική έδρα από την Α’ Θεσσαλονίκης και άφησε εκτός Βουλής τον Χάρη Καστανίδη, ο έµπειρος κοινοβουλευτικός αντέδρασε, αλλά σε χαµηλούς τόνους. Εξέφρασε τη διαφωνία του και τέλος. Τώρα, που η αµφισβήτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει χτυπήσει κόκκινο, ο Καστανίδης ήταν ένας από τους πρώτους που άσκησαν κριτική στον Ανδρουλάκη. Ζητώντας εκλογές το συντοµότερο...

Σαν πρόεδρος

Ανεβασµένος ο Σταύρος Καλαφάτης στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Τον ανέφερε και ο πρωθυπουργός στην αρχή της οµιλίας του, ενώ ως γραµµατέας της Κ.Ο. της Ν.∆. είχε πάρει θέση πίσω ακριβώς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κάτι σαν πρόεδρος της Βουλής, που ήταν συνεχώς στο πλάνο...