Γεννήθηκε και µεγάλωσε στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής, σε µια παραθαλάσσια περιοχή, στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Στην καταγωγή είναι Θρακιώτης. Στη Νέα Καλλικράτεια ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Πρωτοβάθµια και ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση. «Οµορφα λόγια, µε δυνατές ανθρώπινες σχέσεις, που κρατάνε µέχρι σήµερα», θυµάται µιλώντας στο «S» ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Πάνας.

Τα παιδικά του χρόνια, ανέµελα, αθώα και χαρούµενα. «Η µητέρα µου ήταν σταθερά στο σπίτι, να µας φροντίζει, και ο πατέρας µου, άνθρωπος της γης, αγρότης στο επάγγελµα. Ο χρόνος του µοιραζόταν σε δουλειά και οικογένεια», λέει ο Απ. Πάνας και θυµάται την έννοια της γειτονιάς όπως ήταν παλιά. «Τότε η έννοια της γειτονιάς ήταν διαφορετική. Ο,τι γινότανε στο διπλανό σπίτι µάς αφορούσε όλους. Από ένα απλό γλυκό σε ταψί έως ένα σηµαντικό οικογενειακό γεγονός. Υπήρχε άλλο δέσιµο µε τους γύρω µας. Το παιχνίδι ήταν ατέλειωτο. Ιδίως τους καλοκαιρινούς µήνες, στις µπασκέτες του ∆ηµοτικού Σχολείου δίνονταν οµηρικές µάχες µε τους παραθεριστές από την κοντινή Θεσσαλονίκη µέχρι αργά το βράδυ», λέει ο ίδιος.

Απόστολος Πάνας: «∆εν µπορούσα να µένω αµέτοχος σε αυτά που συνέβαιναν και συµβαίνουν γύρω µου»

Ο Απόστολος Πάνας είχε πάντα αγάπη και ενδιαφέρον για τον τόπο του. Αυτή ήταν και είναι η βασική κινητήρια δύναµή του, που τον ώθησε να ασχοληθεί µε την πολιτική. «∆εν µπορούσα να µένω αµέτοχος σε αυτά που συνέβαιναν και συµβαίνουν γύρω µου. Πιστεύω στη δύναµη των αλλαγών, πιστεύω στις µικρές νίκες, πιστεύω στην ανθρωποκεντρική έννοια της πολιτικής. Οσοι µε γνωρίζουν το ξέρουν ότι το είχα στο αίµα µου από τα µαθητικά µου χρόνια. Ηµουν, µάλιστα, πρόεδρος του δεκαπενταµελούς συµβουλίου και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Μετά ασχολήθηκα µε το ∆ηµοτικό Συµβούλιο Νεολαίας, αντιπρόεδρος Συµβουλίων Νεολαίας Ελλάδος, Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και εκλογή το 2019 ως βουλευτής σε πολύ αντίξοες πολιτικές συνθήκες», σχολιάζει ο Απόστολος Πάνας.

Αν τον ρωτήσει κανείς γιατί µε το ΠΑΣΟΚ, η απάντηση για εκείνον είναι απλή: «Το σπίτι µου το έλεγαν “Καστρί”, άρα τα παιδικά και εφηβικά βιώµατα ήταν δύσκολο να µε πάνε κάπου αλλού. Θυµάµαι ακόµη τη θεία µου να έρχεται µε τα σύνεργα της εποχής, σηµαίες κ.λπ., και να προετοιµάζεται για τις συγκεντρώσεις του Ανδρέα στη Θεσσαλονίκη. Εγώ, βέβαια, έβλεπα τα πράγµατα λίγο διαφορετικά σε σχέση µε τα κοινά, για αυτό και η κοµµατική ενασχόληση σχετικά άργησε. Στο ΠΑΣΟΚ µπήκα ενεργά εξαιτίας του πατέρα µου. Με κάλεσε σε µια Τοπική του ΠΑΣΟΚ στη Χαλκιδική, ενόψει των αλλαγών που έκανε τότε ο Γιώργος Παπανδρέου. Το 2010 εκλέχθηκα περιφερειακός σύµβουλος. Το 2012 κατέβηκα πρώτη φορά βουλευτής. ∆εν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ. Εµεινα και το 2015, όταν ήταν ηρωικές εκλογές για όσους κατεβήκαµε τότε µε τον Βενιζέλο. Το 2019 εξελέγην, και µάλιστα βγάλαµε έδρα που τότε την κατείχε η Χρυσή Αυγή», σχολιάζει.

«∆εν έχω σκεφτεί πώς θα είµαι ως µπαµπάς»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σύντοµα περιµένει να γίνει πατέρας. «Νιώθω ένα άγχος και µια γλυκιά προσµονή. Ανυποµονησία νοµίζω ότι είναι. Με νοιάζει µόνο να πάνε όλα καλά. ∆εν έχω σκεφτεί πώς θα είµαι ως µπαµπάς, αλλά πιστεύω ότι µε τη βοήθεια της συζύγου µου θα τα καταφέρω», εκµυστηρεύεται.

Με τη σύζυγό του και µέλλουσα µητέρα του παιδιού τους γνωρίστηκαν σε ένα επαγγελµατικό συνέδριο µέσω ενός κοινού γνωστού. «Αλλη φιλοσοφία ζωής είχα εγώ τότε, για αλλού ετοιµαζόταν εκείνη. Ισως ήταν γραφτό. Προφανώς και δεν ήταν όλα εύκολα, καθώς και οι δύο είµαστε δυναµικοί χαρακτήρες. Τώρα έχουµε πλέον µια καρµική σχέση. Θεωρώ ότι ο ένας συµπληρώνει τον άλλο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Απόστολος Πάνας για τη σχέση του µε τη σύζυγό του.

∆ίδυµος στο ζώδιο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως team player. «Προσιτός και υποµονετικός, ευγενής, µε ταχύτητα αντίληψης των δεδοµένων. Στα αρνητικά µου είναι το ότι είµαι αρκετές φορές συγκαταβατικός, ενώ δεν πρέπει, αγχώδης, νευρικός, αλλά δεν κρατώ κακία», λέει ο ίδιος για τον χαρακτήρα του.