Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και τα μεταφυσικά φαινόμενα...

Είναι κοινό µυστικό πως ο άνθρωπος που επιµελείται κάθε δηµόσια τοποθέτηση του Αντώνη Σαµαρά, ως προς το ιδεολογικοπολιτικό προφίλ της, είναι ο κολλητός του Μεσσήνιου από τα χρόνια της πολιτικής του ερήµου και εν συνεχεία στις δόξες του Μεγάρου Μαξίµου. Ο παλιός Ρηγάς και εµπνευστής της θεωρίας της αριστερής παρένθεσης, που τελικώς δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Ο λόγος, φυσικά, για τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, ο οποίος από τον καιρό της διακυβέρνησης Σαµαρά - Βενιζέλου είχε µπει στο στόχαστρο ουκ ολίγων παραδοσιακών κοµµατικών παραγόντων για τις θέσεις που εξέφραζε δηµόσια, αλλά και για τη γενικότερη λογική µε την οποία πορευόταν το ηγετικό περιβάλλον της διακυβέρνησης 2012- 2014. Την περασµένη ∆ευτέρα, στη διάρκεια της πολυσυζητηµένης οµιλίας του πρώην πρωθυπουργού στην εκδήλωση για το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη, ακούσαµε διά στόµατος του ιδίου τη νέα... σύλληψη του «φιλόσοφου» Χρύσανθου περί της προσφοράς των «σαµαρικών» στην επιχείρηση αποδόµησης του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Αντώνης Σαµαράς υποστήριξε δίχως περιστροφές ότι το 41% των εθνικών εκλογών του 2023 ήταν αποτέλεσµα του φόβου των πολιτών για την πιθανή ολική επαναφορά του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στην εξουσία, που µε τη σειρά του οφείλεται στο αντιΣΥΡΙΖΑ µέτωπο, το οποίο, σύµφωνα µε τη σχετική θεωρία, δηµιουργήθηκε κατά τη διετία 2012-2014. Για να καταλάβετε όµως τον αντίκτυπο του εν λόγω µετώπου, ο Τσίπρας κέρδισε τον Σαµαρά στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές του 2014, στις εθνικές κάλπες του 2015, στο δηµοψήφισµα του Ιουλίου του ίδιου έτους, ενώ φυσικά και η ήττα της Ν.∆. µε µπροστάρη τον Μεϊµαράκη λίγους µήνες αργότερα πάλι οφειλόταν ξεκάθαρα στο γενικότερο κλίµα που είχε διαµορφωθεί. Αντιθέτως, ο Μητσοτάκης δεν έχει χάσει κάλπη µέχρι νεωτέρας, ενώ µε τον ίδιο στο τιµόνι το κυβερνών κόµµα κατέγραψε το πιο εµφατικό ποσοστό όλων των εποχών µετά τον Κωνσταντίνο Καραµανλή και, στα χειρότερά του, στις τελευταίες ευρωκάλπες, είχε double score έναντι του δεύτερου. Τώρα, πώς το 41% οφείλεται στον Σαµαρά µόνο η µεταφυσική και ο Χρύσανθος µπορούν να το εξηγήσουν...

Έχει ενδιαφέρον, αν μη τι άλλο, το γεγονός ότι ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος δείχνει να κλείνει κυριολεκτικά τα αυτιά του στις επικρίσεις που δέχεται από στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.∆. το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, έχει περιορίσει αισθητά τις επαφές του με όσους (λίγους) εξ αυτών είχε τακτική επικοινωνία. Τώρα, τα υπόλοιπα θα τα δείξει ο χρόνος...


Η δυσαρέσκεια των «καραμανλικών»

Πολλοί είναι οι «καραµανλικοί» ή οι συνοµιλητές του Κώστα Καραµανλή που δεν είδαν µε καθόλου καλό µάτι αυτή την ξαφνική πολιτική κολεγιά µε την πλευρά Σαµαρά, η οποία είναι αποτέλεσµα γενικότερης κοινωνικής προσέγγισης των δύο πρώην πρωθυπουργών, αλλά και της ψυχικής απόστασης που τους χωρίζει από τη σηµερινή «γαλάζια» ηγεσία. Βλέπετε, όσο κι αν προσπάθησαν, δεν µπόρεσαν να λησµονήσουν όσα έλεγε στο παρελθόν ο Σαµαράς ή ακόµα και οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησής του για τον προκάτοχό του στην ηγεσία της Ν.∆. Φαντάζοµαι, µέχρι και ο Αντώναρος θα µπερδεύτηκε. Τόση... χολή είχε βγάλει για τον Μεσσήνιο (όπως και για τον Μητσοτάκη) και τώρα τον βλέπει αγκαζέ µε τον άνθρωπο που τον έβαλε από το παράθυρο στη «γαλάζια» πραγµατικότητα, έστω κι αν οι Νεοδηµοκράτες, ως και οι ΣΥΡΙΖΑίοι, τον απέρριψαν µε συνοπτικές διαδικασίες και απολύτως εµφατικά.

Το χαλί για την εκλογική του κάθοδο στον Βόρειο Τοµέα στρώνει ο Π. Μαρινάκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει ήδη ξεκινήσει σειρά επαφών µε κοµµατικούς παράγοντες της περιοχής, καθώς και εκπροσώπους κοινωνικών και παραγωγικών φορέων. Ως παλιός ΟΝΝΕ∆ίτης και κανονικός Νεοδηµοκράτης (δύο ιδιότητες που τείνουν να εκλείψουν), το έχει το σουξέ του στο «γαλάζιο» στελεχιακό δυναµικό.


Φόρτος εργασίας

Ο νέος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Μυλωνάκης, έχει πολλά στο κεφάλι του καλοκαιριάτικα. Σε βαθµό που δεν ξέρω αν θα απολαύσει αρκούντως φέτος την αγαπηµένη του Πάρο µαζί µε τη σύζυγό του. Βλέπετε, εκτός από τα ζητήµατα της καθηµερινότητας, είναι και ο µόνος που µπορεί να έχει εικόνα των διαθέσεων των «γαλάζιων» βουλευτών και των γενικότερων συζητήσεων στις τάξεις τους, µε φόντο το ταραγµένο εσωκοµµατικά κλίµα των τελευταίων ηµερών. Θα συνεπικουρείται βέβαια από τον Θανάση Νέζη, ωστόσο η παρούσα συγκυρία κρύβει πολλές παγίδες, έστω κι αν είναι καλοκαίρι. Ως εκ τούτου, ο Μυλωνάκης φροντίζει να µιλάει νυχθηµερόν µε όλο τον κόσµο...

Καλά οι υπόλοιποι, αλλά στελέχη όπως ο Λυκουρέντζος, ο Νικολόπουλος ή ο Καλαντζής ο Γιώργος, ο φίλος µου, είχαν παράπονα για τη µη αξιοποίησή τους από το περιβάλλον Μητσοτάκη και πήγαν στο Πολεµικό Μουσείο ή βρέθηκαν εκεί για καθαρά... κοινωνικούς λόγους; Ηρεµα ρωτάω!


Ενδιαφέρον

Στη Ν.∆. παρακολουθούν µε περίσσιο ενδιαφέρον τις εξελίξεις τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ. Λογικό είναι, άλλωστε. Πέραν της κλασικής λογικής, ότι όταν είσαι µπροστά, και µάλιστα µε εικόνα απόλυτης κυριαρχίας, δεν επιθυµείς να αλλάξει τίποτα από το υπάρχον status quo, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σπεύδουν, έστω και πρόωρα, να κάνουν ορισµένους υπολογισµούς. Συγκεκριµένα, θεωρούν ότι αφενός η εµπλοκή του ονόµατος του Τσίπρα στα εσωτερικά της Κουµουνδούρου δηµιουργεί αρνητικά ανακλαστικά στους πολίτες, αφού δεν πάει καιρός από τις διαδοχικές βαριές ήττες του από τον Μητσοτάκη, αφετέρου, σε ό,τι αφορά τη Χαριλάου Τρικούπη, διαµηνύουν πως το... δελφινάριο των εν δυνάµει υποψήφιων αρχηγών τορπιλίζει τη διαδικασία εν τη γενέσει της.

Υπ’ ατμόν

Κάθε άλλο παρά βέβαιη φαίνεται να είναι η παραµονή της εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόµενης Ζέφης ∆ηµαδάµα στη θέση της γενικής γραµµατέως Ισότητας. Οι αιτίες δεν έχουν να κάνουν µόνο µε τα πεπραγµένα της, αλλά και µε τη γενικότερη διάθεση αξιοποίησης περισσότερων κοµµατικών στη λογική της απογοήτευσης της βάσης της Ν.∆., όπως αυτή αποτυπώθηκε στις ευρωκάλπες.