Ή το ένα ή το άλλο

Η ιστορία που θα σας διηγηθώ επιβεβαιώνει γιατί ο κ. ∆ούκας δεν είναι εύκολο να είναι ταυτόχρονα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δήµαρχος. Πριν από µερικές εβδοµάδες, ο κ. ∆ούκας συναντήθηκε µε τον υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, και του παρέδωσε µια σειρά από (καλώς µελετηµένα) αιτήµατα. Ο κ. Λιβάνιος δεσµεύτηκε να κλείσει µια συνάντηση του κ. ∆ούκα µε τον πρωθυπουργό. Οπως και έγινε. Το ραντεβού ορίστηκε για την Παρασκευή, πριν από το τριήµερο του Αγίου Πνεύµατος. Μία ηµέρα πριν από το ραντεβού, όµως, το γραφείο του πρωθυπουργού επικοινώνησε µε τον ∆ήµο της Αθήνας και ενηµέρωσε πως η συνάντηση ακυρώνεται. Το µήνυµα ήταν πως από τη στιγµή που ο κ. ∆ούκας είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και όσο θα είναι σε εξέλιξη η εσωκοµµατική διαδικασία, δεν γίνεται να υπάρξει συνάντηση. Φανταστείτε, δηλαδή, να εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο κ. ∆ούκας. Το πρωί ως δήµαρχος θα ζητάει κάτι από τον πρωθυπουργό ή κάποιον υπουργό και το απόγευµα της ίδιας ηµέρας θα βγάζει ανακοίνωση κατά του Μητσοτάκη ή κάποιου υπουργού του. Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς, λοιπόν!

Άξια και θεσμική Πρόεδρος

∆ιάφοροι (ξεχασµένοι) βουλευτές της Ν.∆. βγαίνουν και ανακοινώνουν πως δεν θα ψηφίσουν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την ανανέωση της θητείας της στην Προεδρία της ∆ηµοκρατίας. Οι περισσότεροι προβαίνουν σε αυτές τις δηλώσεις µετά τις εθνικιστικές εξάρσεις του Αντώνη Σαµαρά. Θεωρούν, λέει, πως δεν εκφράζει τις αρχές τους, λες και ο/η Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας πρέπει να προέρχεται από κάποια κοµµατική ΝΟ∆Ε. Απλώς, το ερώτηµα είναι αν έχουν να προσάψουν το παραµικρό στον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά της. ∆ιότι µιλάµε για την πιο θεσµική Πρόεδρο, που δεν έχει ξεφύγει ούτε λέξη από το γράµµα του νόµου, που δεν κάνει γραφικές παρεµβάσεις σαν τον προκάτοχό της, που πολιτεύεται ως µια Ευρωπαία Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας. Το µόνο που ακούµε να της καταλογίζουν είναι πως πήγε στο πάρτι του Σκέρτσου µετά την ψήφιση του νόµου για τα οµόφυλα ζευγάρια. Μέγιστο πρόσχηµα, δηλαδή, για να µην ανανεωθεί η θητεία µιας εξαιρετικής Προέδρου.

Διαρροές

Έχουν πλάκα τα «καρφιά» µεταξύ των υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ. Για έναν εξ αυτών λένε πως έχει τάξει έδρα σε περιφέρεια της πρώην Β’ Αθηνών σε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Και κάπως έτσι πληθαίνουν και οι υποψήφιοι πρόεδροι...

Στα ΜΜΕσα

Από µια έµπειρη δηµοσιογραφική τριπλέτα θα αποτελείται το πρωινό του Action24 το Σαββατοκύριακο. Συγκεκριµένα, από τους ∆ηµήτρη Καµπουράκη, Φώφη Γιωτάκη και Βαγγέλη Γιακουµή.

Χωρίς γραμμή οι Παπανδρέου

∆ιαχρονικά στην οικογένεια Παπανδρέου, λόγω δηµοκρατικής κουλτούρας, δεν υπήρχε ενιαία γραµµή στα πολιτικά ζητήµατα. Κάτι που φαίνεται πως θα ισχύει και στις εσωκοµµατικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου εκτιµάται πως θα τηρήσει αυστηρή ουδετερότητα, καθώς έχει άριστη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια µε τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ βλέπει µε µεγάλη συµπάθεια και τον Χάρη ∆ούκα. Ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου λέγεται πως κλίνει προς την υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου - άλλωστε, στις ευρωεκλογές ο τελευταίος τον είχε βοηθήσει µε όλες του τις δυνάµεις. Ο ανιψιός τους, Κωστής Κατσανέβας, εξαιρετικό νέο στέλεχος και µέλος της Κεντρικής Επιτροπής, θα υποστηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Δίδυμο

Επειδή πολλά λέγονται για τη σχέση Ανδρουλάκη - Σπυρόπουλου, κρατήστε την πληροφορία πως ο γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ θα είναι από τα κοµβικά στελέχη στην οµάδα του προέδρου του κόµµατος στην κούρσα για την εκλογή ηγεσίας. Οι δύο άνδρες συνδέονται µε µακρά φιλία, εκτός των άλλων, ενώ πρέπει να σηµειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίµησε και την αξιοπρεπέστατη στάση που είχε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Κρυφοσαμαρικός

Εν αντιθέσει µε τον Κώστα Καραµανλή, που ήταν ο αγαπηµένος των ΣΥΡΙΖΑίων και, όπως έλεγε και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, αποτελούσε την άτυπη τρίτη κυβερνητική συνιστώσα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ο Αντώνης Σαµαράς συγκεντρώνει πάρα πολλές αντιπάθειες. Το επισηµαίνουµε διότι µαθαίνω ότι στους διαδρόµους της Κουµουνδούρου δεν ήχησαν καθόλου καλά οι θετικές αναφορές που έκανε στον κ. Σαµαρά ο Στέφανος Κασσελάκης. Κάποιοι, δε, πιο πικρόχολοι σχολίαζαν πως ο Κασσελάκης µπορεί να µη γνωρίζει καν ποιος είναι ο Σαµαράς και απλώς του άρεσαν όσα τον άκουσε να λέει...

Μπερδεμένος

Σε παράξενη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, καθώς θα ήθελε να στηρίξει συγκεκριµένο υποψήφιο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο το ότι στο πλευρό του και µε κοµβικό ρόλο βρίσκεται ένας διαχρονικός του αντίπαλος τον οδηγεί να κάνει δεύτερες σκέψεις.

Αληθεύει πως στις κατ’ ιδίαν συνοµιλίες του ο Στ. Κασσελάκης αποκαλεί τον Αλ. Τσίπρα «πραξικοπηµατία», µε αφορµή τη στάση του τελευταίου στο πρόσφατο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ;


Παράπονο

Άδικη θεωρεί την κριτική που δέχεται η γραµµατέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, από τους συντρόφους της, ιδίως ότι νοµιµοποιεί την αντιθεσµική λειτουργία του κόµµατος που έχει επιλέξει ο Στέφανος Κασσελάκης. Η Ρ. Σβίγκου ισχυρίζεται πως µε τη στάση που κρατά συµβάλλει στο να µην υπάρξει πλήρης διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Κοινώς, ότι προστατεύει την ενότητα του κόµµατος, που είναι και η βασική της ευθύνη ως γραµµατέως.

Αποδεκτή

Στη Νέα Αριστερά παρακολουθούν µε ενδιαφέρον τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ και τις διαφοροποιήσεις των στελεχών. Ξεχωρίζουν την αξιοπρεπή στάση που έχει επιδείξει η Κατερίνα Νοτοπούλου, την οποία και θα ήθελαν στο κόµµα τους. Ιδίως από τη στιγµή που η Νέα Αριστερά δεν έχει εν ενεργεία βουλευτή στην Α’ Θεσσαλονίκης. Πάντως, πρέπει να σηµειωθεί πως η κυρία Νοτοπούλου έχει πολλές συµπάθειες και εντός του ΠΑΣΟΚ.