Απαντήσεις στην πράξη για τα εθνικά μέτωπα

Επειτα από αυτά που ειπώθηκαν από Καραµανλή και Σαµαρά σε σχέση µε τους κυβερνητικούς χειρισµούς στα θέµατα της εξωτερικής µας πολιτικής, καλό είναι να γνωρίζουµε τι µέλλει γενέσθαι το προσεχές διάστηµα: Την προκλητική στάση της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας θα υπογραµµίσει ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (9-11 Ιουλίου) στην Ουάσινγκτον, σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές. Θα ζητήσει από τους οµολόγους του στην Ατλαντική Συµµαχία την άµεση λήψη µέτρων για να συµµορφωθεί η γειτονική χώρα, που καταπατά τη Συµφωνία των Πρεσπών και διολισθαίνει στην αλυτρωτική ρητορεία. Αυτή τη φορά η Βόρεια Μακεδονία δεν µπορεί να βασίζεται στη στήριξη των ΗΠΑ, γιατί, κατά τις ίδιες πηγές, έχουν ήδη γίνει συνεννοήσεις µε το Στέιτ Ντιπάρτµεντ, για να δείξει τη δέουσα αυστηρότητα η διοίκηση Μπάιντεν. Κατά τα άλλα, το γεγονός ότι θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για την ίδια Σύνοδο ο Ρ.Τ. Ερντογάν δίνει την ευκαιρία µιας συνάντησής του µε τον Μητσοτάκη, η οποία προεξοφλείται από πολλές πλευρές. Εννοείται ότι, αν προκύψει συνάντηση µε τον Αµερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, θα το µάθουµε την τελευταία στιγµή.

Ποια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνοµιλεί µε υποψήφιο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ότι ο δικός της αρχηγός δεν το γνωρίζει, αλλά, χωρίς να το ξέρει, παίζει µε τη φωτιά;

Οι νόμιμοι και οι… ξύπνιοι

Nα ζήσουµε να τα θυµόµαστε τα µέτρα πυροπροστασίας που υποχρεώθηκαν να λάβουν όσοι έχουν ακίνητα κοντά σε δασικές περιοχές. Η σχετική νοµοθετική πρωτοβουλία µάλλον ήταν πρόχειρη, µε αποτέλεσµα να εκδηλωθούν µεγάλες αντιδράσεις, καθώς δασική περιοχή θεωρείται και ο καµένος Υµηττός, η καµένη Πεντέλη κ.ο.κ. Ετσι, χιλιάδες ιδιοκτήτες βρέθηκαν ξαφνικά µπροστά σε ένα µεγάλο οικονοµικό βάρος, το οποίο κλήθηκαν να αναλάβουν, για να µην πληρώσουν πρόστιµο και για να θεωρούνται «νόµιµοι». Η στήλη πληροφορήθηκε από δηµάρχους που συνοµίλησαν µε την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι χωρίς ταρατατζούµ, στα µουλωχτά δηλαδή, το µέτρο θα το πάρει το ποτάµι. ∆ηλαδή, όσοι δεν συµµορφωθούν δεν θα υποστούν κυρώσεις και όσοι συµµορφωθούν θα λάβουν κάποια επιβράβευση. Παρεµπιπτόντως, οι δεύτεροι είναι ελάχιστοι.

Εν αναμονή

Κάτι δεν πάει καλά µε τις διαρροές από το Μέγαρο Μαξίµου. Πρώτα διακινήθηκε η πληροφορία ότι θα γίνει ανασχηµατισµός γενικών γραµµατέων µέσα στον Ιούλιο, στη συνέχεια κυκλοφόρησαν και τα ονόµατα όσων θα φύγουν και, τελικά, έγινε διόρθωση για µετά το καλοκαίρι. Στο µεταξύ, οι προς αποχώρηση, σύµφωνα µε τις διαρροές από το Μέγαρο Μαξίµου, αντιµετωπίζονται από τους περισσότερους στα υπουργεία ως πρώην και, ως εκ τούτου, δεν µπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Οχι και πολύ πετυχηµένη η µέθοδος του ανασχηµατισµού διά των διαρροών.

Μαθαίνω ότι ο βασικός µοχλός που κινητοποιεί τα σενάρια των συνεργασιών στον χώρο της λεγόµενης Κεντροαριστεράς δεν είναι οι ιδεολογικές, πολιτικές συγκλίσεις, αλλά κάποιες προσωπικές σχέσεις στελεχών, που θεωρούν ότι βρίσκονται στο περιθώριο των κοµµάτων τους. Με άλλα λόγια, η… ώσµωση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προς το παρόν τίποτα περισσότερο από ένα ακατέργαστο µείγµα προσωπικών φιλοδοξιών, πολιτικού κουτσοµπολιού και… group therapy µε καφέ, κρασί ή τσίπουρα.

Πόνεσε

Κάτι περίµεναν στο Μέγαρο Μαξίµου από Σαµαρά - Καραµανλή, αλλά όχι κάτι τόσο βαρύ όπως αυτό που συνέβη στο Πολεµικό Μουσείο. Η κριτική για το νοµοσχέδιο της ισότητας στον γάµο και για τον «ακραίο δικαιωµατισµό» ήταν αναµενόµενη. Αυτά που πόνεσαν πιο πολύ ήταν η πλήρης απαξίωση του σηµερινού µοντέλου διακυβέρνησης και η πλήρης υιοθέτηση των προτάσεων της αντιπολίτευσης για µείωση του ΦΠΑ και καρτέλ συµφερόντων. Και βέβαια η σκληρή κριτική στην εξωτερική πολιτική, που δείχνει ότι οι δύο πρώην βρίσκονται σε απόλυτη στρατηγική διαφωνία µε τον νυν πρωθυπουργό.

Το προβάδισμα

Οσοι ενδιαφέρονται για την εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. θα ασκηθούν στα µαθηµατικά µέχρι το φθινόπωρο. Οι αριθµοί ευηµερούν στις σχετικές συζητήσεις. Μάθαµε ότι το «πάτωµα» του Νίκου Ανδρουλάκη είναι οι 55.000 σταυροί, τους οποίους πήρε ο γραµµατέας και εξ απορρήτων του, Ανδρέας Σπυρόπουλος, στις ευρωεκλογές. Ως µια πρώτη «οροφή» µπορούν να θεωρηθούν οι 99.000 σταυροί που πήρε ο Νίκος Ανδρουλάκης στον πρώτο γύρο των εσωκοµµατικών εκλογών του 2021, όταν καταγράφηκε η υψηλή συµµετοχή των 270.000 ψηφοφόρων. Η εκτίµηση λέει ότι αυτόν τον αριθµό ο Ανδρουλάκης µάλλον τον έχει, ακόµα κι αν µειωθεί η συµµετοχή, γεγονός που του δίνει σαφές πλεονέκτηµα έναντι των σηµερινών του αντιπάλων.

Η Άννα και οι άλλοι

Οι εσωκοµµατικοί αντίπαλοι του Ανδρουλάκη ξαφνιάστηκαν από το γεγονός ότι έδωσε τόσο σαφή οδικό χάρτη για την εκλογή ηγεσίας, και µάλιστα µε πιο σύντοµο χρονοδιάγραµµα (6-13/10) από όσο είχε προτείνει ο Χάρης ∆ούκας. Ακόµα περισσότερο ξαφνιάστηκαν για το ότι αναφέρθηκε σε ντιµπέιτ, ενώ θεωρούσαν ότι θα το αποφύγει µε κάθε τρόπο. Γενικώς, εξ όσων πληροφορούµαι, τα είχαν εκτιµήσει αλλιώς τα πράγµατα και αλλιώς τους βγαίνουν. Ασε που µπορεί να αλλάξει εντελώς το σκηνικό και η πιθανή υποψηφιότητα της Αννας ∆ιαµαντοπούλου, την οποία καθόλου δεν επιθυµεί και το Μέγαρο Μαξίµου, γιατί το προφίλ της απευθύνεται κυρίως σε κεντρώους, πολλοί εκ των οποίων ψήφισαν Ν.∆. στις εθνικές εκλογές.

87, μόνοι, ψάχνουν…

Οι «87» που έχουν δηµοσιοποιήσει κείµενο κατά του Κασσελάκη έµειναν µε το µανιφέστο στο χέρι, διαπιστώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Στέφανος Κασσελάκης, καλώντας τον είτε να επιστρέψει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είτε να τον στηρίξει, σταµατώντας να τον υπονοµεύει. Ο Αλέξης Τσίπρας όχι απλώς δεν απάντησε, αλλά ούτε καν µέσω κύκλων -όπως συνηθίζει το τελευταίο διάστηµα- δεν έδειξε ότι θα αντιδράσει µε κάποιον τρόπο. Τι SMS τού έστελναν στην Κωνσταντινούπολη όπου βρισκόταν, τι σε συνεργάτες του τηλεφωνούσαν για να κόψουν κλίµα, άκρη δεν έβγαλαν - όχι αυτή που ήθελαν, τέλος πάντων.