Πρόεδρος σε ρόλο… παιδονόμου

Προβληµατισµένος εµφανίζεται ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, µε τα φαινόµενα… λεκτικής βίας, επιθετικότητας και ασέβειας που παρατηρούνται το τελευταίο διάστηµα από βουλευτές σε βουλευτές, αλλά και πρώην υπουργούς προς την κοινωνία, είτε προέρχονται από τα δεξιά είτε από τα αριστερά. Ο κ. Τασούλας εδώ και καιρό έχει εντοπίσει πως υπάρχει κρίση… απειθαρχίας στον πολιτικό κόσµο. Ο πρόεδρος έχει θορυβηθεί από τις συµπεριφορές που ξεκίνησαν τον Απρίλιο, µε τη σωµατική επίθεση του ανεξάρτητου Κώστα Φλώρου στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραµµένο, συνεχίστηκαν µε τις πολλές κόντρες της Ζωής Κωνσταντοπούλου µε τον αντιπρόεδρο Θανάση Μπούρα και το… «Μας πρήξατε τα συκώτια», για να έρθει το «κερασάκι» του πρώην υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, που επιτέθηκε σε υπάλληλο και δόκιµο της Αστυνοµίας σωµατικά και λεκτικά! Κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν πως όλα αυτά είναι άκρως ανησυχητικά δείγµατα και δείχνουν πως το πολιτικό προσωπικό της χώρας πρέπει να αρχίζει να προσέχει τα µηνύµατα που στέλνει στην κοινωνία και τους πολίτες. Μάλιστα, ο κ. Τασούλας, που προσπαθεί να διαφυλάξει µε κάθε τρόπο το κύρος και την αξιοπιστία του κοινοβουλευτισµού και της ∆ηµοκρατίας, µιλώντας στους δηµοσιογράφους σχολίασε: «∆εν µπορώ να είµαι παιδονόµος και να τους κυνηγάω». Οπως τόνισε στη Βουλή: «Η τήρηση των αρχών της προάσπισης του κύρους του Κοινοβουλίου αφορά τη συµπεριφορά µας εντός και εκτός του Κοινοβουλίου. Και προφανώς δεν αντιλαµβάνοµαι τον ρόλο µου ή τον ρόλο του προεδρείου ως ρόλο σε επίπεδο παιδονόµων ή κάποιου ο οποίος παρακολουθεί την ιδιωτική ζωή των πολιτικών. Η προάσπιση του κύρους του Κοινοβουλίου είναι χρέος όλων µας και οφείλω στοιχειωδώς να το υπερασπιστώ».

Ο μητροπολίτης Μπουένος Άιρες στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τον σεβασµιώτατο µητροπολίτη Μπουένος Άιρες, κ. Ιωσήφ, είδε η Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία ενηµέρωσε για τις δράσεις της Εκκλησίας στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αµερικής, αλλά και για την Κληρικολαϊκή Συνέλευση Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αµερικής, η οποία θα πραγµατοποιηθεί στο Μπουένος Αϊρες τον προσεχή Νοέµβριο. Μάλιστα, ο σεβασµιώτατος, που µιλά άπταιστα ελληνικά, συναντήθηκε µε την πολύ καλή του φίλη Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα και τους βουλευτές Ανδρέα Κατσανιώτη και Χρήστο Μπουκώρο, προέδρους των Επιτροπών Φιλίας Ελλάδας και χωρών δικαιοδοσίας της Ιεράς Μητροπόλεως Μπουένος Αϊρες.

Πέρασε από την Ολοµέλεια της Βουλής το νοµοσχέδιο του υπουργείου Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την ιδιωτική ασφάλιση και την κρατική αρωγή


Βουλή των Εφήβων

Εκρήξεις... αθωότητας ακούστηκαν σε πολλές αίθουσες της Βουλής από τους 300 µαθητές που συµµετείχαν στις εργασίες της Βουλής των Εφήβων. Με κεντρικό θέµα «Το + που διαµορφώνει τον δηµοκρατικό κόσµο: Συµµετέχουµε, συνδιαλεγόµαστε, συµπράττουµε», άρχισαν στη Βουλή οι εργασίες της ΚΗ’ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων: «Βήµατα ∆ηµοκρατίας - Κάνοντας πράξη τη συµµετοχή». Η συνεδρίαση της Ολοµέλειας της Βουλής έγινε την Πέµπτη 4 Ιουλίου, στην οποία προήδρευσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Κωνσταντίνος Τασούλας. Ο θεσµός της Βουλής των Εφήβων ξεκίνησε και λειτουργεί αδιάλειπτα από το σχολικό έτος 1995-1996, δίνοντας φωνή σε µαθητές, ενώ το Σώµα αποτελούν 300 έφηβοι βουλευτές, εκ των οποίων 260 είναι από την Ελλάδα, 20 από την Κύπρο και 20 από τον απόδηµο Ελληνισµό.

Άλλος άνθρωπος

Θετικά εντυπωσιασµένοι δηλώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν τετ-α-τετ µε τον αρχηγό τους, Στέφανο Κασσελάκη, την εβδοµάδα που πέρασε, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής εξωστρέφειας που άρχισε να εφαρµόζει ο πρόεδρος του κόµµατος. Με όσους µίλησε η στήλη έκαναν λόγο για έναν άλλον άνθρωπο, αλλαγµένο, κατασταλαγµένο και πρόθυµο να ακούσει και να διορθώσει τα political errors που έχει κάνει τόσο καιρό. Κορυφαίος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο ραντεβού που είχε µαζί του αντίκρισε έναν άλλον Κασσελάκη. Χωρίς έπαρση, προσγειωµένο και µε διάθεση να ακούσει, να ρωτήσει και να αρχίσει τις σωστές κινήσεις. Μάλιστα, ο βουλευτής τού εξήγησε πως η περίοδος χάριτος που έχει δώσει ο κόσµος του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε, όπως και η περίοδος του µασάζ!...

Πικρός καφές

Παραγγελίες για... πικρούς καφέδες είχαν την εβδοµάδα που πέρασε στο Καφενείο της Βουλής από βουλευτές που ονειρεύτηκαν ότι θα γίνουν υπουργοί. Μάλιστα, απογοητευµένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πείραζαν και έκαναν πλάκα σε δυσαρεστηµένους και άκεφους «γαλάζιους» βουλευτές. Ενας ΣΥΡΙΖΑίος και ένας Νεοδηµοκράτης κάθισαν µαζί και συζήτησαν τον πρόσφατο ανασχηµατισµό... «Περίµενα να σε δω υπουργό. Εντύπωση µου έκανε που έµεινες εκτός. Ηµουν σίγουρος ότι θα ήσουν στο νέο σχήµα, τόση πλάτη έβαλες στη Βουλή», είπε ο ΣΥΡΙΖΑίος, για να απαντήσει µε χιούµορ ο βουλευτής της Ν.∆.: «∆εν πειράζει, έχει ο Θεός… για τους άλλους!».

«490 εκατ. ευρώ έχουν καταβληθεί µέχρι στιγµής στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής», δήλωσε ο υφυπουργός Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.


Πέντε συν δύο

Αλλού Fun Park... θυµίζει το διασπασµένο σε επτά κοµµάτια ΠΑΣΟΚ, όπου όλοι δηλώνουν υποψήφιοι αρχηγοί, διεκδικώντας την ηγεσία. Οποιος βλέπει φως... µπαίνει και δηλώνει έτοιµος να φτάσει το κόµµα στα ύψη και σε άπιαστα ποσοστά! Τελευταία υποψηφιότητα ο Γιάννης Κανελλάκης, ο καλός και έµπειρος συνάδελφος, που µε ένα πολύ δυνατό µανιφέστο ανακοίνωσε: «Ανδρέα, δεν θα σε προδώσουµε ποτέ!... Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωµένο δυνατό!». Πάντως, κοινοβουλευτικά, το ΠΑΣΟΚ κρατιέται οριακά στο ύψος των απαιτήσεων, αφού δύο από τους τρεις κοινοβουλευτικούς που έδιναν τις µάχες… ετοιµάζουν τον δικό τους στρατό!

Το χρονικό

Στοιχήµατα είχαν πέσει από νωρίς στη Βουλή για το χρονικό της διαγραφής… Και τι εννοούµε µε αυτό: Από την Τρίτη το πρωί, όταν η είδηση για τον Λ. Αυγενάκη και το επεισόδιο έκανε τον γύρο του Μαξίµου και όχι µόνο, πολλοί βουλευτές έκαναν λόγο για µεγάλη καθυστέρηση στη λήψη απόφασης, αλλά και εντολή για διαγραφή. Την Τετάρτη το πρωί ξεκίνησε να ξετυλίγεται η ιστορία, αφού ο πρώην υπουργός... πέταξε σφαίρα από την Κρήτη στην Αθήνα για να παρουσιαστεί στον Σταύρο Καλαφάτη. Αυτό στις 10 το πρωί… Τελικά, έφτασε 6 το απόγευµα για να γίνει η διαγραφή από την Κ.Ο., αλλά όχι από το κόµµα! Κάτι που σχολιάστηκε ως… ότι έπεσε στα µαλακά!