Ανοίγει ο Προεδρικός Κήπος (και) στις 21 Ιουλίου

Τα καλά του ετοιµάζεται να βάλει το Προεδρικό Μέγαρο ενόψει των εορτασµών για τη συµπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της ∆ηµοκρατίας. Στις 24 Ιουλίου θα πραγµατοποιηθεί η καθιερωµένη γιορτή, µε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου να έχει ετοιµάσει έναν µακρύ κατάλογο προσκεκληµένων. Προφανώς τον κεντρικό ρόλο θα έχουν οι προσωπικότητες του αντιδικτατορικού αγώνα, τα πρόσωπα δηλαδή που συνέβαλαν καταλυτικά στην πτώση της χούντας. Κατά τα λοιπά, ετοιµάζεται και µια εξαιρετική εκδήλωση για την Κυριακή 21 Ιουλίου. Από το πρωί θα είναι ανοιχτός ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου για το κοινό και θα έχει µουσικές εκδηλώσεις από τους καλλιτέχνες του Ωδείου των Αθηνών, την Καµεράτα τζούνιορ, τη Φιλαρµονική του ∆ήµου Αθηναίων, αλλά και τις τρεις µπάντες των Ενόπλων ∆υνάµεων κ.λπ. Θα κυριαρχήσουν οι µουσικές του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Σταύρου Ξαρχάκου κ.ά. Παραλλήλως, θα υπάρχει έκθεση από την Ενωση Γελοιογράφων µε τα σκίτσα της περιόδου 1974-1975 που είχαν αντικείµενο τη χιουµοριστική κριτική στα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της µαύρης επταετίας.

Επαναλαμβανόμενες γραφικότητες Κασσελάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει µεγάλη έφεση στις γραφικότητες, οι οποίες εκπλήσσουν δυσάρεστα τα σοβαρά στελέχη του κόµµατος. Τελευταία κορυφαία ιδέα που είχε ο Στέφανος Κασσελάκης είναι να καθιερώσει ένα τρίωρο οπότε θα συναντά ο ίδιος κατά µόνας φίλους και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στο γραφείο του στην Κουµουνδούρου. Εκεί θα µπορεί ο οποιοσδήποτε να λέει τον «πόνο του» στον Κασσελάκη και εκείνος, ως πολιτικός ψυχαναλυτής, να του δίνει λύσεις στα πάσης φύσεως προβλήµατα ή απορίες που θα έχει. Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει τέτοιες, αντίστοιχες ιδέες. Υπενθυµίζεται ότι πριν από αρκετούς µήνες είχε ανακοινώσει ότι θα µιλάει ο ίδιος µε ακροατές στο κοµµατικό ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο». Φυσικά, αυτό έγινε µία φορά και δεν επαναλήφθηκε.

Κανένα «κόψιμο»...

∆ιάφοροι πήγαν να χρεώσουν στον Ανδρουλάκη προσπάθεια να «κόψει» την υποψηφιότητα ∆ούκα λόγω του ασυµβίβαστου που προβλέπει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ. Αυτό, ωστόσο, αποδείχτηκε άµεσα πως δεν είχε καµία βάση, αφενός γιατί καµία στιγµή δεν ετέθη τέτοιο ζήτηµα, αφετέρου γιατί ο ίδιος, ίσως και αντιθεσµικά λειτουργώντας, ζήτησε να βρεθεί τρόπος να παρακαµφθεί το καταστατικό του κόµµατος και να βρεθεί άµεσα λύση, προκειµένου να µην αιωρείται κανένα σενάριο κοψίµατος. Ασε, δε, που κατά απολύτως διασταυρωµένες πληροφορίες δεν θεωρούν από το περιβάλλον του Ανδρουλάκη πως θα έχουν ως αντίπαλο στον δεύτερο γύρο τον δήµαρχο της Αθήνας...

Αναγνώριση

Μπορεί στο εσωτερικό τα στελέχη της Νέας Αριστεράς να µη βιώνουν τις καλύτερες στιγµές, ωστόσο έξω πάνε καλά. Αυτό δείχνει η σηµαντική αναγνώριση στο πρόσωπο της Εφης Αχτσιόγλου από την πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας. Η Τζασίντα Αρντερν τη συµπεριέλαβε στις 14 προσωπικότητες της Ευρώπης που θα συµµετάσχουν στη διαµόρφωση του νέου προγράµµατος της Field.

«Δυνατές» σκέψεις

Οι κεραίες µου έπιασαν την Τετάρτη το µεσηµέρι τον πρόεδρο του ∆ΣΑ να σχολιάζει από τις αναπαυτικές καρέκλες του «Jimmy’s» της Βαλαωρίτου τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά και να λέει πως σκέφτεται να στηρίξει Γερουλάνο, αλλά και πως έχει ενδιαφέρον η πρόταση Ν. Παππά για κοινά ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Για προφανείς λόγους δεν θα σας µεταφέρω τα σχόλια που έκανε ο ∆ηµήτρης Βερβεσός για τον δήµαρχο της Αθήνας και την απόφασή του να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Στροφή;

Ο ∆ηµήτρης Καιρίδης είναι από τους υπουργούς που ξαφνιάστηκαν µε την καρατόµησή τους από το κυβερνητικό σχήµα. Την αποδίδει, δε, στη στροφή που κάνει η κυβέρνηση προς τα δεξιά, ωστόσο οι διαρροές από κυβερνητικές πηγές είναι πως στο υπουργείο Μετανάστευσης επικρατούσε ανοργανωσιά. Ανεξάρτητα από το τι ισχύει, ο Καιρίδης είναι από τα στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης που έχουν δηµόσιο λόγο τον οποίο συνοδεύουν µε επιχειρήµατα.

Στα ΜΜΕσα

Ο Γιώργος Κουβαράς είναι ένα asset για το δελτίο της ΕΡΤ. Με αποκλειστικά δική του απόφαση, ωστόσο, σταµατάει από το κεντρικό δελτίο και θα κάνει µια εβδοµαδιαία, δίωρη εκποµπή. Κατά τα λοιπά, ετοιµάζει και µια σηµαντική τηλεοπτική έκπληξη, που σύντοµα θα τη µάθουµε.

Με ποιο κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος έχει πλέον παγωµένη σχέση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραµανλής;

Σταθερός

Τις καθιερωµένες του διακοπές αρχίζει σε λίγες µέρες ο κ. Κώστας Σηµίτης. Ο πρώην πρωθυπουργός τηρεί τις παραδόσεις, οπότε το πρόγραµµά του περιλαµβάνει, κατά σειρά, τους Αγίους Θεοδώρους, τη Σίφνο και το Κορακοχώρι Ηλείας.

Ζυμώσεις και στηρίξεις

∆ιάφορες ζυµώσεις γίνονται από τους υποψήφιους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, προκειµένου να προσελκύσουν πρόσωπα µε επιρροή. Για παράδειγµα, στας Αθήνας ακούγεται ότι ο δήµαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, κλίνει προς την υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου. Αυτή η αίσθηση είναι διάχυτη στους κόλπους των ΠΑΣΟΚων, παρότι στην ατζέντα της επίσκεψης Ανδρουλάκη την περασµένη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη υπήρχε και συνάντηση µε τον Αγγελούδη. Είναι γνωστό, βεβαίως, πως η σχέση των δύο έχει περάσει από σαράντα κύµατα. Ο τελευταίος, πάντως, δεν δείχνει διάθεση προσέγγισης µε τον δήµαρχο της Αθήνας, Χάρη ∆ούκα.

Τρι-χασμένο

Στα τρία διαφαίνεται πως θα χωριστούν οι τρεις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιάννης Μανιάτης εκτιµάται πως θα στηρίξει Ανδρουλάκη, ο Νίκος Παπανδρέου τον Γερουλάνο, ενώ ουδέτερος θα είναι ο Σάκης Αρναούτογλου.