Βρήκε τον μάστορά του

Ο Αλέξης Τσίπρας όχι απλώς δεν σήκωσε το γάντι που του έριξε ο Στέφανος Κασσελάκης, «Ή επιστρέφεις στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή σταµατάς να µε υπονοµεύεις», όχι απλώς άφησε µόνους τους «87», που µε κείµενό τους στράφηκαν εναντίον του προέδρου του κόµµατός τους, αλλά ξεκίνησε ήδη τις διακοπές του. Η στήλη πληροφορείται ότι, επιστρέφοντας από τη Γαλλία, «κατέβασε ρολά» στο πολυδιαφηµισµένο ινστιτούτο του και δίνει πλέον ραντεβού το φθινόπωρο, χωρίς να είναι σαφές αν η επανεµφάνισή του θα γίνει πριν από το καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που προγραµµατίστηκε για τις 4-6 Οκτωβρίου -δηλαδή ταυτόχρονα µε τον πρώτο γύρο της εκλογής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.- ή µετά. Το βέβαιο είναι ότι έπειτα από αρκετά χρόνια, µία δεκαετία περίπου, ο πρώην πρωθυπουργός θα κάνει διακοπές µακράς διαρκείας, έχοντας ως βάση το εξοχικό που νοικιάζει στο Σούνιο. Εξίσου βέβαιο είναι -αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τα πράγµατα- ότι οι µακροχρόνιες διακοπές του Τσίπρα δεν αποτελούν προσωπική, αλλά αναγκαστική επιλογή, η οποία επιβάλλεται από τις συνθήκες που δηµιούργησε ο Στέφανος Κασσελάκης στον ΣΥΡΙΖΑ. Για δεύτερη φορά -η πρώτη ήταν στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- του έκλεισε ερµητικά την πόρτα της επιστροφής. Με άλλα λόγια, ο Αλέξης βρήκε τον µάστορά του.

Ποιος πρώην υπουργός είχε έντονη συζήτηση µε συνεργάτη του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίµου, µε αφορµή το αποτέλεσµα των γαλλικών εκλογών;

Άσπονδοι φίλοι

Αν κάποιος σίγουρα έχει λόγους να ανησυχεί για ενδεχόµενη υποψηφιότητα της Αννας ∆ιαµαντοπούλου, αυτός είναι ο δήµαρχος Αθηναίων, Χάρης ∆ούκας. Θυµίζω ότι η δηµόσια στήριξή της υπήρξε καθοριστική για την επικράτησή του στις αυτοδιοικητικές εκλογές και µάλιστα διαταράχθηκε για τον λόγο αυτόν η καλή σχέση της
µε τον Κώστα Μπακογιάννη. Εκτοτε η ∆ιαµαντοπούλου έχει αποστασιοποιηθεί και έχει βρεθεί αρκετές φορές σε δύσκολη θέση, καθώς της έχουν ζητήσει τον λόγο «κοψοχέρηδες», που θεωρούν ότι παρασύρθηκαν από την ίδια. Ολο αυτό είναι ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο, που µπορεί να επηρεάσει και όσα θα συµβούν στο προσκήνιο της Κεντροαριστεράς προσεχώς. Ούτως ή άλλως, πάντως, µαθαίνω ότι η επιρροή της Αννας είναι κυρίως στους κεντρώους ψηφοφόρους, του Νίκου στους κεντροαριστερούς και του Χάρη στους αριστερούς. Σηµασία έχει ποιοι από όλους αυτούς θα ψηφίσουν για την εκλογή της νέας ηγεσίας.

Πολύ πιο χρήσιμος…

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, παρά την αποτυχία των ∆ηµοκρατών στις ευρωεκλογές, µε αναρτήσεις και δηλώσεις για διάφορα θέµατα, από τα Ελληνοτουρκικά µέχρι τις γαλλικές εκλογές, δείχνει ότι δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει την ενεργό πολιτική. Ως πολιτικός αρχηγός δύσκολο να συνεχίσει, όµως άλλες εναλλακτικές δεν αποκλείονται. Μαθαίνω ότι κάποιοι στη Ν.∆. υποστηρίζουν ότι είναι ώρα να του γίνει το άνοιγµα που δεν του έγινε πριν από τις ευρωεκλογές. «Σε αυτή τη φάση µπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο χρήσιµος», λένε.

Η Ολυµπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου έχει εξαφανιστεί µετά τις ευρωεκλογές. ∆εν κατάφερε να εκλεγεί και αυτό οφείλεται σε µεγάλο βαθµό στο γεγονός ότι βρήκε απέναντί της το βαθύ κόµµα, δηλαδή δεν βοήθησαν την υποψηφιότητά της µηχανισµοί και οµάδες. ∆εν ξέρω αν πρόκειται για απόφαση απεµπλοκής ή για περίοδο περισυλλογής - θα φανεί από φθινόπωρο.


Ποτέ δεν είναι αργά

Μπήκε σε δηµόσια διαβούλευση το νοµοσχέδιο για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής µεταρρύθµισης, που έχει προαναγγελθεί εδώ και µήνες και βρίσκεται σε εκκρεµότητα. Από τη στιγµή που ερρίφθη ο κύβος για την παραµονή του υφυπουργού Ψυχικής Υγείας, ∆ηµήτρη Βαρτζόπουλου, στην κυβέρνηση, του δόθηκε το «πράσινο φως» να προχωρήσει. Κάλλιο αργά παρά ποτέ...

Η Αννα… υπεράνω

Πολλοί στο Μέγαρο Μαξίµου και στη Χαριλάου Τρικούπη προεξοφλούν µια ενδεχόµενη υποψηφιότητα της Αννας ∆ιαµαντοπούλου και, ως εκ τούτου, έχουν ξεκινήσει προκαταβολικά οι έµµεσες επιθέσεις - από τους µεν γιατί φοβούνται ότι θα πάρει κόσµο από το Κέντρο, στο οποίο απευθύνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τους δε γιατί θεωρούν ότι έχει σοβαρές πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο. Το βέβαιο είναι ότι η ίδια, αν τελικά κάνει το βήµα, δεν πρόκειται να εµπλακεί σε καυγάδες. Θα απαντήσει µια κι έξω στα πιθανά ερωτήµατα, ακόµα και στα πιο δύσκολα, αλλά δεν πρόκειται να µπει στο παιχνίδι της ανταλλαγής πυρών και αιχµών. ∆εν θα της ταίριαζε, άλλωστε.

Καλύτερα διακοπές…

Εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, µακρές διακοπές φέτος θα κάνουν βουλευτές και στελέχη της Νέας Αριστεράς, που έχουν µεταθέσει για τον Οκτώβριο τη µεγάλη συζήτηση για το µέλλον του κόµµατός τους, που δεν τα κατάφερε στις ευρωεκλογές. Ευτυχώς γι’ αυτούς. Σύντροφός τους που έχει παραµείνει στον ΣΥΡΙΖΑ έλεγε χαρακτηριστικά ότι «συµπεριφέρονται σαν δηµόσιοι υπάλληλοι, φτιάχνουν ένα χρονοδιάγραµµα που τους βολεύει, για να µην κάνουν κάτι τώρα». Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν και πολλά να κάνουν. Ατοµικές µάλλον θα είναι οι στρατηγικές από εδώ και στο εξής.

Εν μέσω επίθεσης

Ο Αρχιεπίσκοπος Αµερικής, Ελπιδοφόρος, βρίσκεται εν µέσω επίθεσης από εθνικιστικούς κύκλους στην Τουρκία και από το ψευδοκράτος, επειδή καταδίκασε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. «Είµαστε πενήντα χρόνια από την εισβολή και την παράνοµη κατοχή του ενός τρίτου της Κύπρου από την Τουρκία. ∆εν µπορούµε να αφήσουµε τον κόσµο να ξεχάσει, δεν θα αφήσουµε τη διεθνή κοινότητα να ξεχάσει», δήλωσε. Η παρέµβαση του Ελπιδοφόρου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Τατάρ και του τουρκικού Τύπου. Αναµενόµενο. Πώς να σχολιάσει όµως κανείς το γεγονός ότι ο Ελπιδοφόρος, εκτός από τον τουρκικό παράγοντα, έχει να αντιµετωπίσει και το βαρύ κλίµα που φτιάχνουν απέναντί του κάποιοι από το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. και την Οµογένεια; Κρίµα.