Υπερ-εκπροσώπηση της Θεσσαλονίκης στο σύστημα εξουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ηταν 9 Μαρτίου του 2004 όταν ο τότε νέος υπουργός Επικρατείας, Θόδωρος Ρουσόπουλος, ανακοίνωνε την πρώτη κυβέρνηση του Κώστα Καραµανλή, ύστερα από το θριαµβευτικό 45,36% που είχε συγκεντρώσει η Ν.∆. στις εκλογές που είχαν προηγηθεί. Το σχήµα αποτελούνταν από 44 µέλη, από τα οποία µόνο τα τρία ήταν βουλευτές Θεσσαλονίκης. Ο Γιώργος Ορφανός είχε οριστεί υφυπουργός Αθλητισµού, ο Αδάµ Ρεγκούζας υφυπουργός Οικονοµικών και ο Γιώργος Σαλαγκούδης υφυπουργός Ανάπτυξης. Θεσσαλονικιός υπουργός δεν υπήρχε στην κυβερνητική λίστα του Καραµανλή και χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια µέχρι, το 2012, ο Αντώνης Σαµαράς να ορίσει τον Θεσσαλονικιό υπουργό Θόδωρο Καράογλου στη θέση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο µάλιστα και αναβάθµισε από υφυπουργείο σε υπουργείο. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι των κυβερνήσεων της Ν.∆. Με την ανάληψη το 2019 από τον Κυριάκο Μητσοτάκη της διακυβέρνησης της χώρας, η παρουσία της Θεσσαλονίκης στο πρώτο κυβερνητικό σχήµα προκάλεσε γκρίνιες, καθώς στην κυβέρνηση ο µόνος Θεσσαλονικιός, πλην του εξωκοινοβουλευτικού Ακη Σκέρτσου, ήταν ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.

Ετσι, ουκ ολίγοι στην πόλη µίλησαν για υπο-εκπροσώπηση της Θεσσαλονίκης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πέντε χρόνια µετά και το τοπίο έχει σαφώς αλλάξει. Ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει να είναι ο ίδιος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης και αποτελεί τον πιο ισχυρό παίκτη στην κυβέρνηση που εκλέγεται εδώ, ενώ µετά τον πρόσφατο ανασχηµατισµό που έκανε, µετά το αρνητικό αποτέλεσµα των ευρωεκλογών, η Θεσσαλονίκη διαθέτει πλέον τέσσερις υφυπουργούς στην κυβέρνηση: την Ελενα Ράπτη στο Τουρισµού, τον ∆ηµήτρη Βαρτζόπουλο στο Υγείας, τον Νίκο Ταχιάο στο Μεταφορών και Υποδοµών και εσχάτως τον Κώστα Γκιουλέκα στο Μακεδονίας-Θράκης. Αν σε αυτούς προστεθούν και η νέα αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος (Αννα Ευθυµίου) και ο γραµµατέας της Κ.Ο. (Σταύρος Καλαφάτης), φτάνουµε αισίως στους έξι «γαλάζιους» Θεσσαλονικείς βουλευτές που συµµετέχουν από ισχυρά πόστα στο σύστηµα εξουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν σε όλα αυτά προσθέσουµε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά και τα σηµαντικά έργα που υλοποιούνται στην πόλη, φτάνουµε στο συµπέρασµα ότι η υπο-εκπροσώπηση έχει µετατραπεί σε υπερ-εκπροσώπηση της Θεσσαλονίκης στην κυβέρνηση.

Θα βρει χρόνο για το αγαπηµένο της τένις στις Βρυξέλλες η Αφροδίτη Λατινοπούλου;


Για να µην ξεχνιόµαστε, ο COVID είναι εδώ. Ετσι, η νέα καλοκαιρινή έξαρση του ιού περιόρισε σε κατ’ οίκον εργασία δύο δηµάρχους της ευρύτερης περιοχής. Τη δήµαρχο Λαγκαδά, Νίκη Ανδρεάδου, και τον δήµαρχο Νεάπολης-Συκεών, Σίµο ∆ανιηλίδη. Και οι δύο, πάντως, επανήλθαν υγιείς και… αρνητικοί στα καθήκοντά τους.


Σύσκεψη-μαμούθ

Συνεχίζει µε φόρα ο Κ. Γκιουλέκας στο ∆ιοικητήριο. Που δείχνει ότι δεν χρειάζεται περίοδο προσαρµογής. Ετσι, µετά την πρώτη µεγάλη σύσκεψη για την πυροπροστασία, µε τη συµµετοχή 230 εκπροσώπων φορέων και του Βασίλη Κικίλια, ο νέος υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης συγκάλεσε και δεύτερη σύσκεψη-µαµούθ για το Flyover. Με παρόντες τους υπουργούς Σταϊκούρα και τους υφυπουργούς Ταχιάο, Οικονόµου και Νικολακόπουλο. Βασικός στόχος του; Να γίνει η Θεσσαλονίκη πιο ανθρώπινη και από τον Σεπτέµβριο, παρά την ταλαιπωρία που θα υπάρχει λόγω Flyover, οι πολίτες να έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Προπομπός

Από νωρίς άρχισαν φέτος οι προπαρασκευαστικές επισκέψεις των ανθρώπων της Ν.∆. στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ∆ΕΘ. Ενας τέτοιος προποµπός ήταν ο γενικός διευθυντής της Ν.∆., Γιάννης Σµυρλής , που την Τετάρτη επισκέφθηκε την Εκθεση και είχε συναντήσεις µε τη διοίκηση της ∆ΕΘHelexpo, ενώ ανέβηκε και στο ∆ιοικητήριο, όπου τα είπε µε τον νέο υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Κώστα Γκιουλέκα. Και εδώ το θέµα ήταν η προετοιµασία της φετινής 88ης Εκθεσης.

«Ζυμώνει»

Για δύο στα δύο πάει ο ∆ιαµαντής Γκολιδάκης. Μετά το Παλατάκι της Καλαµαριάς, που αξιοποιείται από τη Βουλή και το οποίο ήταν και µια δική του πρόταση, ο «γαλάζιος» βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης έχει αρχίσει να «ζυµώνει» και την ιδέα για τη δηµιουργία στη Θεσσαλονίκη ενός δηµόσιου Κέντρου Αποκατάστασης. Μια πρόταση για την οποία έχει ενηµερώσει ήδη τον πρωθυπουργό και η οποία ενθουσίασε τον Αδωνι…

«Έφυγε»

Ενας από τους επιδραστικότερους δηµοτικούς συµβούλους της Θεσσαλονίκης «έφυγε» αυτές τις ηµέρες. Ο λόγος για τον Κώστα Παπαθεοδώρου, που την περίοδο 1982- 1986 είχε διατελέσει αντιδήµαρχος Αρχιτεκτονικού και είχε υλοποιήσει µεγάλες αναπλάσεις στο κέντρο της πόλης. Ηταν τα χρόνια που η ανανεωτική Αριστερά είχε συνεργαστεί µε το ΠΑΣΟΚ, µε υποψήφιο δήµαρχο τον ΠΑΣΟΚο Θεοχάρη Μαναβή, και ο συνδυασµός είχε καταφέρει να κερδίσει τον δήµο.

«Ναι» στα καραβάκια

«Ναι» στη θαλάσσια συγκοινωνία λένε τρεις σηµαντικοί «παίκτες» της Θεσσαλονίκης. ∆ηλαδή, ο πρόεδρος του ∆ηµοτικού Συµβουλίου, Σπύρος Βούγιας, που δηµιούργησε την ιδέα κάπου στα µέσα της δεκαετίας του ’80, ο Στράτος Σιµόπουλος, που ως γενικός γραµµατέας Υποδοµών στην κυβέρνηση Σαµαρά έβαλε πλάτη για να χρηµατοδοτηθεί, και ο Πάρις Μπίλιας ως σηµερινός αντιπεριφερειάρχης Υποδοµών. Να δούµε τι θα πει και ο αρµόδιος υφυπουργός, Νίκος Ταχιάος.

Αντάρτικο

Πάντα µε αντάρτικες προς την εκάστοτε ηγεσία διαθέσεις η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Παλιά µε το Αριστερό Ρεύµα, στη συνέχεια µε τους «53» και τώρα µε τους «87». Το κείµενο των οποίων υπέγραψαν οι δύο από τους τρεις βουλευτές της Α’ Θεσσαλονίκης. ∆ηλαδή, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Χρήστος Γιαννούλης…

Τα πρώτα μπλοκ

Τα πρώτα µπλοκ ενόψει εκλογών σχηµατίζονται στο ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης. Ο Αντ. Σαουλίδης και ο Κ. Πετρίδης, παλιοί «ανδρουλακικοί», στηρίζουν ∆ούκα, οι παλιοί εκσυγχρονιστές τη ∆ιαµαντοπούλου, ενώ Θ. Γλαβίνας και Π. ∆αλαµπούρα συνεχίζουν σταθερά στο πλευρό του Ανδρουλάκη.