Η αγωνία του Κυριάκου για την Αννα και το Κέντρο

Μόνο πολιτικά αναλφάβητοι θα µπορούσαν να θεωρήσουν ότι η υποψηφιότητα της Αννας ∆ιαµαντοπούλου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ευνοεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και, πολύ περισσότερο, ότι αποτελεί δάκτυλο της κυβέρνησης. Σύµφωνα µε απολύτως διασταυρωµένες πληροφορίες, η εν λόγω υποψηφιότητα είναι το τελευταίο που θα ήθελε ο κ. Μητσοτάκης, ιδίως σε αυτή τη χρονική περίοδο και µε τα τόσα ανοιχτά εσωκοµµατικά µέτωπα που έχει. Την αγωνία του, µάλιστα, την εκφράζει σε αρκετούς από τους συνοµιλητές του, προσπαθώντας να µάθει τους λόγους για τους οποίους η πρώην υπουργός αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα. Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζει από πρώτο χέρι πως η Αννα ∆ιαµαντοπούλου είναι ίσως η µόνη που µπορεί να προσελκύσει κεντρώους, µεταρρυθµιστές ψηφοφόρους, µε τους οποίους ο ίδιος είχε αναπτύξει προνοµιακή σχέση όλα αυτά τα χρόνια, και να τους κάνει να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ. Ως εκ τούτου, είναι προφανές πως το µόνο που δεν θα ήθελε ο κ. Μητσοτάκης είναι, µετά την τρύπα που έχει στα δεξιά του, να προκληθεί και ρήγµα µε τους κεντρώους ψηφοφόρους.

Επειτα από προτροπή Ανδρουλάκη

Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, δύο στελέχη της νεότερης γενιάς που έθεσαν υποψηφιότητα µε το ΠΑΣΟΚ και ξεχώρισαν για την καθαρότητα του λόγου τους είναι ο Κώστας Τσουκαλάς και ο Λευτέρης Καρχιµάκης. Αµφότεροι πήραν την απόφαση να είναι υποψήφιοι έπειτα από προτροπή του Νίκου Ανδρουλάκη. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ενδεικτικό του ήθους και της συνέπειάς τους το γεγονός ότι στη µάχη για την εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τον κ. Ανδρουλάκη. Σε ένα κόµµα όπου περισσεύει η αγνωµοσύνη, είναι σηµαντικό να υπάρχουν και τέτοια στελέχη.

Και σε πάνελ

Είναι γνωστό τοις πάσι πως ο Κώστας Καραµανλής είναι φανατικός ποδοσφαιρόφιλος, µε εντυπωσιακές γνώσεις γύρω από τη «στρογγυλή θεά». ∆εν φανταζόµασταν, ωστόσο, πως ένα από τα καλοκαιρινά του αναγνώσµατα θα ήταν και το βιβλίο του φίλου και συναδέλφου Αντώνη Καρπετόπουλου «∆υσκολότερο από ένα Μουντιάλ - Euro» (Εκδόσεις «Παπαδόπουλος»). Είναι τέτοιος ο ενθουσιασµός του πρώην πρωθυπουργού για το εν λόγω βιβλίο, που είναι διατεθειµένος να συµµετάσχει σε πάνελ για την παρουσίασή του

Υπέρ Διαμαντοπούλου

∆ύο πρώην ευρωβουλευτίνες του ΠΑΣΟΚ, η Αννα Καραµάνου και η Αννυ Ποδηµατά, αρθρογράφησαν υπέρ της υποψηφιότητας της Αννας ∆ιαµαντοπούλου. Πρόκειται για δύο σηµαντικές κυρίες της πολιτικής, που έχουν δώσει, εκτός των άλλων, µάχες για την ισότητα των φύλων.

Επιμένουν πολιτικά και αξιακά

Παρότι για πάρα πολλά χρόνια συνυπήρχαν στο ίδιο κόµµα, µοιάζει να χωρίζει πολιτική άβυσσος τα περισσότερα στελέχη της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ µε τα αντίστοιχα της Νέας Αριστεράς. Τα µεν πρώτα είναι άξια της µοίρας τους που ανέχονται τις φαιδρότητες του Κασσελάκη και του Πολάκη. Στον αντίποδα, ο Χαρίτσης, η Αχτσιόγλου, ο Γαβριήλ, ο Ηλιόπουλος και οι υπόλοιποι του σχήµατος µε τον τρόπο που πολιτεύονται όλους αυτούς τους µήνες παραπέµπουν στις καλές εποχές της ανανεωτικής Αριστεράς. Μπορεί να µην πήγαν καλά στις ευρωεκλογές, όµως επιµένουν να µιλούν πολιτικά και, κυρίως, αξιακά. Και αυτό σπανίζει! Και το τελευταίο που ψάχνουν, εν αντιθέσει µε τις αθλιότητες που ακούγονται, είναι να βρουν απάγκιο στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό που θέλουν είναι να συµβάλουν στη συγκρότηση µιας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Συμμαχία

Θέµα χρόνου είναι η επισηµοποίηση της συνεργασίας µεταξύ της Νέας Αριστεράς και του Κόσµου του Πέτρου Κόκκαλη. Προάγγελο αποτέλεσε η κοινή εκδήλωση που έγινε στις αρχές της εβδοµάδας, µε αφορµή τις εξελίξεις στη Γαλλία, και στην οποία παραβρέθηκαν πάνω από 400 άτοµα.


Ηταν εν γνώσει του Γιώργου Παπανδρέου η σφοδρότατη επίθεση που εξαπέλυσε ο πρώην γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης στον Νίκο Παπανδρέου, µε αφορµή τη στήριξη του τελευταίου στον Παύλο Γερουλάνο;

Στα ΜΜΕσα

Σύµφωνα µε όλες τις ενδείξεις, τα κεντρικά δελτία της ΕΡΤ τη νέα σεζόν θα παρουσιάζουν οι καλοί συνάδελφοι Απόστολος Μαγγηριάδης και Γιάννης Μούτσιος. Ο πρώτος από ∆ευτέρα έως Παρασκευή και ο δεύτερος τα Σαββατοκύριακα.

Μαζί...

Εχω την αίσθηση πως οι υποψηφιότητες του Νίκου Ανδρουλάκη και της Αννας ∆ιαµαντοπούλου θα είναι αλληλοσυµπληρωµατικές. Χωρίς συγκρούσεις και χωρίς καµία διάθεση αντιπαλότητας. Αυτό φάνηκε από το ζεστό τηλεφώνηµα που είχαν, από τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάση Γλαβίνα, όπως και από τα θερµά λόγια που είπε η πρώην υπουργός για τα πεπραγµένα της προεδρίας του Ανδρουλάκη. Προέρχονται, άλλωστε, από το εκσυγχρονιστικό µπλοκ, οπότε η επικοινωνία και η συνεννόηση είναι πολύ πιο εύκολες.

Αναμονή

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον παρακολουθούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ηγεσία της Νέας Αριστεράς τις διεργασίες για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Αναφερόµαστε στα στελέχη των δύο κοµµάτων που έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της συνεργασίας των δυνάµεων της Κεντροαριστεράς, αναµένοντας εκ των πραγµάτων τις διαθέσεις που θα επιδείξει το πρόσωπο που θα κερδίσει τις εσωκοµµατικές εκλογές. Αντιλαµβάνονται ότι στην παρούσα φάση όλοι θα µιλούν για το ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό και προσπαθούν να διαβάσουν πίσω από τις λέξεις.

Τακτική

∆ιαφορετική στρατηγική από τους άλλους συνυποψηφίους του ακολουθεί ο Παύλος Γερουλάνος. Ολο αυτό το διάστηµα έχει επιλέξει να µην κάνει περιοδείες ανά την επικράτεια ούτε να διοργανώνει µικρές συγκεντρώσεις σε καφενεία. Κυρίως θέλει να κάνει γνωστές τις θέσεις του, γι’ αυτό επικεντρώνεται σε µπαράζ συνεντεύξεων και άρθρων στα ΜΜΕ, ενώ κάνει καθηµερινά δεκάδες τηλεφωνήµατα. Παραλλήλως, έχει αφήσει για το τέλος της προεκλογικής περιόδου τις επισκέψεις σε µεγάλες πόλεις.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ