Οφειλόμενες τιμές για τη Δημοκρατία

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη σηµαντική επέτειο της Αποκατάστασης της ∆ηµοκρατίας ολοκληρώθηκαν µε τον καλύτερο τρόπο. Η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνέβαλε ώστε όλα να γίνουν µε τον ιδανικό τρόπο, να τιµηθούν οι πρωταγωνιστές της αντιδικτατορικής περιόδου, αλλά και να σταλούν τα αντίστοιχα µηνύµατα. Ακόµα και η κριτική που έκανε για λάθη αυτών των πενήντα χρόνων είχε τη σηµασία της και δείχνει τη γενναιότητα της σκέψης της. Οφείλουµε όλοι να προστατεύουµε τη ∆ηµοκρατία µας, διότι δεν είναι τίποτα δεδοµένο. Ταυτόχρονα, πρέπει να είµαστε περήφανοι για την πρόοδο που έχει γίνει αυτά τα χρόνια στη χώρα, για τη µεγάλη οικονοµική εξέλιξη, για τη στερέωση των θεσµών, ακόµα και όταν λειτουργούν µε ελλειµµατικό τρόπο. Πρέπει, όµως, να πούµε και ένα µεγάλο ευχαριστώ στους πολιτικούς που συνέβαλαν καταλυτικά στο να πετύχουµε αυτές τις δεκαετίες ένα µεγάλο θαύµα και να εµπεδωθεί η δηµοκρατία, να γίνει πράξη η εθνική συµφιλίωση και να γίνουµε µια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Και οι άνθρωποι αυτοί έχουν ονοµατεπώνυµο και είναι µετρηµένοι στα δάχτυλα: Κωνσταντίνος Καραµανλής, Ανδρέας Παπανδρέου, Χαρίλαος Φλωράκης, Λεωνίδας Κύρκος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Κώστας Σηµίτης.

Μέχρι τα μεσάνυχτα

Η µεγάλη πλειονότητα των καλεσµένων στο Προεδρικό Μέγαρο αποχώρησε λίγο µετά τις 10 το βράδυ. Η είδηση, ωστόσο, είναι πως δύο πολιτικοί αρχηγοί, ο Στέφανος Κασσελάκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, παρέµειναν σχεδόν έως τις 12 το βράδυ και πήραν µέρος σε διάφορα πηγαδάκια µε όσους/ες είχαν αποµείνει και απολάµβαναν τη ζεστή βραδιά στους στολισµένους κήπους. Κατά τα λοιπά, πρέπει να επισηµανθεί πως η σχέση των δυο τους είναι παραπάνω από καλή και φαίνεται πως έχει πολιτικό µέλλον.

Ήταν εκεί

Εδώ και κάποιους µήνες ο κορυφαίος σκιτσογράφος ∆ηµήτρης Χαντζόπουλος κάνει... αγρανάπαυση. ∆εν θα µπορούσε, ωστόσο, να απουσιάζει από το Προεδρικό Μέγαρο, µιας και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε δώσει το «παρών» στην έκθεση που είχε ο ίδιος διοργανώσει.

Στα ΜΜΕσα

Mεταξύ των πολλών δηµοσιογράφων στο Προεδρικό Μέγαρο, δύο ήταν τα ζητήµατα προς συζήτηση: Aν θα πουληθεί το Open τον Σεπτέµβριο και αν θα παραµείνει στην ΕΡΤ ο Κ. Ζούλας ή θα πάει στον ΣΚΑΪ. Οι απαντήσεις, προσεχώς.

Προς «καρατόμηση»

Μείζον ζήτηµα υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά µε τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Οµάδας. Είναι κάτι παραπάνω από εµφανές πως εδώ και µήνες είναι στο ναδίρ η σχέση του Στέφανου Κασσελάκη µε τον Σωκράτη Φάµελλο. Παρότι η παρουσία του τελευταίου στη Βουλή είναι παραπάνω από αξιοπρεπής, ο Κασσελάκης δεν έχει καµία χηµεία µαζί του, ενώ είναι ενδεικτικό πως ο Φάµελλος δεν µετέχει καν στον «πρωινό καφέ». Το ερώτηµα, ωστόσο, είναι, αν «καρατοµηθεί» ο Φάµελλος, όπως είναι και το πιθανότερο, µε ποιον/α βουλευτή θα τον αντικαταστήσει ο Κασσελάκης.

Μαρτύριο

Για πάρα πολλούς βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί µαρτύριο η παρουσία τους στα τηλεοπτικά πάνελ. Ενας από αυτούς µας έλεγε τις προάλλες πως ξυπνάει µε τη χειρότερη διάθεση το πρωί όταν έχει να πάει σε κάποιο κανάλι, σκεφτόµενος πως θα πρέπει να υπερασπιστεί τον Κασσελάκη και κάποιες από τις πολιτικές τρέλες που έχει εκστοµίσει. Αυτό, πάντως, που είχαν αποφασίσει όλοι οι διαφωνούντες ήταν να παίρνουν ξεκάθαρες αποστάσεις από τον ανεξάρτητο πλέον Πολάκη.

Εχουν τον σκοπό τους

Κάποιοι καχύποπτοι, κυρίως στην Κουµουνδούρου, αλλά και στη Χαριλάου Τρικούπη, θεώρησαν πως δεν είναι και τόσο πολιτικά αθώο, ούτε στο πλαίσιο του fair play, το αίτηµα της µειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ να µη διεξαχθεί το συνέδριο του κόµµατος το ίδιο Σαββατοκύριακο µε τις εσωκοµµατικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί; Γιατί πιστεύουν πως θέλουν να περιµένουν το ποιος/α θα εκλεγεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προκειµένου να πάρουν τις αποφάσεις τους για το αν θα παραµείνουν ή όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Κοινώς, πως δεν θα είναι ίδιες οι επιλογές τους αν βγει ο Ανδρουλάκης, η ∆ιαµαντοπούλου, ο Γερουλάνος ή ο ∆ούκας. 

Περί Λοβέρδου

Ολοένα και περισσότερο ακούγεται το όνοµα του Ανδρέα Λοβέρδου στο πλαίσιο των διεργασιών που λαµβάνουν χώρα στο ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό πως έµπειρος βουλευτής του κόµµατος σχολίαζε πως, αν δεν είχε αποχωρήσει, θα µπορούσε τώρα να παίξει κοµβικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές ή να είχε εκλεγεί άνετα ευρωβουλευτής. Με τα «αν» δεν γράφεται η Ιστορία, ωστόσο όλα αυτά είναι ενδεικτικά της κινητικότητας που επικρατεί.

Άψογος

Παρά τον αποκρουστικό εθνικιστικό παροξυσµό µε την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών δείχνει παροιµιώδη σοβαρότητα και επιµένει στην ορθή γραµµή. Το µεγάλο πλεονέκτηµα του Γιώργου Γεραπετρίτη είναι πως δεν ασκεί τα καθήκοντά του µε στόχο να χαϊδέψει ακροατήρια και να φτιάξει συγκεκριµένο προφίλ.

Μεσσήνια...

∆εν ξέρω αν είναι ίδιον των Μεσσηνίων, πάντως η Νάντια Γιαννακοπούλου χρησιµοποιεί µια χαρακτηριστική φράση του Αντώνη Σαµαρά προκειµένου να διαµηνύσει πως θα παραµείνει στην κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. «Θα πάω µέχρι τέλους» δήλωσε (ρ/σ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»), κλείνοντας κάθε σχετική συζήτηση, και µάλιστα έχει συγκεντρώσει και τις υπογραφές που απαιτούνται. Τη ∆ευτέρα θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της και το σύνολο των προγραµµατικών της θέσεων.

Quiz

Για ποιο στέλεχος που στρατεύτηκε µε συγκεκριµένο υποψήφιο στο ΠΑΣΟΚ λέγεται πως το έκανε επειδή του έταξαν τη θέση του εκπροσώπου Τύπου;

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 27/7