Ενισχυμένη η Βόρεια Ελλάδα

Σαφώς ενισχυµένες βγαίνουν η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα από τον ανασχηµατισµό των γενικών γραµµατέων που ολοκληρώθηκε την περασµένη ∆ευτέρα. Κι αυτό γιατί είδαν τη συµµετοχή τους να αυξάνεται σηµαντικά, δείγµα της στρατηγικής του πρωθυπουργού να ενισχύσει την παρουσία της Βόρειας Ελλάδας στον πυρήνα της κυβέρνησής του.

∆ύο εκπροσώπους ανάµεσα στους γενικούς γραµµατείς είχαν η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, τώρα διαθέτουν τέσσερις. Οι δύο παλιοί είναι ο δικηγόρος Αντώνης Οικονόµου και ο ∆ηµήτρης Γαλαµάτης. Ο πρώτος, παλιό σαµαρικό στέλεχος, συνεχίζει στη θέση του στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας και παραµένει ένας ισχυρός άνδρας δίπλα στον Νίκο ∆ένδια. Ο δεύτερος, παλιός καραµανλικός, µε καλές σχέσεις µε το πρωθυπουργικό περιβάλλον, συνεχίζει τη θητεία του στη δύσκολη θέση του γενικού γραµµατέα Ενηµέρωσης και Επικοινωνίας, δίπλα στον ισχυρό παίκτη του Μεγάρου Μαξίµου, Παύλο Μαρινάκη. New entry στους γενικούς γραµµατείς είχαµε για τον Νίκο Παπαϊωάννου και τον Σάββα Χιονίδη. Ο πρώτος τοποθετήθηκε στη θέση του γενικού γραµµατέα Ανώτατης Εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας και ο δεύτερος θα έχει την ευθύνη της Αυτοδιοίκησης και της Αποκέντρωσης στο υπουργείο Εσωτερικών. ∆ύο θέσεις σε ιδιαίτερα κοµβικά υπουργεία και δύο τοποθετήσεις που δείχνουν την εµπιστοσύνη του πρωθυπουργού στους δύο «γαλάζιους» αξιωµατούχους, που θεωρούνται «µπαρουτοκαπνισµένοι».

Ο Νίκος Παπαϊωάννου, παλιός ΟΝΝΕ∆ίτης, κέρδισε την εµπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη την περίοδο που ήταν πρύτανης του ΑΠΘ, µε τη σταθερή αντίθεση που είχε δείξει πολλές φορές και έµπρακτα απέναντι σε όλα τα φαινόµενα ανοµίας και βίας στο πανεπιστήµιο. Στις εκλογές του 2023 ήταν υποψήφιος Επικρατείας σε µη εκλόγιµη θέση. Ο Σάββας Χιονίδης διετέλεσε δήµαρχος Κατερίνης επί 12 χρόνια, προτού εκλεγεί το 2019 για µια θητεία βουλευτής Πιερίας µε τη Ν.∆.

Σύντοµο τετ-α-τετ µε τον Γερµανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, είχε στο Παρίσι ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Τι να κουβέντιασαν, άραγε;


Προτιμήσεις

Στη Χαλκιδική βρέθηκε πριν από µερικές ηµέρες ο Ραφαέλ Ναδάλ. Ο σπουδαίος Ισπανός τενίστας, που για µεγάλο χρονικό διάστηµα ήταν Νο 1 στην παγκόσµια κατάταξη, χαλάρωσε στο «Sani Resort», όπου και απόλαυσε τη θάλασσα της Κασσάνδρας, ενώ δεν παρέλειψε να δοκιµάσει και τις ελληνικές γαστρονοµικές ιδιαιτερότητες. ∆είχνοντας, µάλιστα, ιδιαίτερη προτίµηση στις σουπιές και στους αστακούς.

Τρεις οι υποψήφιοι από την Κεντροδεξιά στις επερχόµενες εκλογές του Επαγγελµατικού Επιµελητηρίου και µια σχετική κοντρίτσα εντός της Ν.∆. έχει ήδη ξεκινήσει. Ολοι, βέβαια, στη Θεσσαλονίκη αναρωτιούνται ποιος θα είναι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Που και εδώ αποδεικνύεται ότι δεν έχει ανθρώπους...

Αδυναμίες

Μια µικρή διακοπή από τα δηµαρχιακά του καθήκοντα έκανε το Σαββατοκύριακο ο Στέλιος Αγγελούδης. Ο δήµαρχος Θεσσαλονίκης, που έχει ιδιαίτερη αδυναµία στον αθλητισµό, ταξίδεψε µέχρι το Παρίσι για να δει από κοντά την τελετή έναρξης των Ολυµπιακών Αγώνων, ενώ πριν γυρίσει τη ∆ευτέρα στο δηµαρχιακό γραφείο του δεν έχασε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά και τον πρώτο αγώνα του Στέφανου Τσιτσιπά.

Χωρίς διακοπές

∆ιακοπές γιοκ φέτος για τον Κώστα Γκιουλέκα. Βλέπετε, ο Αύγουστος είναι ένας πολύ απαιτητικός µήνας για τον νέο υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης, που, εκτός του ότι ξεκίνησε µε φόρα και µε συνεχείς συσκέψεις (πότε για το fl yover και πότε για την πυροπροστασία), έχει επωµισθεί και την όλη προετοιµασία για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τη ∆ΕΘ. Ετσι, προβλέπονται µόνο µερικές βουτιές το Σαββατοκύριακο στη Χαλκιδική.

Διπλή χαρά

∆ιπλά χαµόγελα αυτές τις ηµέρες για τον ∆ηµήτρη Γαλαµάτη. ∆εν είναι µόνο ότι παραµένει στη θέση του γενικού γραµµατέα Ενηµέρωσης και Επικοινωνίας, αλλά είδε και τον γιο του, Γιάννη, να κατακτά το χάλκινο µετάλλιο στην 65η Παγκόσµια Μαθηµατική Ολυµπιάδα, που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία, µε τη συµµετοχή πάνω από 100 χωρών. Μάλιστα, στην επιτυχία έκανε αναφορά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του.

Τετ-α-τετ

Με τον πρωθυπουργό είχε σύντοµο τετ-α-τετ κατά τη διάρκεια της δεξίωσης στο Προεδρικό ο ∆ηµήτρης Κούβελας, ο οποίος πρόλαβε να τον συγχαρεί για την οµιλία του στη Βουλή, αλλά και για την αναφορά του στο βιβλίο του Τάκη Παππά µε τον Ελληνα, τον Ιρλανδό και τον Πορτογάλο.

Μακεδόνας

∆ύο θέµατα που αλληλοσυνδέονται συζητιούνται πολύ αυτήν την περίοδο στα πολιτικά στέκια της Θεσσαλονίκης. Το ένα είναι ο ορισµός του νέου επιτρόπου της Ελλάδας στην Ε.Ε. Εδώ φαίνεται ότι η ταινία θα µπορούσε να έχει τον τίτλο «Ενας Θεσσαλονικιός φεύγει και ένας έρχεται». Με πρωταγωνιστές τον Μαργαρίτη Σχοινά, που φαίνεται ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του και θα αποχωρήσει, και τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ως τον νέο επίτροπο της Ελλάδας, που έρχεται. Μπορεί ο δεύτερος τίτλος να είναι «Μακεδόνας στη θέση Μακεδόνα». Το άλλο θέµα είναι τι θα γίνει µε τη διαδοχή του Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια. Νεότερα, σύντοµα.

Εύσημα

Η πρώτη εισήγηση σε νοµοσχέδιο ήταν για τον ∆ιαµαντή Γκολιδάκη η συζήτηση στη Βουλή για την ψυχιατρική µεταρρύθµιση. Και παρά το γεγονός ότι ήταν µια δύσκολη συζήτηση, µε πολλή ένταση, ο Θεσσαλονικιός βουλευτής τα πήγε καλά. Μάλιστα, εισέπραξε και τα εύσηµα από τον Αδωνι.