Φαβορί ο Τασούλας για την Προεδρία

Ειληµµένη απόφαση φαίνεται να είναι η µετάβαση του Κώστα Τασούλα από την προεδρία της Βουλής στην Προεδρία της ∆ηµοκρατίας. Μια δεύτερη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου -της οποίας ο πρωθυπουργός είχε πλέξει δηµοσίως το εγκώµιο πριν από τις ευρωεκλογές- προσκρούει στη δεξιά πτέρυγα του κόµµατος, η οποία εξαρχής την έβλεπε αρνητικά και εσχάτως απέκτησε το επιχείρηµα της συµµετοχής της σε δείπνο «εορτασµού» του νοµοσχεδίου για την ισότητα στον γάµο. Ο Τασούλας θεωρείται σε αυτή τη φάση η πιο ασφαλής επιλογή και σε αυτή φέρεται να έχει καταλήξει ο πρωθυπουργός. Οταν την ανακοινώσει, θα καλέσει τα κόµµατα της αντιπολίτευσης να τον ψηφίσουν ως Πτ∆, όπως τον είχαν ψηφίσει και ως πρόεδρο της Βουλής δύο φορές. Το 2019, όταν εξελέγη µε 283 ψήφους -τις περισσότερες που έχει λάβει ποτέ υποψήφιος για το αξίωµα-, και το 2023, όταν πήρε 270 ψήφους. Εξ όσων µαθαίνω, αυτά τα νούµερα είχε κατά νου ο πρωθυπουργός, όταν είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι «το πρόσωπο του/ της Πτ∆ πρέπει να έχει ευρύτερη αποδοχή».

Quiz: Ποιος πρώην υπουργός αρνήθηκε ευγενικά, αλλά κατηγορηµατικά να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση στην Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών;


Το τανγκό του ΣΥΡΙΖΑ

Στο πανηγύρι του Σωτήρος στον Σταυρό Ιθάκης το πρόγραµµα ξεκινάει µε βαλς και τανγκό, πριν αρχίσουν τα συρτά. ∆υτικών καταβολών η παράδοση του νησιού και την τιµούν όλες οι γενιές - άλλωστε η Ιθάκη είναι ένα από τα νησιά που φηµίζονται για τα πανηγύρια τους. Φέτος, υπήρχε στην πλατεία του Σταυρού δυνατό τραπέζι ΣΥΡΙΖΑ, µε συνδαιτυµόνες τον Κεφαλλονίτη ευρωβουλευτή Νικόλα Φαραντούρη και την Ιθακήσια υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μέλπω Λεκατσά. Ο Φαραντούρης δεν άφησε χορό για χορό, αυτό που «έγραψε» όµως ήταν το τανγκό µε την ωραία Μέλπω.

Ηλεκτροπληξία

Η ευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη χονδρεµπορική τιµή του ρεύµατος τις πρώτες µέρες του Αυγούστου στέλνει δυσοίωνα µηνύµατα για τον Σεπτέµβριο. Η επιστροφή από τις διακοπές, που φέτος κοστίζουν παραπάνω από κάθε άλλη χρονιά, θα βρει τους καταναλωτές µε φουσκωµένους λογαριασµούς και την κυβέρνηση να αναζητά λύσεις, που προς το παρόν περιορίζονται σε επιδοτήσεις, ενώ το κερδοσκοπικό παιχνίδι συνεχίζεται µε την ανοχή και της Ε.Ε.

Η επικίνδυνη διεθνοπολιτική αστάθεια και η απειλή µιας νέας οικονοµικής κρίσης προβληµατίζουν την κυβέρνηση και θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη ενόψει της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ∆ΕΘ. Η πορεία της ελληνικής οικονοµίας και η πιθανότητα ενός νέου µεταναστευτικού κύµατος λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή είναι τα δύο βασικά αγκάθια που απαιτούν εγρήγορση και ενδεχοµένως επανασχεδιασµό.

Πονοκέφαλος

Το καµπανάκι του ΠΟΥ για τον COVID («συνεχίζει να εξελίσσεται και να αλλάζει, είναι απαραίτητος ο εµβολιασµός») ανοίγει άλλη µια πληγή σε µια δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση. Ο εµβολιασµός κινείται πλέον σε πολύ χαµηλά επίπεδα και µια νέα καµπάνια θα σήµαινε εκ νέου κόντρα µε ένα µέρος της δεξιάς εκλογικής βάσης των αντιεµβολιαστών. Από την ώρα µάλιστα που ο Πολάκης δεν είναι πια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εξασφαλίζει µια εξ αριστερών ισορροπία, η προειδοποίηση του ΠΟΥ προκαλεί άλλον έναν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, που εσχάτως είναι φανερό ότι ταλαιπωρείται από… επίµονες ηµικρανίες.

Σαν έτοιμος από καιρό…

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι συνυποψήφιοί του την προεκλογική καµπάνια του Παύλου Γερουλάνου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής της Α’ Αθηνών είναι φανερό ότι ήταν πανέτοιµος να θέσει υποψηφιότητα και έχει κάνει δουλειά σε βάθος σε επίπεδο µηχανισµών και εσωκοµµατικών συµµαχιών. Οπως µου έλεγε έµπειρος στα του ΠΑΣΟΚ, «τον υποστηρίζουν άνθρωποι που θα έβαζες στοίχηµα ότι… αποκλείεται!». Το µόνο που µπορώ να σας πω είναι ότι δεν υπονοούσε µόνο υποστηρικτές προερχόµενους από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλων πολιτικών χώρων.

Συναίνεση ή εργαλειοποίηση;

Αν και είναι νωρίς ακόµη για να προδικάσει κανείς τη στάση των κοµµάτων της αντιπολίτευσης στο πρόσωπο που θα προτείνει ο πρωθυπουργός για τη θέση του/ της Πτ∆, από πλευράς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ πολύ δύσκολα θα συναινέσουν σε υποψήφιο προερχόµενο από τον χώρο της Ν.∆. Αυτό τουλάχιστον διαµηνύεται σε αυτή τη φάση. Αυτό που φαίνεται να αποκτά ενδιαφέρον είναι το ενδεχόµενο κοινής πρότασης αυτών των δύο κοµµάτων για Πτ∆ προερχόµενο από τον λεγόµενο «προοδευτικό» χώρο. Κάποιοι θεωρούν ότι αυτή µπορεί να είναι µια πρώτης τάξεως ευκαιρία συνεννόησης σε υψηλό θεσµικό επίπεδο. Ακόµα κι αν εκληφθεί από ορισµένους ως «εργαλειοποίηση» του θεσµού.

Μήπως είδατε τον Οθωνα;

Από όλα τα «µυστήρια» του ΣΥΡΙΖΑ, το µεγαλύτερο είναι ο βουλευτής Επικρατείας Οθων Ηλιόπουλος. Καλό το Χάρβαρντ -δε λέµε-, αλλά το να είναι κάποιος βουλευτής, να τον ψάχνεις στη Βουλή και να µην τον βρίσκεις ποτέ καλό δεν το λες. Ο καθηγητής είναι µονίµως απών, λες και έχει πάρει… sabbatical µε υπογραφή Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που εµφανίζεται λάβρος υποστηρικτής των υποψηφιοτήτων της Οµογένειας, δεν νοείται να επιτρέπει αυτή την κατάσταση.