Γρίφος Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας δεν γνωρίζει αν θα ανανεωθεί η θητεία της, ακούει ωστόσο τα σενάρια, που όλο και αυξάνονται για ένα άλλο πρόσωπο στη θέση της. Κάπως έτσι φαίνεται πως, εξαιτίας των σεναρίων, αποφάσισε να τοποθετηθεί µέσω συνέντευξης και να ζητήσει ο Πρόεδρος από την επόµενη θητεία να έχει περισσότερες αρµοδιότητες και δικαίωµα τοποθέτησης σε κρίσιµα ζητήµατα. Βέβαια, το τι είναι κρίσιµο ζήτηµα είναι υποκειµενικό. Αλλος θεωρεί ότι είναι σηµαντικό να τοποθετηθεί για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών και άλλος όχι... Τα κόµµατα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν σενάρια στο τραπέζι τους. Οπως το να προτείνουν νωρίς την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να µετρήσει απώλειες βουλευτών που δεν θα τη στηρίξουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ολα, ωστόσο, εξαρτώνται από τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκείνος έχει την πλειοψηφία, άλλωστε. Είναι τόσο υψηλές οι µετοχές της Πρόεδρου στην κοινωνία, ώστε να παίξουν αυτό το πολιτικό παιχνίδι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ; Γρίφος...

«Μη χαλαρώνετε»

Αυτό το µήνυµα του πρωθυπουργού ήχησε για τα καλά στα αυτιά των µελών του Υπουργικού Συµβουλίου, που θα έχουν την επιλογή για διακοπές µεν, αυστηρά ολιγοήµερες και χωρίς τυµπανοκρουσίες δε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει σε καµία περίπτωση να δοθεί η εικόνα θερινής ραστώνης στην κυβέρνηση, γι’ αυτό και δεν προβλέπεται να δούµε stories στα social media µε υπουργούς σε χαλαρές στιγµές. Μάλιστα, έφτασε στις κεραίες µου ότι αρκετοί επέλεξαν κοντινούς προορισµούς στους οποίους φτάνει κανείς οδικώς, για να µπορούν ανά πάσα στιγµή να επιστρέψουν στην Αθήνα. Το φθινόπωρο, άλλωστε, και µετά τη ∆ΕΘ ξεκινά το µεγάλο στοίχηµα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επανάκαµψη των ποσοστών της Ν.∆., έπειτα από το µεγάλο πλήγµα των ευρωεκλογών. Στόχος είναι στις δηµοσκοπήσεις του Οκτωβρίου η «γαλάζια» παράταξη να βρίσκεται καθαρά πάνω από το 30%. Προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση των αδικιών απέναντι στους ελεύθερους επαγγελµατίες, που στις ευρωεκλογές γύρισαν την πλάτη στη Ν.∆.

Δύσκολο καλοκαίρι

Λίγο η «πισίνα» για τους πολιτικούς του αντιπάλους ή «υδατοδεξαµενή» για τον ίδιο, λίγο η ΕΣΗΕΑ, που τον κατήγγειλε ότι κάνει διακοπές έχοντας απλήρωτους τους εργαζοµένους στα κοµµατικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο ο Σπίρτζης, που δεν φοβάται διαγραφές, το καλοκαίρι του Στέφανου Κασσελάκη έγινε δύσκολο. Τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δυσκολεύτηκαν να τον υπερασπιστούν για την υπόθεση της πισίνας, ενώ άλλα, όπως ο Γιώργος Βασιλειάδης, ζήτησαν τις απαραίτητες εξηγήσεις. Μέσα σε όλα ακούγεται όλο και περισσότερο η επιστροφή Τσίπρα...

Σε αναταραχή

Κι ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη νόµιζαν ότι θα ησυχάσουν µετά την παράδοση του µητρώου µελών που ζητούσαν οι συνυποψήφιοι του Νίκου Ανδρουλάκη, ξέσπασε νέος πόλεµος. Το µητρώο δεν είχε τις πληροφορίες και τη µορφή που περίµεναν, καθώς στα περισσότερα επιτελεία το χαρακτηρίζουν «τηλεφωνικό κατάλογο», αφού, πέρα από ονοµατεπώνυµα, πατρώνυµα και τηλέφωνα, δεν έχει άλλα στοιχεία. Αναταραχή υπάρχει και για τα τάµπλετ αλλά και για τα εκλογικά κέντρα, που οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ζητούν να αυξηθούν.

Ως ένδειξη περαιτέρω ενεργοποίησής του στα του ΠΑΣΟΚ διάβασαν στη Χαριλάου Τρικούπη την υπογραφή Κατσανέβα στην αρθρογραφία του. «Του Κωστή Παπανδρέου Κατσανέβα», υπογράφει...


Ομολογία ήττας;

«Αν και οι προσδοκίες µου για τα ανωτέρω δεν εκπληρώθηκαν, θα είµαι πάντα αρωγός σε κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της δίκαιης διεκδίκησης ίσων δικαιωµάτων για κάθε πολίτη», έλεγε η προερχόµενη από το ΠΑΣΟΚ Ζέφη ∆ηµαδάµα µετά την αποµάκρυνσή της από τη Γ.Γ. Ισότητας και ∆ικαιωµάτων. Στο πρώην κόµµα της, το ΠΑΣΟΚ, διαβάζουν την τοποθέτησή της ως οµολογία ήττας και τη χρησιµοποιούν ως παράδειγµα για άλλα «πράσινα» στελέχη που ενδεχοµένως να σκέφτονταν να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση.

Προσωρινή παύση

Ο Ανδρέας Παπανδρέου κάτι παραπάνω ήξερε όταν έλεγε ότι τον Αύγουστο είναι τα µπάνια του λαού. Οι ρυθµοί της θερινής ραστώνης βάζουν σιγά-σιγά µια προσωρινή παύση στις προεκλογικές καµπάνιες των επίδοξων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ. Ο Χάρης ∆ούκας γύρισε όλη την Κρήτη και έκανε πολλά τραπέζια στην έδρα του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ είχε συναντήσεις και στη Βόρεια Ελλάδα µε τοπικούς παράγοντες. Φρένο πατά και η Αννα ∆ιαµαντοπούλου, που ανέδειξε µε προτάσεις το ζήτηµα της λειψυδρίας πριν από τον ∆εκαπενταύγουστο.

Φρουρά Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης γνωρίζει ότι θα πιεστεί αρκετά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο. Οι αντοχές του από την πίεση της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης θα δοκιµαστούν και έτσι ποντάρει στην προεδρική φρουρά που θα τον υπερασπιστεί. Ρένα ∆ούρου, Νίκος Παππάς και Ευάγγελος Αποστολάκης θα αποτελέσουν τα βαριά του όπλα στην αρένα του συνεδρίου. Κρατήστε ότι ένα από αυτά τα πρόσωπα, όταν πέσουν οι τόνοι από το συνέδριο, θα αντικαταστήσει στη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Οµάδας τον Σωκράτη Φάµελλο.

Τον εκνευρισµό της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η γραµµατέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου. Της καταλογίζουν σαφή στάση υπέρ της ηγεσίας Κασσελάκη ενόψει συνεδρίου.


Στήριξη Μανιάτη

Με τους Νίκο Παπανδρέου και Σάκη Αρναούτογλου να έχουν πάρει θέση υπέρ του Παύλου Γερουλάνου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο µόνος από τους ευρωβουλευτές της «πράσινης» ευρωοµάδας που κρατά κλειστά τα χαρτιά του είναι ο Γιάννης Μανιάτης. Η παρουσία του, ωστόσο, στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη στην Επίδαυρο επισφράγισε αυτό που όλοι φαντάζονταν: ότι θα στηρίξει τον πρόεδρο στη µάχη για την ηγεσία. Μαζί τους, ο καλός φίλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και δήµαρχος Επιδαύρου, Τάσος Χρόνης.