Στα χέρια της Πόπης

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς ραγδαίες. Εχουν όλα τα στοιχεία που θα ζήλευε και ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος. Γάµους, παιδιά, εγγόνια, θείους στην Αµερική, πολιτικά πάθη, ίντριγκες και φιλοδοξίες, µε φόντο το απέραντο γαλάζιο. Ενας πλούσιος νεαρός πρόεδρος από την Αµερική, που στα τέλη Αυγούστου θα κάνει γαµήλιο γλέντι σε ελληνικό νησί. Ενας καθηγητής του Χάρβαρντ που αποφάσισε να αφήσει τη βουλευτική του έδρα, ανοίγοντας τον δρόµο να µπει ο πρόεδρος στη Βουλή. Ενας πρώην πρόεδρος που θέλει να ξεφορτωθεί τον καινούργιο και µια ευτυχισµένη γιαγιά δηµοσιογράφος που κρατάει στα χέρια της το µέλλον του κόµµατος µε το οποίο κατέβηκε στις εκλογές και δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Η πραγµατική πρωταγωνίστρια του δράµατος - πολιτικού θρίλερ που παίζεται γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η Πόπη Τσαπανίδου. Αν αποφασίσει ότι θα γίνει βουλευτής στη θέση του παραιτηθέντος Όθωνα Ηλιόπουλου, ως πρώτη επιλαχούσα, είναι σαν να κηρύσσει εκ µέρους του Αλέξη Τσίπρα ανοιχτό πόλεµο στον Στέφανο Κασσελάκη. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι αυτό της προτείνει ο Αλέξης. Η Πόπη, όµως, παραµένει Σφίγγα. Το µόνο που κάνει εσχάτως είναι αινιγµατικές αναρτήσεις, που θυµίζουν ατάκες από σεµινάρια αυτογνωσίας. Αυτό που αφήνει να εννοηθεί είναι πως ό,τι αποφασίσει θα είναι προϊόν συνεννόησης µε τον σοφό µέντορα Αλέξη.

Στο ίδιο έργο θεατές

Μετά τη νέα µεγάλη καταστροφή της Αττικής από τις τελευταίες πυρκαγιές, η συζήτηση για τις προτεραιότητες του κυβερνητικού σχεδιασµού ενόψει ∆ΕΘ απέκτησε πλέον άλλο ένα µεγάλο «αγκάθι». Επειτα από τόσα χρόνια, είναι φανερό ότι η χώρα παραµένει στο έλεος του «στρατηγού ανέµου», παρά τις όποιες αξιοσηµείωτες προσπάθειες έχουν γίνει. Χρειάζεται οπωσδήποτε κάτι περισσότερο. Ένα άλλο σχέδιο, πιο αποτελεσµατικό, που δεν θα επιτρέπει να γινόµαστε κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές. Η ανοχή εξαντλήθηκε και µαζί της κινδυνεύει να χαθεί εντελώς και η εµπιστοσύνη.

Στις 27 Αυγούστου επέλεξε ο πρωθυπουργός να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας. Η επιλογή της ηµεροµηνίας ίσως να είναι συµπτωµατική, πάντως την εποµένη παντρεύεται στην Κρήτη ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ολοταχώς στην κατηφόρα

Τα γκάλοπ που θα δούµε στις αρχές Σεπτεµβρίου προβληµατίζουν ήδη τα κοµµατικά επιτελεία τις ηµέρες των διακοπών. Ολοι βλέπουν ότι ο κόσµος διαµαρτύρεται και αντιλαµβάνονται ότι το πολιτικό κλίµα επιδεινώνεται. Η µόνη «παρηγοριά» των συστηµικών κοµµάτων είναι ότι η κατηφόρα τούς συµπεριλαµβάνει όλους - τον καθένα για διαφορετικούς λόγους. Το χειρότερο -για όλους- είναι ότι δεν βρίσκουν τρόπο να την ανακόψουν.

Σενάρια διπλής κάλπης

Ένα ενδεχόµενο που αρχίζουν να συζητούν στο ΠΑΣΟΚ είναι το να στηθούν την ίδια µέρα µε τις δικές τους κάλπες -στις 6 Οκτωβρίου- εσωκοµµατικές κάλπες και στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν η σύγκρουση Κασσελάκη - Τσίπρα, που επανήλθε στο προσκήνιο µετά την παραίτηση του Οθωνα Ηλιόπουλου, κλιµακωθεί, θεωρούν πιθανό να προσφύγει ο Κασσελάκης στη βάση του κόµµατος. Σε αυτή την περίπτωση βλέπουν ως πιθανή ηµεροµηνία την 6η Οκτωβρίου, όταν ούτως ή άλλως πρόκειται να διεξαχθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Αν συµβεί αυτό (προσφυγή του Κασσελάκη στη βάση), θα υπάρξουν προφανώς συγκρίσεις σε επίπεδο συµµετοχής και αριθµού ψηφοφόρων για τον αρχηγό κάθε κόµµατος.

QUIZ: Ποιες προτάσεις είχε δεχθεί η Πόπη Τσαπανίδου για να συµµετάσχει στην αντιπολιτευτική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τις απέρριψε;

Λίγο πριν την έξοδο…

Το τι έχει να γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ από τις 23 Αυγούστου µέχρι τις 8 Σεπτεµβρίου δεν περιγράφεται... Αυτές οι δύο εβδοµάδες περιγράφονται ως «πολύ κρίσιµες» από τους «87», που σκοπεύουν να µετατρέψουν την πιθανή διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη σε αφορµή για µια νέα διάσπαση. Το ερώτηµα είναι πόσοι βουλευτές θα τους ακολουθήσουν. Ο στόχος, πάντως, είναι να προχωρήσουν σε διάσπαση πριν από το Συνέδριο, γιατί εκεί θεωρούν ότι θα βγουν χαµένοι. Ο Τσίπρας τούς σπρώχνει από το παρασκήνιο, αλλά δεν θα τους ακολουθήσει, γιατί δεν θεωρεί ότι αξίζει τον κόπο να ηγηθεί αυτής της οµάδας που θα αποχωρήσει. Τι δράµα κι αυτό: να τους βάζει να φύγουν, αλλά να τους θεωρεί ανάξιους της ηγεσίας του. Περίεργα πράγµατα...

Οι ωραίοι έχουν χρέη

Βασικός παράγων στις εσωκοµµατικές εξελίξεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δεινή οικονοµική του κατάσταση. Η «Αυγή» δεν είναι βιώσιµη, το ίδιο ισχύει και για τον ραδιοσταθµό «Στο Κόκκινο», ενώ οποιαδήποτε λύση απαιτεί να βρεθούν χρήµατα, που δεν υπάρχουν. Ο Κασσελάκης έδωσε πριν από τα Χριστούγεννα κάποια δανεικά κι αγύριστα, τώρα όµως δεν έχει λύση. Εκτός κι αν αποφασίσει να εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ µε τα χρέη του, να τον παραδώσει στον Τσίπρα και στους «87» και να κάνει δικό του κόµµα. Τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται...

Προσφυγή στη βάση;

Μέσα στα σενάρια που ακούγονται τις τελευταίες µέρες περιλαµβάνεται και αυτό που προβλέπει προσφυγή Κασσελάκη στη βάση του κόµµατος, αν συνεχίσει να αµφισβητείται η ηγεσία του. Η αδυναµία του σεναρίου βρίσκεται στην απουσία αντιπάλου. Κάποιοι επιµένουν ότι µπορεί να κατέβει ο Πολάκης και οι ίδιοι δεν αποκλείουν µια υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάµελλου, Γιατί όχι και ο Χρήστος Σπίρτζης;

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας Παραπολιτικά