Τι θα έλεγε ο Λεωνίδας...

Tην Τετάρτη συµπληρώθηκαν 13 χρόνια από τον θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου, του ανθρώπου που έκανε πράξη όσο ελάχιστοι την έννοια της ταύτισης της στάσης ζωής µε τις πολιτικές του διακηρύξεις. Πάρα πολλοί άνθρωποι που όλες τις προηγούµενες δεκαετίες βρέθηκαν στο διάβα του και πορεύτηκαν µαζί του αναρωτιούνται πώς θα ένιωθε ο ίδιος βλέποντας τα εξευτελιστικά φαινόµενα που καταγράφονται όλους αυτούς τους µήνες στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθως, πώς θα ένιωθε βλέποντας πως στην καρέκλα της ηγεσίας κάθεται ένας πρόεδρος influencer, που νυχθηµερόν προβάλλει την προσωπική του ζωή, τον πλούτο του και πέραν τούτου ουδέν. Μιλάµε, άλλωστε, για έναν χώρο που πέρασε από σαράντα κύµατα. Μεγάλες ιδεολογικές συγκρούσεις, τεράστιες οικονοµικές δυσκολίες, αγωνία πολιτικής επιβίωσης κ.λπ. Τώρα έχει γίνει όχι απλώς η χλεύη όλων, αλλά ένα δελφινάριο της ευτελέστερης στάθµης. Προοπτική διάσωσης προφανώς και δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει µόνο είναι κάποιοι άνθρωποι µε διαδροµή να σώσουν την προσωπική τους αξιοπρέπεια. Πέραν τούτου ουδέν.

Έξω φρενών στα ΕΑΣ

Στο «αντάρτικο» περνούν οι εργαζόµενοι στα Ελληνικά Αµυντικά Συστήµατα (ΕΑΣ), οι οποίοι είναι έξω φρενών. Ο λόγος; Η διοίκηση του Νίκου Κωστόπουλου, η οποία -κατά τα λεγόµενά τους- έχει οδηγήσει τα ΕΑΣ σε πλήρη απαξίωση. Στη µακροσκελή τους ανακοίνωση οι εργαζόµενοι (στο σωµατείο των οποίων την πλειοψηφία έχει η «γαλάζια» ∆ΑΚΕ) καταγγέλλουν σηµεία και τέρατα για τα έργα και τις ηµέρες του κ. Κωστόπουλου, από κακοδιαχείριση και απευθείας αναθέσεις µέχρι «περίεργες» αποφάσεις, που οδηγούν την αµυντική βιοµηχανία της χώρας σε πλήρη διάλυση. Οι εργαζόµενοι χτυπούν ένα ύστατο καµπανάκι, προτού κλιµακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Συνδαιτυμόνες

Ενα ξεχωριστό ραντεβού έκανε την Τρίτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης συνέφαγε µε τον Κ. Μπίκα, πρώην διοικητή ΕΥΠ και πρώην διευθυντή της Πτ∆ επί Παπούλια. Οι δυο τους είχαν συνεργαστεί στενά την περίοδο 2009-2012. Σήµερα ο γνωστός διπλωµάτης προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Οµιλο Μυτιληναίου.

Στα ΜΜΕσα

Τρεις φαίνεται να έχουν ξεχωρίσει για τη θέση του διευθύνοντος συµβούλου της ΕΡΤ, ο Κ. Παπαβασιλείου, η Κ. Κασκανιώτη και ο Ν. Γιατροµανωλάκης. Ολοι συµµετείχαν σε εξετάσεις, µε τον τελευταίο να έχει την υψηλότερη βαθµολογία.

Το ραντεβού της Ολγας με τον Αλέκο

Σε βραδιά ζυµώσεων για όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε η Τρίτη, αµέσως µετά το πέρας της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του κόµµατος και της «καρατόµησης» του Σωκράτη Φάµελλου από τον Στέφανο Κασσελάκη. Επί µακρόν, για παράδειγµα, τα έλεγαν η Ολγα Γεροβασίλη µε τον Αλέκο Φλαµπουράρη σε αγαπηµένο τους στέκι στη Φιλοθέη. Λόγω και της µακράς εµπειρίας που έχουν, προσπαθούν να λειτουργούν χωρίς παρορµητισµό, αλλά και χωρίς πολιτικό βολονταρισµό. Τα δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατά πληροφορίες, συνοµίλησαν το ίδιο βράδυ και µε τον Αλέξη Τσίπρα, προκειµένου να του δώσουν µια πλήρη εικόνα για το τι συνέβη.

Δικαίωση

Μεγάλη δικαίωση αισθάνονται στη Νέα Αριστερά µε όσα συµβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ του Στ. Κασσελάκη. Κατά τα λοιπά, έχουν ενισχύσει τις επαφές τους µε στελέχη της εσωκοµµατικής µειοψηφίας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως στο παρασκήνιο γίνονται προσπάθειες να αποκατασταθούν οι σχέσεις µε τον Αλέξη Τσίπρα.

«Η φράξια των υφυπουργών»

Τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη τούς είχαν βαφτίσει ως «η φράξια των υφυπουργών», είχαν, δε, φτιάξει και ένα αντίστοιχο γκρουπ στο WhatsApp, όπου µιλούσαν σε καθηµερινή βάση και αντάλλασσαν απόψεις. Τώρα, βεβαίως, έχουν διαφορετικά αξιώµατα, ενώ κάποιοι έχουν µείνει εκτός κυβέρνησης. Ο λόγος για τους Θ. Λιβάνιο, Σ. Ζαχαράκη, Ν. Χαρδαλιά, ∆. Μιχαηλίδου, Γ. Γεωργαντά και Ν. Μηταράκη. Ολοι τους ήταν έως αργά το βράδυ της Τετάρτης σε γνωστό στέκι του Κολωνακίου που φηµίζεται για τη γαλλική του κουζίνα.

Ζυμώσεις

Στον χώρο των συνδικαλιστών καταγράφεται µεγάλη κινητικότητα µε τα όσα διαλυτικά συµβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τις προοπτικές που ανοίγονται για το ΠΑΣΟΚ. Ενδιαφέρον, για παράδειγµα, δείχνει ακόµα και ο Νίκος Φωτόπουλος, όπως και πολλοί άλλοι που είχαν αποχωρήσει την προηγούµενη δεκαετία από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Quiz: Αληθεύει ότι υπάρχουν σκέψεις να αποχωρήσουν τουλάχιστον δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να µείνουν µε 32 και να µην µπορεί να διαγράψει άλλον ο Κασσελάκης, γιατί θα χάσει τη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης;


Πικρία

Ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί αποσβολωµένος όσα κωµικοτραγικά λαµβάνουν χώρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Παρέδωσε το κόµµα µε 46 βουλευτές και µέσα σε έναν χρόνο µετράει 34 ή, κατά άλλους, µόλις 17. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν θέλει να έχει την παραµικρή ανάµειξη σε όσα συµβαίνουν, ενώ κατά πληροφορίες είναι και αρκετά στενοχωρηµένος µε όσα βιώνει η Αθηνά Λινού, καθώς ήταν εκείνος που την έπεισε να είναι υποψήφια βουλευτής στις εθνικές εκλογές.

Παρέμβαση Σημίτη

Η Τρίτη είναι µεγάλη µέρα για το ΠΑΣΟΚ, καθώς συµπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυσή του. Οι εορτασµοί θα γίνουν στο Ζάππειο, µε το ενδιαφέρον να στρέφεται στα ιστορικά στελέχη, που θα τιµηθούν από τον Ν. Ανδρουλάκη. Κρατήστε την πληροφορία ότι το «παρών» θα δώσει και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σηµίτης, που θα εκφωνήσει και σύντοµη οµιλία, την πρώτη έπειτα από πολλά χρόνια σε κοµµατική εκδήλωση.