Επιχείρηση Κηφι-SOS από την Περιφέρεια Αττικής

Αποφασισµένος να δώσει οριστικό τέλος στο φαινόµενο της επαναλαµβανόµενης υπερχείλισης του Κηφισού σε κάθε αυξηµένη βροχόπτωση φαίνεται ο Νίκος Χαρδαλιάς. Με προσωπική εντολή του περιφερειάρχη, τα συνεργεία της Περιφέρειας από τις αρχές Αυγούστου έχουν προχωρήσει -για πρώτη φορά έπειτα από πολλές δεκαετίες µε εντατικούς ρυθµούς στον καθαρισµό όλων των υπογειοποιηµένων τµηµάτων του Κηφισού, που καλύπτουν τα 8,6 από τα συνολικά 27 χιλιόµετρα µήκους του ποταµού. Το κοµβικό αυτό έργο, µε προϋπολογισµό 1,24 εκατ. ευρώ, αναµένεται να ολοκληρωθεί µέχρι το τέλος Οκτωβρίου και θα ενισχύσει την αντιπληµµυρική ανθεκτικότητα παρόχθιων περιοχών, που έχουν πληγεί έντονα τα τελευταία χρόνια, καλύπτοντας µια µεγάλη περιοχή, από το Φάληρο έως το Μοσχάτο και από τη Νίκαια έως τη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι εργασίες πραγµατοποιούνται από εξειδικευµένο προσωπικό: σε όλο το εργοτάξιο έχουν τοποθετηθεί γεννήτριες και ανεµιστήρες για την αντιµετώπιση του ανεπαρκούς φωτισµού και αερισµού, ενώ σε µεγάλο τµήµα το ύψος του νερού υπερβαίνει τα 80 εκατοστά - κάτι που σε συνδυασµό µε το βουρκώδες υπέδαφος δυσχεραίνει τις εργασίες. Παράλληλα, µε τη χρήση υδραυλικών σφυρών τεµαχίζονται τα µεγάλα κοµµάτια σκυροδέµατος που έχουν καταπέσει από την οροφή και τα τοιχώµατα, τα οποία αποµακρύνονται µε ερπυστριοφόρα οχήµατα, µαζί µε τα φερτά υλικά που για χρόνια σωρεύονταν στον ποταµό. «Η απόφαση καθαρισµού του σκεπασµένου τµήµατος του Κηφισού, µετά από δεκαετίες απραξίας, δεν ήταν µόνο αναγκαία, αλλά και επιβεβληµένη από την ευθύνη που φέρουµε απέναντι στους πολίτες και το περιβάλλον», δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, δεσµευόµενος να συνεχίσει να αναλαµβάνει πρωτοβουλίες που προστατεύουν τη δηµόσια υγεία και το περιβάλλον.

Διερεύνηση

Ακόµα και για εµπρησµό στο αµαξοστάσιο της ∆.Ε. Μάνδρας κάνει λόγο ο δήµαρχος της πόλης, Αρµόδιος ∆ρίκος, που είχε ως συνέπεια την καταστροφή οχηµάτων του δήµου του. Πάντως, αναφέρθηκε και στο ενδεχόµενο να ξεκίνησε η φωτιά από τον «γνωστό ύποπτο»… τις κολώνες του ρεύµατος. Σε κάθε περίπτωση, προανήγγειλε τη δηµιουργία νέου αµαξοστασίου σε ιδιόκτητη έκταση του δήµου µεγαλύτερη των 20 στρεµµάτων.

Σε πόσα δημοτικά συμβούλια της νέας… σεζόν έγιναν «μύλος» στις συνεδριάσεις λογοδοσίας; Πάντως, στο μυαλό μου έρχονται πάνω από τρία.


Έκρηξη

Άρθρο του Σίµου ∆ανιηλίδη σχετικά µε τα vouchers της ΕΕΤΑΑ προκάλεσε την έκρηξη του προέδρου της ΚΕ∆Ε, Λάζαρου Κυρίζογλου, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ενωσης, την πρώτη µετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Κυρίζογλου, κάθε χρόνο πριν από τις ανακοινώσεις για τα vouchers, ο δήµαρχος Νεάπολης-Συκεών «διακινεί» τέτοιου είδους άρθρα, για να τονίσει ότι µένουν παιδιά εκτός δοµών. Ενώ φέτος, όπως συµπλήρωσε ο πρόεδρος, η χρηµατοδότηση ήταν αυξηµένη. Ο κ. ∆ανιηλίδης, µε τη σειρά του, θέλησε να απαντήσει στις αιτιάσεις του προέδρου και αυτό προκάλεσε αντιµαχία µεταξύ των δύο πλευρών.

Μαινόμενος

«Αστραψε και βρόντηξε» ο δήµαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό. Εστρεψε τα πυρά του κατά του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ∆ηµήτρη Κουρέτα, αλλά και κατά της κυβέρνησης. Μάλιστα, υποστήριξε πως είχε ενηµερώσει µε επιστολή του τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Πάντως, σίγουρα δεν θα αφήσει κανέναν στο… απυρόβλητο για τη µεγάλη ζηµιά. Η αλήθεια είναι ότι οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του ∆ιαδικτύου µε τα νεκρά ψάρια είναι αποκαρδιωτικές.

Ποιος δήµαρχος πέταξε «καρφί» σε άλλον δήµαρχο για την… κοµµατική ταυτότητα; Ποιος την έχει καταθέσει και δεν την έχει; Πάντως, όλα θα φανούν εκ του αποτελέσµατος, όταν κάνουν… ταµείο!


Βανδαλισμοί

Το µεγάλο ζήτηµα των βανδαλισµών των σχολείων ανέδειξε ο δήµαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος. Μάλιστα, την ίδια ώρα είναι στον διαδικτυακό αέρα η πλατφόρµα που δηµιουργήθηκε µε πρωτοβουλία του, στην οποία ζητάει οι πολίτες να συνυπογράψουν για κοινωνική εργασία ως απάντηση στους βανδαλισµούς.

Ποιος πρώην δήµαρχος επέστρεψε στην παλιά του δουλειά, σε αυτήν που τον γνωρίσαµε και φαίνεται ότι γνωρίζει πάλι δόξες; Η αλήθεια είναι ότι τον συναντάµε παντού τώρα, σε όλους τους δήµους.


Κλειστές παιδικές χαρές

Μετά την τραγωδία στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής έκλεισε όλες τις παιδικές χαρές ο δήµαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Μαλλίνης, διότι δεν είχαν καµία πιστοποίηση. Στα θετικά η κίνηση του δηµάρχου… Το ερώτηµα, ωστόσο, είναι αν λειτουργούν παιδικές χαρές σε δήµους χωρίς να έχουν την απαραίτητη πιστοποίηση.

Αντιδρούν

Πυρ οµαδό ν από την αντιπολίτευση κατά της διοίκησης για την ακύρωση της ειδικής συνεδρίασης στην Πεντέλη για την επόµενη ηµέρα από την καταστροφική φωτιά.