Η ''επιστροφή'' της Ρηγίλλης και οι σκέψεις Καραμανλή - Σαμαρά

Μια επετειακή εκδήλωση γεµάτη συναίσθηµα ετοιµάζουν Μέγαρο Μαξίµου και Πειραιώς, µε αφορµή τη συµπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της Ν.∆. Θα πρόκειται για µια καθαρά συναισθηµατική περίσταση, αρκετά διαφοροποιηµένη από το πρόσφατο Συνέδριο, η οποία θα στοχεύει στο θυµικό των παραδοσιακών «γαλάζιων» ψηφοφόρων, ιδιαίτερα εκείνων που αποµακρύνθηκαν από τις αγκάλες της παράταξης. Για τον λόγο αυτόν, εξετάζεται να στηθεί το σκηνικό της γιορτής µπροστά από το ιστορικό κτίριο της Ρηγίλλης, προκειµένου να ενεργοποιηθούν τα ανακλαστικά των απογοητευµένων Νεοδηµοκρατών, είτε στελεχών είτε φίλων. Ανεξάρτητα από το αν τελικώς καταστεί εφικτό το σχετικό πλάνο, είναι δεδοµένο, όπως µου έλεγαν, ότι θα σταλούν προσκλήσεις τόσο στον Κώστα Καραµανλή όσο και στον Αντώνη Σαµαρά, οι οποίοι µένει να φανεί αν θα ακολουθήσουν λογική... ∆ΕΘ και θα απουσιάσουν ή θα το πάρουν αλλιώς. Αµφότεροι βέβαια έγραψαν την ιστορία τους στον πολιτικό στίβο και στις κοµµατικές επάλξεις, ωστόσο ο επίλογος της πορείας τους δεν έχει γραφτεί ακόµη. Και µε δεδοµένο ότι η Ιστορία γράφεται πάντα από τους παρόντες, αλλά και την κοινή παραδοχή ότι τα στερνά τιµούν τα πρώτα, θα έχει πολύ µεγάλο ενδιαφέρον αν θα αφήσουν στην άκρη τις όποιες πικρίες τους (δικαιολογηµένες ή όχι), όπως συµβαίνει σε µεγάλες χαρές, λύπες και σηµαντικά ορόσηµα, και θα δώσουν το «παρών». Αλλωστε, γενέθλια της Ν.∆. και κάτω από τις φωτογραφίες του Εθνάρχη, του Αβέρωφ και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να φιγουράρουν µόνο ο Σκέρτσος, ο Βλαστάρης και οι λοιποί κεντροαριστεροί συγγενείς γίνεται; ∆εν γίνεται, που έλεγε και ο αείµνηστος Παντελής Παντελίδης.

Παίρνουν τα βουνά τα ''γαλάζια'' κλιμάκια

Επιστρέφουν στην ελληνική περιφέρεια τα «γαλάζια» κλιµάκια, συναποτελούµενα από κυβερνητικά και κοµµατικά στελέχη, στο πλαίσιο της αποκατάστασης των σχέσεων του κυβερνώντος κόµµατος µε τη λεγόµενη δεξιά βάση, οι οποίες δοκιµάστηκαν έντονα στις πρόσφατες ευρωεκλογές, καθώς και της καθιέρωσης τακτικού διαύλου επικοινωνίας µε τις τοπικές κοινωνίες. Τις αµέσως επόµενες ηµέρες ξεκινούν οι εν λόγω θεµατικές περιοδείες, αρχής γενοµένης από τον τοµέα της Υγείας, όπου προεξαρχούσης της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, καθώς και του υφυπουργού, Μάριου Θεµιστοκλέους, θα γίνουν επισκέψεις σε δοµές ανά την περιφέρεια που εξυπηρετούν κοµβικές ανάγκες. Σύµφωνα µάλιστα και µε τα λεγόµενα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ∆ΕΘ, η µεγαλύτερη έµφαση θα δοθεί στο µέτωπο των Κέντρων Υγείας, για την αναβάθµιση και τον εκσυγχρονισµό των οποίων δεσµεύτηκε προσωπικά ο πρωθυπουργός στη συµπρωτεύουσα. Σηµειώνεται ότι σηµαντικό ρόλο στον συντονισµό των σχετικών δράσεων παίζουν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης και ο πολύπειρος Γιώργος Κατσαούνος.

Έσπασε η παράδοση

Στενοχωρήθηκαν οι ΟΝΝΕ∆ίτες που δεν είδαν φέτος τον πρωθυπουργό να δίνει το «παρών» (όπως έκανε όλες τις προηγούµενες φορές) στην καθιερωµένη βραδινή µάζωξη, την οποία οργάνωσαν και φέτος σε γνωστό µπαρ της Θεσσαλονίκης ενόψει ∆ΕΘ. Βλέπετε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφενός ταλαιπωρείτο -όπως έγραψε η στήλη «Big mouth» του powergame.gr- από οστικό οίδηµα στη µέση, εξαιτίας του οποίου παρέµεινε µόλις για λίγα λεπτά και στη συνάντηση µε τους δηµοσιογράφους στο roof του «Electra Palace», και αφετέρου επέλεξε να κρατήσει τις όποιες δυνάµεις τού απέµεναν για την υποχρέωση που είχε να παρευρεθεί στο πάρτι γενεθλίων του στενού οικογενειακού του φίλου, εφοπλιστή Λασκαρίδη.

Αποτελεσματική...

Στο επόµενο Υπουργικό Συµβούλιο η Σοφία Ζαχαράκη θα προχωρήσει σε περαιτέρω εξειδίκευση κυβερνητικών παρεµβάσεων για το ∆ηµογραφικό. ∆εν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά το συγκεκριµένο ζήτηµα, όπως και αυτό της στέγασης, που αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία, αποτέλεσαν τις πλέον ουσιαστικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ∆ΕΘ. Κι όλα αυτά από ένα χαρτοφυλάκιο που βρίσκεται στα χέρια µιας ορίτζιναλ Νεοδηµοκράτισσας και παλιάς ΟΝΝΕ∆ίτισσας. Είδατε που καµιά φορά βρίσκονται καλά βιογραφικά και ικανοί άνθρωποι ακόµα και στο... αποκρουστικό για ορισµένους κλειδοκράτορες του Μαξίµου στελεχιακό δυναµικό της Ν.∆.;

Για καφέ...

∆εν ξέρω αν αισθανόταν δικαιωµένος λόγω των εξελίξεων µε τον Στέφανο Κασσελάκη, ωστόσο η στήλη πέτυχε τον Χρήστο Σπίρτζη σε γνωστό καφέ της Βαλαωρίτου να απολαµβάνει το εσπρεσάκι του παρέα µε καλούς του φίλους και σίγουρα ανεβασµένη διάθεση. Μάλιστα, ήταν και κανονικά... κοστουµαρισµένος, αφού στη συνέχεια θα συµµετείχε σε πάνελ ενηµερωτικής εκποµπής καναλιού περιφερειακής εµβέλειας. Το µόνο βέβαιο, όπως λένε συνοµιλητές του, ήταν ότι εκείνος έδρασε εγκαίρως και από κει και πέρα βλέπει τα πράγµατα να πηγαίνουν εκεί που ο ίδιος είχε προβλέψει πολύ καιρό πριν...

Επειδή τους ανέφερα, Σκέρτσος και Βλαστάρης κάθε άλλο παρά διάγουν μήνα του μέλιτος στις μεταξύ τους σχέσεις. Ο λόγος δεν είανι άλλος από τις διαρροές περί προτίμησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κείμενο του υπουργού Επικρατείας σε σχέση με το αντίστοιχο του λογογράφου για την ομιλία του στη ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου.

Επιτυχηµένο κρίθηκε το µοντέλο του briefing µε την ταυτόχρονη παρουσία των κορυφαίων υπουργών και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, µε φόντο την εξειδίκευση των µέτρων που ανακοινώθηκαν στη ∆ΕΘ ανά χαρτοφυλάκιο. Στο πλαίσιο αυτό, συζητείται η καθιέρωση αντίστοιχων συνεντεύξεων Τύπου και στο άµεσο µέλλον, µπας και ξαναπιάσει το κυβερνών κόµµα... 30άρια.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ