To... δώρο στη Δούρου

Στην κοµµατική βάση του ΣΥΡΙΖΑ η Ρένα ∆ούρου είναι πιθανότατα το δηµοφιλέστερο στέλεχος του κόµµατος. Απόδειξη, η άνετη εκλογή της στον ∆υτικό Τοµέα, το γεγονός ότι είχε σαρώσει στις εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή, σε συνδυασµό µε το ότι δεν έχει εµπλακεί στις εσωκοµµατικές κόντρες. Τις τελευταίες ηµέρες οι άσπονδοι φίλοι της έκαναν διαρροές πως θα είναι υποψήφια για την ηγεσία. Και η αλήθεια είναι πως της έκαναν ένα πολύ καλό δώρο, διότι άθελά τους δηµιούργησαν ένα τσουνάµι θετικών αντιδράσεων.

Διαφορετικός

Αν ο Νίκος Ανδρουλάκης λειτουργούσε τον προηγούµενο καιρό όπως τις τελευταίες εβδοµάδες, είναι µάλλον βέβαιο ότι δεν είχε να αντιµετωπίσει το παραµικρό εσωκοµµατικό πρόβληµα. Το ζητούµενο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι να συνεχίσει να λειτουργεί µε τον ίδιο τρόπο και µετά τις 13 Οκτωβρίου...

Δεν έπαιξε διπλό παιχνίδι

Πολλά λέγονται τις τελευταίες ηµέρες για τον ρόλο του Νίκου Παππά (φωτ.) και πολύ περισσότερο αν «πούλησε» τον Στέφανο Κασσελάκη στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου επήλθε η καρατόµησή του. Η αλήθεια είναι πως ο Παππάς δεν έπαιξε διπλό παιχνίδι και µάλιστα οι δύο στενότεροι συνεργάτες του έκαναν συνεχώς τηλεφωνήµατα σε µέλη του οργάνου προκειµένου να ανιχνεύσουν διαθέσεις και ακολούθως να ενηµερώσει ο Παππάς τον Κασσελάκη για την κατάσταση που επικρατεί. Υπάρχει, όµως, και κάτι ακόµα. Απολύτως διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Παππάς είχε προτείνει στον Κασσελάκη να αναβάλει την Κεντρική Επιτροπή και να γίνει η συνεδρίαση αφού πρώτα ανέβει ως πρόεδρος του κόµµατος στη ∆ΕΘ. Ετσι θα ενισχυόταν αφενός το ηγετικό του προφίλ και αφετέρου θα κέρδιζε χρόνο στις ζυµώσεις µε τα διάφορα κοµµατικά στελέχη. Φυσικά, ο ισχυρογνώµων και συνάµα άπειρος στα κοµµατικά Κασσελάκης δεν τον άκουσε, µε αποτέλεσµα να επέλθει η έκπτωσή του από το προεδρικό αξίωµα.

Λύτρωση και χαμόγελα

Η πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα µνηµονεύεται στα βιβλία της Πολιτικής Ιστορίας ως η πρώτη που οδήγησε στην καρατόµηση εν ενεργεία αρχηγού. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, έγκειται και στο κλίµα που επικρατούσε στην αίθουσα. Η πραγµατικότητα είναι πως η αποχώρηση Κασσελάκη από την αίθουσα µετά την ψηφοφορία φάνηκε να λειτουργεί λυτρωτικά. Στα πρόσωπα όλων των κορυφαίων στελεχών αποτυπωνόταν το αίσθηµα της ανακούφισης. Ενιωθαν όλοι τους πως ξεφτιλίζονταν µε όσα έκανε ο Κασσελάκης. Γι’ αυτό και περίσσευαν τα χαµόγελα. Το ίδιο κλίµα επικρατούσε και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας, που αποφάσισε τον «οδικό χάρτη». Επειτα από σχεδόν έναν χρόνο έγινε µια κανονική συνεδρίαση, χωρίς τις γραφικότητες και τις εξάρσεις του Κασσελάκη. Μένει να δούµε αν γλύτωσαν οριστικά...

Αξιοπρεπής

Από τους πιο αξιοπρεπείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το διάστηµα ήταν ο Γιώργος Καραµέρος. Προσπάθησε µε όλους τους τρόπους να βοηθήσει τον Κασσελάκη µε συµβουλές και προτροπές, αλλά µάταια. Και µάλιστα δεν το έκανε για να κερδίσει κάποιο κοµµατικό αξίωµα, καθώς στις πρόσφατες αλλαγές που έγιναν στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης τού πρότεινε να γίνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ο Καραµέρος το αρνήθηκε.

Χάος και αντιφάσεις

H πληµµύρα στο κέντρο της Αθήνας και οι εικόνες χάους εµφανώς αποσυντόνισαν τον δήµαρχο. Γι’ αυτό και οι συνεργάτες του έκαναν αντιφατικές διαρροές. Από τη µία, πως ο δήµος δεν έχει πλέον τις σχετικές αρµοδιότητες και πως τις έχει η ΕΥ- ∆ΑΠ και, από την άλλη, πως επί ηµερών ∆ούκα καθαρίστηκαν αρκετές χιλιάδες φρεάτια. Βεβαίως, το θέµα των αρµοδιοτήτων είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τους δηµότες, πολύ περισσότερο επειδή θυµούνται προεκλογικά τον κ. ∆ούκα να κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις για τις φυσικές καταστροφές.

Quiz

Ποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόµενος στον Κασσελάκη χρησιµοποιεί τη γερµανική παροιµία «Οταν εκλέγεις κλόουν, τότε έχεις τσίρκο»

Στα ΜΜΕσα

Aπό την αποχαιρετιστήρια οµιλία του Κωνσταντίνου Ζούλα ξεχώρισα, µεταξύ άλλων, τα εξαιρετικά λόγια που επεφύλαξε στον παρακείµενο Γιώργο Κουβαρά.

Έκπληξη

Μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε από την εκδήλωση που έκανε η υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Αννα ∆ιαµαντοπούλου στη Νέα Σµύρνη η παρουσία-έκπληξη του δηµάρχου Καλλιθέας, Κώστα Ασκούνη, και τα όσα ανέφερε για την υποψηφιότητά της.

Ηθικό ανάστημα

Ο αντιδήµαρχος Αθηναίων επί των οικονοµικών, Γιώργος Γιάνναρος (φωτ.), κουβαλάει ένα από τα πιο ιστορικά επίθετα στον χώρο της πολιτικής. Είναι γιος του ξεχωριστού Γρηγόρη Γιάνναρου, ο οποίος ήταν από τα σηµαντικότερα µυαλά της Αριστεράς αλλά και επιστήθιος φίλος του Λεωνίδα Κύρκου. Ο Γιώργος Γιάνναρος µε τη στάση που κράτησε στις εσωκοµµατικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι τιµά τις καταβολές του και πως έχει ήθος που σπανίζει.

Ανακούφιση

Οσοι συνοµίλησαν τις τελευταίες ηµέρες µε τη Βούλα Κεχαγιά αντιλήφθηκαν πως λειτούργησε λυτρωτικά η παραίτησή της από τη θέση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Το σηµαντικό είναι, πάντως, πως τους λίγους µήνες που ήταν εκπρόσωπος ανταποκρίθηκε µε αξιοπρέπεια και επάρκεια στα καθήκοντά της και κυρίως κατάφερε να µην ταυτιστεί µε τον Κασσελάκη.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ