Το παράπονο των δεξιών για την επικοινωνία του Μαξίμου


Mιλώντας τις προάλλες στον «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» FΜ, ο Μάκης Βορίδης διεµήνυσε πως ένας από τους λόγους για τους οποίους ανεβαίνουν συνεχώς δηµοσκοπικά ο Βελόπουλος και η Λατινοπούλου και ταυτόχρονα η Ν.∆. βρίσκεται πέριξ του 25% έχει να κάνει µε το γεγονός ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης που κοιτάζουν προς τα «δεξιά» δεν έχουν αναδειχθεί επικοινωνιακά όπως θα έπρεπε. ∆εν ξέρω πού το πήγαινε ο πάντα προσεκτικός στις τοποθετήσεις του υπουργός, ωστόσο να ξέρετε ότι αυτή είναι µια συζήτηση η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Βλέπετε, οι θιασώτες της δεξιάς στροφής εµµέσως πλην σαφώς αποδίδουν ευθύνες στο κεντρικό σύστηµα, σύµφωνα µε τις οποίες οι πρωτοβουλίες επαναπροσέγγισης µε την παραδοσιακή, «γαλάζια» βάση περνούν σε δεύτερη µοίρα σε επίπεδο ανάδειξης. «Καλός ο Τζιτζικώστας, καλός ο Μπελέρης, καλές και οι διαρροές για Πρόεδρο ∆ηµοκρατίας από την παράταξη, ωστόσο, από κει που είχαµε ενοχικό ώστε να απευθυνθούµε στο ακροατήριό µας, τώρα ακόµα και αυτά που κάνουµε τα κρύβουµε», έλεγε τις προάλλες βουλευτής της συγκεκριµένης τάσης σε συναδέλφους του. «Για παράδειγµα, ο Μητσοτάκης είχε κουνήσει το δάχτυλο στη Γερµανία για το Μεταναστευτικό σε ανύποπτο χρόνο, προειδοποιώντας το Βερολίνο ότι κάποια στιγµή θα αναγκαζόταν να προχωρήσει σε εξτρεµιστικές ενέργειες. Κανείς, όµως, δεν το µνηµόνευσε στην παρούσα κρίση», πρόσθετε ο ίδιος. Αξίζει να σηµειωθεί πως τα υπονοούµενα και οι αιχµές αφορούσαν εκ νέου, µεταξύ άλλων, και τον Ακη Σκέρτσο, ενώ στο στόχαστρο έχει εισέλθει εσχάτως και ο Κωστής Χατζηδάκης, κυρίως επειδή δεν υπήρχε καµία ηχηρή εξαγγελία στη ∆ΕΘ για τους ελεύθερους επαγγελµατίες, οι οποίοι, παρότι τιµώρησαν το κυβερνών κόµµα στις πρόσφατες ευρωεκλογές, δεν άκουσαν τίποτα για την περίπτωσή τους.


Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση πάει... μακριά. Όχι μόνο για να συνδυαστεί με τις επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά και γιατί οι πιο ψύχραιμοι στο Μαξίμου τρέμουν έναν πιθανό νέο εμφύλιο για τα μέτωρα που αφορούν τις σχέσεις Εκκλησίας - κράτους. Και ο νοών νοείτω...


Οι Καραμανλικοί, οι Σαμαρικοί και οι... πικραμένοι

Μη νοµίζετε ότι για το Μαξίµου οι 11 βουλευτές της Ν.∆. που κατέθεσαν την ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια είναι στο ίδιο τσουβάλι. Αλίµονο κιόλας αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, αφού για όσους γνωρίζουν καλά τη «γαλάζια» ανθρωπογεωγραφία -και, δυστυχώς, στο πρωθυπουργικό στρατηγείο δεν είναι και τόσο πολλοί-, οι αναφορές των εν λόγω κοινοβουλευτικών στελεχών διαφέρουν ριζικά, όσο κι αν τους ένωσε το στοιχείο της δυσαρέσκειας έναντι της κυβερνητικής ηγεσίας. Εχουµε και λέµε, λοιπόν: Ναι, Στυλιανίδης, Βλάχος και Κακλαµάνης είναι πράγµατι συνοµιλητές του Καραµανλή, µε τον τελευταίο, πάντως, να µην παίρνει, ως γνωστόν, κανενός τύπου γραµµή, ωστόσο τον προβληµατίζει ανοικτά το θέµα της φυσιογνωµίας της κυβέρνησης. Ο Χαρακόπουλος είναι παραπονούµενος εδώ και καµιά δεκαετία, ενώ πράγµατι ο Γιόγιακας και ο Μπουκώρος είναι µεταξύ εκείνων που συνοµιλούν µε τον Σαµαρά. Κατά τ’ άλλα, οι υπόλοιποι (και χωρίς, φυσικά, να εξαιρούνται από το κάδρο και οι προαναφερθέντες, ειδικά οι δύο τελευταίοι), οι ∆αβάκης, Καράογλου, Σαλµάς, Αραµπατζή και Καραµανλή, πέραν των διαφωνιών τους µε ορισµένες κεντρικές κυβερνητικές επιλογές, έναν καηµό τον έχουν που είτε δεν έχουν αξιοποιηθεί ποτέ είτε σε αυτή τη συγκυρία δεν κατέχουν κάποιο χαρτοφυλάκιο.

Ρετάλια

Ο ΣΥΡΙΖΑ παράγει εντέλει περισσότερη παραπολιτική από όση µπορεί να καταναλώσει. ∆ιότι ούτε εγώ µπορώ να σας περιγράψω το τι λέγεται στην Κουµουνδούρου για τη µαγική τριπλέτα των υποστηρικτών Κασσελάκη, ήτοι τους Αντώναρο, Κύρτσο και Σπηλιωτόπουλο. Και οι τρεις ξιφουλκούν υπέρ της παραµονής Κασσελάκη στην προεδρία του κόµµατος, δίνοντας µάλιστα και συµβουλές για το τι πρέπει να κάνει. Ανθρωπός µου στην Κουµουνδούρου, που τραβάει τα λίγα του µαλλιά µε όσα ακούει, µου έλεγε «φαντάσου, για παράδειγµα, να είχε εκλογές στη Ν.∆. και να έβγαιναν να υποστήριζαν τον Μητσοτάκη ή όποιον άλλον υποψήφιο διάφορα ρετάλια της Αριστεράς». Ε, δεν έχει και άδικο ο άνθρωπος µε τη φαρσοκωµωδία που βιώνει. Από την άλλη, και για να είµαι δίκαιος, όλα αυτά τα... ρετάλια ο Τσίπρας τα περιµάζεψε και όχι ο Κασσελάκης.

Quiz

Ποια βουλευτίνα της Νέας ∆ηµοκρατίας ετοιµάζεται να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση-φωτιά για υπουργό που εκλέγεται στην ίδια περιφέρεια;

Ο γρίφος της Νάντιας


Από την ώρα που στα περισσότερα γκάλοπ φαίνεται ότι ο Ανδρουλάκης είναι ο υποψήφιος που θα περάσει στον δεύτερο γύρο -µε αντίπαλο ή τον ∆ούκα ή τη ∆ιαµαντοπούλου-, έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για πιθανές συµµαχίες δεύτερου γύρου. Από τις µέχρι τώρα συζητήσεις προκύπτει ότι, πλην της Νάντιας Γιαννακοπούλου, που θα πάει µε όποιον είναι απέναντι στον Ανδρουλάκη, οι υπόλοιποι µάλλον κλίνουν προς τον σηµερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, εφόσον αντίπαλός του θα είναι ο ∆ούκας. Αν, όµως, αντίπαλος είναι η ∆ιαµαντοπούλου, τα πράγµατα περιπλέκονται, γιατί τόσο ο ∆ούκας όσο και ο Γερουλάνος ενδέχεται να την υποστηρίξουν.


To Yπουργικό Συμβούλιο και οι προσλήψεις

Στις 30 Σεπτεµβρίου θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συµβούλιο και πολλοί υπουργοί αγωνιούν, καθώς εκεί θα ανακοινωθεί από τον υπουργό Εσωτερικών, Θόδωρο Λιβάνιο, πόσες προσλήψεις και σε ποιους κλάδους θα εγκριθούν τελικά στο ∆ηµόσιο για το 2025. Τα αιτήµατα, πάντως, είναι ίσως και διπλάσια από τον τελικό αριθµό των προσλήψεων που θα πάρουν το «πράσινο φως» να υλοποιηθούν. Κατά τ’ άλλα, µαθαίνω πως θα συζητηθεί και το πλαίσιο που προωθούν τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και ∆ικαιοσύνης για την αυστηροποίηση των προβλέψεων περί προφυλάκισης.

Μεσάνυχτα

Η δήλωση του βουλευτή Πέτρου Παππά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1, ότι κάποιοι θέλουν να µετατρέψουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε κακέκτυπο του ΚΚΕ Εσωτερικού, προκάλεσε σφοδρή ενόχληση σε παλιά και επώνυµα στελέχη της Αριστεράς, που σχολίαζαν ότι ο νεοεκλεγείς βουλευτής έχει µαύρα µεσάνυχτα για την ιστορία της παράταξης.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 21/9