Πρωταγωνιστές σε έργο που δεν κόβει εισιτήρια

Από κάποια στιγµή και µετά καταντά «αστεία» η πολιτική προγονοπληξία που διέπει το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.∆. µε το να στήνονται «ανούσιες» για το ευρύ κοινό αποθεωτικές εκδηλώσεις είτε στη µνήµη του Ανδρέα Παπανδρέου είτε του Κωνσταντίνου Καραµανλή του παλαιότερου. Η πλάκα είναι ότι πάνω σε αυτές τις δύο σηµαντικές προσωπικότητες της µεταπολιτευτικής Ιστορίας της χώρας επιχειρεί να «πατήσει» και ένας σηµαντικός αριθµός πολιτικών, τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Ν.∆., θεωρώντας ότι ο ελληνικός λαός θα «εκτιµήσει» τα προσόντα τους µε γνώµονα το πόσο «καραµανλικοί» ή «παπανδρεϊκοί» είναι. Εκείνο που δεν τους περνάει από το µυαλό και δεν το βλέπουν είναι ότι µε το να προβάλλουν, µε τη γηραλέα πλέον αυταρέσκειά τους, την «ώσµωσή» τους µε την ένδοξη περίοδο του Κ. Καραµανλή ή του Α. Παπανδρέου το µόνο που πετυχαίνουν είναι να αισθάνονται οι ίδιοι πρωταγωνιστές σε ένα έργο που δεν κόβει εισιτήρια. Προ ηµερών στην Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάστηκε ένα βιβλίο για τον Κωνσταντίνο Καραµανλή τον παλαιότερο, όπου κανείς δεν ήξερε πόσοι το έγραψαν, γιατί το έγραψαν και πού αποσκοπούσε. Επικοινωνιακά η εκδήλωση για το συγκεκριµένο βιβλίο «παρουσιάστηκε» στα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης ως «συναπάντηµα» του Κ. Καραµανλή του νεότερου µε τον Αντ. Σαµαρά, για να συνδεθεί στη συνέχεια µε το κλίµα αµφισβήτησης του Κ. Μητσοτάκη στη Ν.∆. Και το ερώτηµα εδώ είναι το εξής. Ολοι αυτοί που πήγαν στην εκδήλωση µε σκοπό «να στήσουν επικοινωνιακά» σενάρια υπέρ της επιστροφής της Ν.∆. σε «καραµανλικές» ράγες έχουν πάρει χαµπάρι πως εδώ και τριάντα χρόνια έχουν αλλάξει οι εποχές και οι γενιές και ότι το ενεργό εκλογικό σώµα ηλικίας 17 έως 40 ετών δεν ξέρει από Κωνσταντίνο Καραµανλή;

Με τα «τριτοδεύτερα»

∆εν πήγε και τόσο καλά η τελευταία επίσκεψη που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης στην Τρίπολη. Τα πρόσωπα που τον υποδέχτηκαν και ήπιαν µαζί του καφέ στην Πλατεία Αγίου Βασιλείου δεν ήταν αυτά που κινούν τα νήµατα στον Νοµό Αρκαδίας, αλλά κάτι «τριτοδεύτεροι» υποστηρικτές του. Πρώτα απ’ όλα, απουσίαζε και δεν εµφανίστηκε σε αυτό το ραντεβού ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού. Επίσης, ήταν «άφαντος» ο πολιτευτής του κόµµατος στον νοµό και πρώην διευθυντής του γραφείου Τύπου της Κουµουνδούρου Χρήστος Στάικος, αλλά και η γνωστή ηθοποιός Αντωνία Γιαννούλη, για την οποία οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι έχει ανοίξει παρτίδες µε τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Το αποτέλεσμα θα δείξει

Να κινητοποιηθούν υπέρ της ενίσχυσης της υποψηφιότητάς του για τη διεκδίκηση της αρχηγίας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Στ. Κασσελάκη και τον Π. Πολάκη θα ζητήσει ο Σ. Φάµελλος από τους πρώην συντρόφους του που εδώ και έναν χρόνο έχουν προχωρήσει στην ίδρυση της Νέας Αριστεράς. Οι πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς έχουν ήδη «συνεννοηθεί» προκειµένου να υποδύονται δηµοσίως ότι δεν «εµπλέκονται» στις εσωκοµµατικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, το εάν στο παρασκήνιο κάποιοι «στείλουν» κόσµο δικό τους στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσουν τον Σ. Φάµελλο είναι κάτι που θα το διαπιστώσουµε όταν δούµε ποιο θα είναι το αποτέλεσµα για τη διεκδίκηση της αρχηγίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάνει απλώς μια «βάρδια»

Ο Νίκος Παππάς µάλλον δεν έχει αντιληφθεί ότι είναι «µεταβατικός» πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι δηλαδή σαν τον Γ. Πλακιωτάκη στη Νέα ∆ηµοκρατία, που ορίστηκε επικεφαλής µετά την παραίτηση του Ευ. Μεϊµαράκη. Τι σηµαίνει αυτό; Πως, από τη στιγµή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δροµολογήσει εσωκοµµατικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, είναι αντιδεοντολογικό εκ µέρους του να επιχειρεί να δεσµεύσει το κόµµα πάνω σε στρατηγικής σηµασίας επιλογές, όπως είναι το πρόσωπο του επόµενου ή της επόµενης Προέδρου της ∆ηµοκρατίας. Ο Ν. Παππάς, από τη στιγµή που δεν είναι υποψήφιος για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει απλώς τη «βάρδια» του επικεφαλής της Κ.Ο. του κόµµατος. Συνεπώς, ο ρόλος του είναι καθαρά διακοσµητικός και ο ίδιος οφείλει να µην «καταπιάνεται» µε το συγκεκριµένο θέµα, το οποίο είναι υπόθεση που θα διαχειριστεί όποιος εκλεγεί αρχηγός στον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 1ης ∆εκεµβρίου.

Το να χρησιµοποιεί την τρέχουσα ιδιότητά του για να προωθήσει χωρίς καµία συνεννόηση τη δική του ατζέντα, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δώσει ψήφο εµπιστοσύνης στην Κ. Σακελλαροπούλου, αλλά θα προτείνει άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής από τον χώρο της «δηµοκρατικής παράταξης», απευθύνοντας µάλιστα κάλεσµα στο ΠΑΣΟΚ και τις άλλες προοδευτικές δυνάµεις, δεν είναι δική του δουλειά.

Απ’ ό,τι φαίνεται, από τους τέσσερις ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κανένας δεν σκοπεύει να στηρίξει την υποψηφιότητα του Στ. Κασσελάκη στη µάχη για τη διεκδίκηση της αρχηγίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ισως κερδίσει την «εµπιστοσύνη» της Ε. Κουντουρά.

Θα έχει ρόλο επιτελικό

Εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης επανεκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις κάλπες του Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των αλλαγών που θα δροµολογήσει στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει ένα πρόσωπο που θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρόκειται για τον γνωστό εργατολόγο Κ. Τσουκαλά, τον οποίο ο Ν. Ανδρουλάκης σκοπεύει να προτείνει για γραµµατέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Τσουκαλάς έχει ήδη αναλάβει δράση στην παρούσα φάση, καθώς σε πολλές οµιλίες του Ν. Ανδρουλάκη στην Αττική είναι ο άνθρωπος που τον προλογίζει. Βέβαια, ο Κ. Τσουκαλάς, που δεν είναι ακόµη µέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει προηγουµένως να αποκτήσει και τη συγκεκριµένη ιδιότητα, ώστε αµέσως µετά να µπορεί να διαδραµατίσει τον ρόλο του νούµερο 2 στο ΠΑΣΟΚ µε πρόεδρο τον Ν. Ανδρουλάκη.

Ποιοι, θέλω να ξερω ποιοι

Ποιοι οικονοµικοί παράγοντες προτρέπουν τον Στ. Κασσελάκη να προχωρήσει µπροστά και να µετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν επανεκλεγεί, σε «αριστερό» Ποτάµι; ∆ηλαδή, να παίξει τον ρόλο που πήγε να διαδραµατίσει στο παρελθόν ο Στ. Θεοδωράκης;

Η γραφική ατάκα

Ο Στ. Κασσελάκης καλό θα είναι να επινοήσει κάποια άλλη φράση όταν συνοµιλεί µε διάφορους υποστηρικτές του. Συνεχώς η ατάκα που χρησιµοποιεί για να τους καλοπιάσει και να τους κερδίσει συναισθηµατικά είναι «δεν θα σας προδώσω ποτέ». Κάτι τέτοια λένε οι «κλαρινογαµπροί» όταν φλερτάρουν καµιά κοπέλα µε σκοπό να τη δελεάσουν και να την κάνουν δική τους. Και µετά, µην τον είδατε τον Παναή. Οπότε, για να µη γίνεται γραφικός επαναλαµβάνοντας αυτή την υπόσχεση, ας βρει έναν άλλο τρόπο για να απευθυνθεί στους πολίτες. Για ηγέτη ψάχνει ο κόσµος, όχι για γαµπρό.