Για όλα φταίνε οι δημοσκοπήσεις

Ο λόγος που το αντικασσελακικό µπλοκ στον ΣΥΡΙΖΑ επέµεινε να γίνει η εκλογή ηγεσίας από τη βάση στις 24 Νοεµβρίου και όχι νωρίτερα είναι ότι µε βάση τις δηµοσκοπήσεις που είδαν το φως της δηµοσιότητας, αλλά και µετρήσεις που δεν έγιναν γνωστές, διαπίστωσαν τον κίνδυνο να αναµετρηθούν στον δεύτερο γύρο Κασσελάκης και Πολάκης. Κρίθηκε, λοιπόν, όπως µεταφέρθηκε στη στήλη από έναν εκ των «87», ότι όσο περισσότερος χρόνος δοθεί στον Σωκράτη Φάµελλο για την καµπάνια του, τόσο µεγαλύτερες πιθανότητες έχει να περάσει αυτός στον δεύτερο γύρο και µετά, όπως εκτιµούν, όλα είναι ανοιχτά. Το κρίσιµο γι’ αυτούς, κατά την ίδια πηγή, είναι πώς και πόσο θα εµπλακεί ο Τσίπρας, αν δηλαδή θα στηρίξει ανοιχτά τον Φάµελλο ή θα δώσει µόνο ένα έµµεσο σήµα. Ως προς αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται πως δεν έχει ανοίξει ακόµη τα χαρτιά του, γιατί προφανώς δεν θέλει να ποντάρει σε υποψήφιο που θα χάσει. Αλλος προβληµατισµός αφορά τα πρωτοπαλλήκαρα που θα δώσουν τη µάχη δίπλα στον Φάµελλο. Οι περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι πρόσωπα όπως ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Χρήστος Σπίρτζης έχουν καταγραφεί πλέον ως τοξικά και καλό δεν θα κάνουν στον «µετριοπαθή» Φάµελλο. Οµως, ποιος θα τους πει να κάνουν ένα βήµα πίσω; Και είναι σίγουρο ότι θα ακούσουν; Γενικώς, στο αντικασσελακικό µπλοκ, παρά τους πολλούς φραπέδες και τις ατέλειωτες παρασκηνιακές διεργασίες, έχει γίνει αντιληπτό ότι πάνε «ξυπόλυτοι στα αγκάθια». Αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν είναι αποφασισµένοι να κάνουν τα πάντα για να µην εκλεγεί ο Κασσελάκης. Κι όταν λέµε «τα πάντα», εννοούµε τα πάντα.

Quiz: Ποιο πρόσωπο του οποίου το όνοµα συζητείται για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας δεν µπαίνει ποτέ σε αεροπλάνο;


Η κλήση σας προωθείται

Πώς κατάφεραν οι «87» να πάρουν πλειοψηφία στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή στην πρόταση Σπίρτζη για υποχρεωτική κατάθεση «πόθεν έσχες» στο κόµµα, προκειµένου να είναι κανείς υποψήφιος αρχηγός; Πρώτα αποφάσισαν ότι µπορούν τα µέλη της Κ.Ε. να ψηφίζουν τηλεφωνικά. Αφού αποφασίστηκε αυτό, αρκετοί υποστηρικτές του Κασσελάκη από την επαρχία αποχώρησαν, θεωρώντας ότι θα ψηφίσουν από το τηλέφωνο. Μετά την αποχώρησή τους, η απόφαση άλλαξε και οι ψήφοι από το τηλέφωνο δεν γίνονταν δεκτές. Αυτό θα πει «δεν θα έχεις άλλη ευκαιρία στη χώρα», σε απλή ΣΥΡΙΖΑϊκή διάλεκτο.

Κόντρα

Μπορεί στο προσκήνιο η πιο σκληρή σύγκρουση να είναι ανάµεσα σε Ανδρουλάκη και ∆ούκα, στο παρασκήνιο, όµως, µαίνεται η σύγκρουση ανάµεσα στον Παύλο Γερουλάνο και την Αννα ∆ιαµαντοπουλου. Ιδιαίτερα µετά το debate, όπου φάνηκε ότι και οι δύο ανεβαίνουν και έχουν σοβαρές πιθανότητες να περάσουν στον δεύτερο γύρο, η κόντρα κλιµακώνεται. Το κακό -και για τους δύο- είναι ότι αντλούν από την ίδια δεξαµενή ψηφοφόρων, δηλαδή από τους µετριοπαθείς κεντρώους, που ξαναβλέπουν µε καλό µάτι το ΠΑΣΟΚ.

Μεγάλη ικανοποίηση υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίµου για το ξεµπλοκάρισµα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου - Κρήτης. Παρά τις πανηγυρικές δηλώσεις, η στήλη γνωρίζει ότι η συµφωνία δεν καλύπτει πλήρως το επίµαχο θέµα της ανάληψης του οικονοµικού κόστους από ενδεχόµενο πάγωµα του έργου λόγω τουρκικών παρεµβάσεων. Αυτά πάνε για αργότερα, ανάλογα και µε τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Η αγχωμένη γενιά

Ο Τζόναθαν Χάιντ, κοινωνικός ψυχολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήµιο της Νέας Υόρκης, έχει γράψει το best seller «The Anxious Generation», που αποτελεί τη θεωρητική βάση της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία. Εµαθε λοιπόν τα µέτρα που ανακοινώθηκαν στα σχολεία και έκανε ανάρτηση στο Instagram, για να συγχαρεί τον πρωθυπουργό. Πώς τα έµαθε τα νέα, άραγε; Από τη Μαρέβα Γκραµπόφσκι, όπως πληροφορούµαι, η οποία έχει δείξει µεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτό το ζήτηµα.

Το μυστήριο του Ευκλείδη

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που γιόρτασε µε τη σύντροφό του, Ολγα Νάσση, το σύµφωνο συµβίωσης που υπέγραψαν, δυσαρέστησε πολλούς συντρόφους του στη Νέα Αριστερά, επειδή δεν τους προσκάλεσε. Σε αυτό οφείλεται ενδεχοµένως ότι κάποιοι διακινούν την πληροφορία πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος και γενικώς ότι συνταξιοδοτείται πολιτικά. Πράγµα που δεν απηχεί τον ίδιο και δεν συνάδει µε τις φιλοδοξίες του. Να επισηµάνω, πάντως, ότι ο Τσακαλώτος ανήκει σε αυτούς που δύσκολα θα συζητούσαν και το ενδεχόµενο επανένωσης της Νέας Αριστεράς µε κοµµάτι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρείται πιθανό να αποχωρήσουν από το κόµµα σε περίπτωση επανεκλογής Κασσελάκη.

Μέχρι τέλους Ν.Δ.

Ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, διαγραφείς από την Κ.Ο. της Ν.∆., είναι εξαιρετικά δραστήριος στην εκλογική του περιφέρεια, τόσο που δεν αφήνει αµφιβολία ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις επόµενες εκλογές. Με ποιο κόµµα, ρωτούν διάφοροι, δεδοµένου ότι πλέον υπάρχουν κόµµατα δεξιά της Ν.∆. που ψάχνουν για µεταγραφές από το κυβερνών κόµµα. Ο ίδιος απέκλεισε σε κοινό µας συνοµιλητή το ενδεχόµενο να µην είναι υποψήφιος µε τη Ν.∆. Κάτι θα ξέρει προφανώς.

Χαλιά και σούσι

Η έκθεση του διάσηµου Αµερικανού φωτογράφου Μακ, που αποτυπώνει την Ελλάδα του ’50 και του ’60, µετά το επιτυχηµένο της πέρασµα από το Μουσείο της Ακρόπολης, ταξιδεύει στην Ιαπωνία. Είναι ένα από τα πολλά δώρα που κοµίζει στη «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου» η Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία θα συναντηθεί και µε την πριγκίπισσα Κάκο, που ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα ως προσκεκληµένη της υπουργού. Για το Μέγαρο Μαξίµου η συζήτηση για τα χαλιά έχει τελειώσει. Συνέβαλε σε αυτό και η παρέµβαση του Νίκου Ανδρουλάκη, που ζήτησε να δοθεί στη δηµοσιότητα αναλυτική λίστα εξόδων που έχουν γίνει από το 2019 µέχρι και σήµερα για ανακαινίσεις σε όλα τα υπουργεία και στο Μέγαρο Μαξίµου. Επί τη ευκαιρία, είναι όλα στη «∆ιαύγεια» για όποιον ενδιαφέρεται.