Η μάχη για την επανεκλογή στην Α’ Θεσσαλονίκης ξεκίνησε στη Ν.Δ. - Πάνω από δέκα οι υποψήφιοι βουλευτές

Όποιος παρατηρούσε τις τελευταίες ηµέρες τη δραστηριότητα των βουλευτών της Ν.∆. στην Α’ Θεσσαλονίκης θα θεωρούσε ότι έχουµε µπει σε προεκλογική περίοδο. Μια απίθανη κινητικότητα, που δύσκολα δικαιολογούνταν. Από τα δελτία Τύπου για δράσεις βουλευτών, από τις συναντήσεις µε παράγοντες της πόλης και το τρέξιµο σε όλες τις εκδηλώσεις. Και δεν εννοούµε τη ∆ΕΘ, αλλά το τι επακολούθησε. Οσοι αναζητούν την αιτία θα τη βρουν στα αποτελέσµατα των εκλογών του 2023. Τότε η Ν.∆., µε χαµηλότερα ποσοστά απ’ ό,τι σε πανελλαδικό επίπεδο, εξέλεξε οκτώ βουλευτές στην Α’ Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Η µάχη για τις άλλες θέσεις ήταν σε µεγάλο βαθµό σκληρή. Οι τρεις «παλιοί», Στ. Καλαφάτης, Κ. Γκιουλέκας και Ε. Ράπτη, βγήκαν σχετικά εύκολα, τέταρτη και µε διαφορά αναδείχτηκε η Α. Ευθυµίου, ενώ για τις υπόλοιπες τρεις έγινε µάχη µεταξύ του ∆. Κούβελα, του Σ. Σιµόπουλου και του ∆. Γκολιδάκη, που είχαν µεταξύ τους διαφορά µόλις 126 σταυρών. Μόνο που οκτώ ή ακόµα και επτά βουλευτές η Ν.∆. δύσκολα θα εκλέξει ξανά στην Α’ Θεσσαλονίκης. Ετσι, από την επόµενη ηµέρα των εκλογών του 2023 ξεκίνησε ένας παρασκηνιακός προεκλογικός αγώνας, και καθώς η µάχη για την επτάδα θα είναι σκληρή, αλλά και γιατί έρχονται και νέοι επίδοξοι µνηστήρες για τη βουλευτική λίστα. Στους ήδη επτά βουλευτές, στους οποίους θα πρέπει να προσθέσουµε και τον Κ. Μητσοτάκη, που εκλέγεται χωρίς σταυρό, θα πρέπει σίγουρα να προσθέσουµε τη βουλευτή Επικρατείας Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, που κινείται ήδη σε προεκλογικούς ρυθµούς, ενώ υπάρχουν πολλά σενάρια που θεωρούν ότι και ο συντονιστής του πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης, Γ. Παπαγεωργίου, θα συµπεριληφθεί στη «γαλάζια» λίστα.

Φτάνουµε αισίως τους 10 και, αν σε αυτούς προσθέσουµε το ισχυρό όνοµα του υφυπουργού Υποδοµών, Ν. Ταχιάου, εκείνο της Β. Πατουλίδου, που πήρε στις ευρωεκλογές του 2024 το βάπτισµα του πυρός µε τη Ν.∆., αλλά ενδεχοµένως και της Μ. Σπυράκη και του Θ. Εξαδάκτυλου, που ήταν στην ευρωλίστα της Ν.∆. και δραστηριοποιούνται στην πόλη, τότε η εκλογή στην Α’ Θεσσαλονίκης είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρηµα.

Σχολιάστηκε η πολύ θερµή χειραψία που είχαν στην Τεχνόπολη ο Αλέξης Τσίπρας µε τον βουλευτή Χρήστο Γιαννούλη…

Ενας παλιός διορισµένος περιφερειάρχης επί Κώστα Καραµανλή έδωσε το «παρών» σε εκδήλωση της Αφροδίτης Λατινοπούλου στη Θεσσαλονίκη κατά την επίσκεψή της στη φετινή ∆ΕΘ. Ο λόγος για τον παλιό «καραµανλικό» και µέλος της -πάλαι ποτέ- ισχυρής οµάδας των λεγόµενων «Βιοµηχάνων» ∆ηµήτρη Πανοζάχο.

Στενές σχέσεις

Στενές και στέρεες είναι οι σχέσεις του Οικουµενικού Πατριάρχη, Βαρθολοµαίου, µε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, και επιβεβαιώθηκαν εκ νέου. Ο επικεφαλής της Ορθοδοξίας είχε εγκαινιάσει πριν από µερικά χρόνια το νέο κτίριο της Περιφέρειας στη Θεσσαλονίκης, ενώ την Τρίτη στα εγκαίνια του ∆ιοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς δεν ξέχασε να συγχαρεί δηµόσια τον κ. Τζιτζικώστα ως νέο επίτροπο της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Νέος κύκλος

Αφού ολοκλήρωσε µια πρώτη επίσκεψη σε όλες τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ο Κώστας Γκιουλέκας ξεκινά νέο κύκλο ενηµερωτικών εκδηλώσεων στις πρωτεύουσες και των 16 νοµών της Μακεδονίας και της Θράκης, µε στόχο να ακούσει τα κατά τόπους προβλήµατα και να ενηµερώσει για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που περνούν κάτω από τα ραντάρ της δηµοσιότητας, αλλά είναι πολύ χρήσιµες. Οπως αυτή µε τις επιχορηγήσεις από το ΥΜΑΘ σε επιχειρήσεις της περιοχής.

Σε τάξη

Φαίνεται ότι έχει βάλει τάξη στη Θεσσαλονίκη το πρώτο εννεάµηνο της θητείας του ο Στέλιος Αγγελούδης. Κυρίως στο θέµα της καθαριότητας, αλλά και της προστασίας του δηµόσιου χώρου, όπου τα τραπεζοκαθίσµατα έχουν µαζευτεί κατά πολύ και υπάρχει σηµαντική βελτίωση. Θεσµικά, πάντως, αυτό που ξεχώρισε είναι ο αντιδήµαρχος Υπηρεσίας που ανακοίνωσε. Οπου ο κάθε πολίτης µπορεί να καταθέτει το αίτηµά του σε προσωπικό επίπεδο, διασφαλίζοντας την άµεση ανταπόκριση των αρµόδιων Αρχών.

Εργο Τέχνης

Ολη η µεγαλοαστική Θεσσαλονίκη παραβρέθηκε στην παρουσίαση του «λίφτινγκ» στο κεντρικό αντλιοστάσιο της Νέας Παραλίας, πλησίον του ναυτικού οµίλου, όπου σβήστηκαν οι µουτζούρες και το κτίριο έγινε ένα έργο Τέχνης, καθώς γέµισε χρώµατα από τα έργα 12 υπέροχων νέων καλλιτεχνών δρόµου, ενώ παράλληλα καθαρίστηκαν και βάφτηκαν τα 150 παγκάκια που βρίσκονται κατά µήκος της παραλίας. Παρόντες ήταν οι επιχειρηµατίες Σταύρος Ανδρεάδης, Νίκος Ευθυµιάδης και Γιώργος Μυλωνάς.

Βιτρίνες

Χαλαρά και απολαµβάνοντας τον πρωινό ήλιο του Σεπτεµβρίου εθεάθη να περπατά την Τρίτη το πρωί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η νέα αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.∆., Α. Ευθυµίου. Η βουλευτής Θεσσαλονίκης της Ν.∆., µάλλον αµέριµνη και χωρίς να δείχνει να την απασχολούν ούτε οι πολιτικές, αλλά ούτε και οι οικογενειακές σκοτούρες (είναι µητέρα δύο παιδιών), χάζευε βιτρίνες µαγαζιών της οδού Μητροπόλεως.

Παρεξηγήσεις

∆εν πρόσεξε τα ονόµατα θεσµικών που ανακοίνωσε ότι τον στηρίζουν στη Θεσσαλονίκη ο Χάρης ∆ούκας και είχαµε διαψεύσεις. Πρώτον, από τον πρόεδρο της Οµοσπονδίας Λαϊκών Αγορών, Αγγελο ∆ερετζή, που ποτέ δεν υπέγραψε σχετικό κείµενο και είναι και ερώτηµα ακόµα και αν ψηφίζει ΠΑΣΟΚ. ∆εύτερον, προέκυψε και θέµα εσωκοµµατικό, καθώς το στέλεχος της οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Αµπελοκήπων - Μενεµένης Αγγελος Τερζόπουλος, που επίσης αναγραφόταν στη λίστα των 160 Θεσσαλονικέων που υποστηρίζουν τον δήµαρχο Αθηναίων, σε δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι είναι µε τον Μιχάλη Κατρίνη. Πάντα επικίνδυνες αυτές οι λίστες, που, ενώ δηµιουργούν εντυπώσεις, τελικά προκαλούν πάντοτε µικροπαρεξηγήσεις.

«Μίξερ»

Την παράσταση «Μίξερ» είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει αυτές τις ηµέρες η «γαλάζια» βουλευτής της Ν.∆. Θεσσαλονίκης Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και
φάνηκε να το ευχαριστιέται. Γιατί, όπως είπε, στη θεµατολογία της η παράσταση περιείχε ζητήµατα που θέλουν οι µανάδες να εκφράσουν, αλλά δεν µπορούν.