Ο Κρητίκαρος των διεθνών μητροπόλεων της μόδας

Τα Fashion Weeks των διεθνών µητροπόλεων της µόδας «τρέχουν» σαν να βρισκόµαστε σε σκυταλοδροµία, το ένα µετά το άλλο, back-to-back. Κι εκεί που νοµίζεις πως µόνο (πια) µια Μαρουσώ Τζανετή έχει να αναδείξει η Ελλάδα, που «έπαιξε µπάλα» σε Μιλάνο και Παρίσι, έρχεται ο «παλιός». Τον οποίο ελάχιστοι -σε αντίθεση µε την πλειονότητα, που δεν ασχολείται µε τα «εκ των έσω» της βιοµηχανίας µόδας- γνωρίζουν: Το µοντέλο Μάικ Βασιλάκης έκλεψε τα φλας µε αιρετικές δηµιουργίες των Bottega Veneta, στο πλαίσιο της Εβδοµάδας Μόδας στο Μιλάνο. Νωρίτερα, είδαµε τον θεόρατο Κρητίκαρο στο ντεφιλέ της Maison Margiela, στο Παρίσι. Μεταξύ άλλων, έχει περπατήσει στο ντεφιλέ του πλέον «ακριβοθώρητου» ανδρικού οίκου, αυτού του Ermenegildo Zegna – µε τα καλύτερα κοστούµια στον κόσµο. Keep (cat)walking!

mike-maisonmargiela
mikevasilakis-bottegaveneta


Grandes dames στις επάλξεις

Καιρό, αλήθεια, είχαµε να δούµε τη Χρυσάνθη Λαιµού. Οµοίως και την Ελενα Βρεττού, η οποία πόζαρε στον φακό µας µε τον Στέλιο Κωνσταντινίδη. Αµφότερες τις αγαπηµένες κυρίες, «σταθερές αξίες» στα κοσµικά σουαρέ της high society, τις συναντήσαµε στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο της παρουσίασης του γκαλά «The stars shine under the Acropolis», µε ένα µπαλέτο-όνειρο. Με χορευτές που έµοιαζαν ιπτάµενοι, απογειώνοντας και αποθεώνοντας (όπως θέλετε πείτε το, το ίδιο είναι) την έννοια του χορού. Στο ίδιο event, τα φλας έκλεψε και η Χριστίνα Κοντοβά, µε τη γλυκιά της κόρη, Εϊντα.

img_3143
img_3224


Η Δωροθέα σώζει τις αδέσποτες γάτες

∆εύτερη ευκαιρία δόθηκε σε έναν γατούλη, τον Σίλα. Βρέθηκε στον δρόµο µε σπασµένη λεκάνη, σέρνοντας τα πίσω πόδια του, για να αποφύγει τα αυτοκίνητα. ∆ιασώθηκε εγκαίρως και, µε νοσηλεία, είναι έτοιµος για νέα αρχή µε την οικογένεια που θα επιλέξει να τον υιοθετήσει. Μαζί του αυτόν τον µήνα, της καινούργιας αρχής και της αισιοδοξίας, είναι η ∆ωροθέα Μερκούρη, που συµβάλλει ενεργά στη διάσωση αδέσποτων γατιών και στην παρούσα φάση τον φιλοξενεί. «Με τον Σίλα σηµατοδοτούν τη νέα αρχή που όλοι χρειαζόµαστε. Η ιστορία του µας δίνει ελπίδα και η ∆ωροθέα αποτελεί παράδειγµα για το πώς µπορούµε να βοηθήσουµε πλάσµατα που χρειάζονται δεύτερη ευκαιρία», σχολιάζουν φανς της. Στο ίδιο, «γατοφιλικό» πλαίσιο, η ηθοποιός προτάσσει την υιοθεσία και άλλου, µαύρου γατούλη.

dorothea_1


Από άλλο έργο

  • Πάρτι γίνεται αυτό το διάστηµα µε κάθε λογής «πρεµιέρες». Βερνισάζ σε λιγότερο ή περισσότερο προβεβληµένες γκαλερί, κινηµατογραφικές και θεατρικές ενάρξεις µάς κλείνουν το µάτι και πού να πρωτοπάς; Η χώρα έχει µεταµορφωθεί σε ένα απίθανο πολιτιστικό µωσαϊκό-χωνευτήρι. Που µας εµπνέει. Μέσα σε όλα, βέβαια, είναι και έρευνες, που, µε τη σειρά τους, µας εµπνέουν. Για ανάλυση όµως. Γιατί, δεν λέω, ωραίες οι καλλιτεχνίες και τα εικαστικά (πώς και πώς, παρεµπιπτόντως, περιµένω να χαθώ ανάµεσα στον Αχιλλέα, τον ∆ία µε τον αετό του και την Αθηνά µε την κουκουβάγια της στο Ολυµπιακό Κέντρο Γουδή, στην ήδη «υπερφωτισµένη» έκθεση «Αρχαία Ελλάδα», που εγκαινιάζεται τον Οκτώβριο), αλλά η έρευνα που παρουσιάζω ακολούθως µε εξέπληξε. Οχι ευχάριστα. Αποκωδικοποιώ λοιπόν στον «Guardian» τη φετινή έκθεση της... ∆ιεθνούς Συνοµοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC). Το «βάρυνα» το κλίµα; Μην προτρέχετε, απλώς διαβάστε τι υποδεικνύει (η έκθεση). Και για τη συµπεριφορά µας, ως καταναλωτών, αν θέλουµε να λάβουµε υπόψη µας τα αποτελέσµατά της. Και ως ενεργών µελών των µέσων κοινωνικής δικτύωσης. «∆είχνει» λοιπόν πολυεθνικές-κολοσσούς να «υπονοµεύουν τη δηµοκρατία». Πώς; «Μέσω χρηµατοδότησης ακραίων πολιτικών κινηµάτων, της επιδείνωσης, λόγω υιοθέτησης συγκεκριµένων τακτικών, της κλιµατικής κρίσης και της παραβίασης δικαιωµάτων εργαζοµένων/ανθρωπίνων δικαιωµάτων». Ποιες «καρφώνει»; Εδώ σας θέλω! Amazon, Tesla, Meta, ExxonMobil, Blackstone, Vanguard, Glencore (!) Κατά την ITUC, οι προαναφερόµενες «επιχειρούν να επηρεάσουν την παγκόσµια πολιτική στο πλαίσιο της ∆ιάσκεψης των Ηνωµένων Εθνών για το Μέλλον» (πραγµατοποιήθηκε στη Ν.Υ. στις 22-23/9).
  • Η έκθεση εστιάζει στην Amazon ως τον 5ο µεγαλύτερο εργοδότη στον κόσµο και Νο 1 παράγοντα στο ηλεκτρονικό εµπόριο, καταδεικνύοντας «χαµηλούς µισθούς των εργαζοµένων της, απόπειρες αποτροπής των συνδικαλιστικών ενώσεων, µονοπωλιακές πρακτικές, που αποτελούν πάγια τακτική της, εκτεταµένες εκποµπές άνθρακα από τα κέντρα δεδοµένων»! Σοκ; ∆εν θα ξαναγοράσετε εφεξής τίποτα by Amazon; Σκεφτείτε το και, εφόσον χρειαστεί, ξανασκεφτείτε το! Συνεχίζω µε την Tesla, που βρίσκεται σε διένεξη µε συνδικάτα σε ΗΠΑ, Γερµανία και Σουηδία. «Ο διευθύνων σύµβουλός της, Ελον Μασκ, έχει εκφράσει την αντίθεσή του προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και την ίδια τη δηµοκρατία», αναφέρεται στην έκθεση. ∆εύτερο σοκ. Για όσους δεν τον έχουν «αναγνώσει», για όσους δεν τον έχουν µελετήσει. Και γιατί τότε έχει αδυναµία στην Ελλάδα (µας); Επειδή είναι το λίκνο του πολιτισµού, η γενέτειρα της δηµοκρατίας; ∆εύτερη «υπόθεση εργασίας» - food for thought.
  • No 3 και πάµε στα «δικά µας», εννοώντας τα social media, όπου η πλειονότητα δραστηριοποιούµαστε. Η Meta, η µεγαλύτερη εταιρεία social, κατηγορείται για «εξάπλωση ακροδεξιάς προπαγάνδας µέσω των πλατφορµών της» και η Blackstone για «χρηµατοδότηση εξτρεµιστικών κινηµάτων». Μ’ αυτά και µ’ αυτά, µήπως να επιστρέψουµε στο χαλαρό κρασάκι και το fi nger food των βερνισάζ; Λέω τώρα!