Ποιοι και γιατί το… ξανασκέφτονται

Η θεωρία ότι µπορεί να µη γίνουν τελικά εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ συζητείται εσχάτως από διαφορετικές πλευρές εντός του κόµµατος. Πώς προέκυψε αυτή η παράξενη θεωρία; Από την ώρα που αυτοί που καθαίρεσαν τον Κασσελάκη βλέπουν ότι στα γκάλοπ προηγείται µε µεγάλη διαφορά, αναζητούν ένα plan B. Το µόνο που βρίσκουν είναι το ενδεχόµενο ακύρωσης από το Συνέδριο της απόφασης της Κ.Ε. που κηρύσσει έκπτωτο τον Κασσελάκη, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές. Επειδή το Συνέδριο είναι «κασσελακικό», µε λίγη… βοήθεια από την πλευρά των «87» αυτό µπορεί εύκολα να συµβεί. Ετσι οι «87» θα καταγγείλουν τον πρόεδρο και θα βρουν και έναν σοβαρό λόγο να αποχωρήσουν χωρίς εκλογές και όχι ηττηµένοι στην κάλπη. Οπως είπε και ο Χρ. Γιαννούλης, «θα κατέβει ο διακόπτης στο Συνέδριο» αν ακυρωθεί η απόφαση της Κ.Ε.

Οι «87» βολεύονται µε ένα τέτοιο σενάριο, δεν συµβαίνει όµως το ίδιο µε τον Πολάκη, που θέλει εκλογές οπωσδήποτε, γιατί και η δεύτερη θέση τον κάνει ακόµα ισχυρότερο παίκτη. Οσο για τον Κασσελάκη, µπορεί µεν µια ευνοϊκή απόφαση του Συνεδρίου να τον ξανακάνει πρόεδρο, αλλά οι δικοί του επιµένουν ότι δεν του φτάνει. Θέλει πάση θυσία αναβάπτιση από τη βάση - άλλωστε έχει µετανιώσει που δεν έκανε το ίδιο µετά το Συνέδριο του περασµένου Φεβρουαρίου. Αυτό που φοβάται όµως είναι η πολύ χαµηλή συµµετοχή, η οποία αναπόφευκτα θα συγκριθεί µε την υψηλή που αναµένεται να καταγραφεί στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

Ποιο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ άλλαξε στρατόπεδο λίγες ηµέρες πριν από την εκλογή της νέας ηγεσίας, αφού απέτυχε να φέρει κοντά τους δύο υποψηφίους ανάµεσα στους οποίους ταλαντευόταν;

Τι λέει η επιτροπή;

Θυµάστε εκείνη την επιστηµονική επιτροπή για την αντιµετώπιση της βίας ανηλίκων, που είχε συσταθεί τον περασµένο Φεβρουάριο µε απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη; Η επιτροπή, µε συµµετοχή κυρίως πανεπιστηµιακών, ανέλαβε την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής πρόληψης και αντιµετώπισης της βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων. Μια και το θέµα µονοπωλεί την εσωτερική επικαιρότητα, θα θέλαµε να µάθουµε: Τέθηκε κάποιο χρονοδιάγραµµα; Κατατέθηκαν προτάσεις; Εγιναν εισηγήσεις στα αρµόδια υπουργεία; Υλοποιήθηκαν µέτρα που προέκυψαν από διαβουλεύσεις που έγιναν στην επιτροπή; Ή έγιναν απλώς ανακοινώσεις και… «αντίο»;

Η έκπληξη

∆ύο -τουλάχιστον- υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που πέρασαν από τις Σέρρες, στο πλαίσιο προεκλογικών περιοδειών, µετέφεραν στη στήλη την έκπληξή τους για τη µεγάλη αποδοχή που έχει στον νοµό ο πρώην υπουργός Μεταφορών και βουλευτής της Ν.∆. Κώστας Καραµανλής. Μπορεί µετά τα Τέµπη να βρίσκεται σε µεγάλη απόσταση από το Μέγαρο Μαξίµου, αλλά στην εκλογική του περιφέρεια παραµένει πανίσχυρος. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι εκπλήσσονται, στη Ν.∆. όµως οι περισσότεροι το θεωρούν αναµενόµενο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε ανασχηµατισµό πριν από το τέλος του χρόνου, παρόλο που δεν συνηθίζει να κάνει αλλαγές συχνά στο κυβερνητικό σχήµα. ∆ύο υπουργοί τον έχουν απογοητεύσει και εκνευρίσει έντονα - και οι δύο το ξέρουν και γνωρίζουν και τους λόγους για τους οποίους έχουν µπει στη µαύρη λίστα. Το ερώτηµα είναι εάν και πώς θα µπορέσουν να βγουν!

Δύσκολοι καιροί

Απογοήτευση επικρατεί στο επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε σχέση µε τα τεκταινόµενα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και µε τον ενδεχόµενο δικό του πολιτικό ρόλο στο µέλλον. Στον µεν ΣΥΡΙΖΑ µια πιθανή επικράτηση Κασσελάκη «τελειώνει» κάθε συζήτηση και ελαχιστοποιεί την επιρροή των «87», που έχουν ευθεία αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό. Ακόµα πιο αρνητικές, όµως, είναι για τον Τσίπρα οι διαφαινόµενες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Μια πιθανή νίκη του «εκσυγχρονιστικού» µπλοκ (Ανδρουλάκης, ∆ιαµαντοπούλου, αλλά και Γερουλάνος) θα κλείσει κάθε συζήτηση περί συµπόρευσης µε δυνάµεις του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται κοντά στον Τσίπρα και θυµήθηκαν εσχάτως το ΠΑΣΟΚ.

Ενημέρωση σε διπλή δόση

Μπορεί ο ΥΠ.ΕΞ., Γιώργος Γεραπετρίτης , να ενηµέρωσε θεσµικά την αρµόδια επιτροπή της Βουλής για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, αλλά πληροφορούµαι ότι πλήθος τηλεφωνηµάτων από συνεργάτες πολιτικών αρχηγών και πρώην πρωθυπουργών δέχθηκε και η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Η πρώην πρέσβειρα στην Ουάσινγκτον θεωρείται, διακοµµατικά, και αυτή αξιόπιστη και γι’ αυτό αρκετοί εκτός Ν.∆. απευθύνονται σε εκείνη. Στο Μέγαρο Μαξίµου το ξέρουν και δεν ανακατεύονται. Οπως επίσης γνωρίζουν ότι ο υπουργός Αµυνας, Νίκος ∆ένδιας, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί από την Αγκυρα, µιλά µε τα καλύτερα λόγια παντού για την υφυπουργό.

ΣΥΡΙΖΑίοι, μόνοι, ψάχνονται…

Το αντικασσελακικό µπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ είναι διχασµένο σε πολλά επίπεδα και σε ό,τι αφορά την εκλογή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριµένα, δεν είναι όλοι υπέρ του Χ. ∆ούκα, όπως είναι το αναµενόµενο. Υπάρχουν και υποστηρικτές του Παύλου Γερουλάνου, που τον θεωρούν καταλληλότερο για την προοδευτική διακυβέρνηση, όπως την έχουν εκείνοι στο µυαλό τους. Αυτό δεν σηµαίνει πάντως ότι ο Γερουλάνος σκοπεύει να ανοίξει µετεκλογικά παράθυρο συνεργασίας µαζί τους. Ούτως ή άλλως, οι θέσεις και το στυλ του δεν ταιριάζουν µαζί τους.

Από τον Βορρά μέχρι τη Δύση…

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης ∆ουδωνής, δεν επιβεβαιώνει τη φήµη ότι στις επόµενες εκλογές θα πολιτευτεί στον ∆υτικό Τοµέα της Β’ Αθήνας, κάτι που θα δυσαρεστούσε εντονότατα τη Νάντια Γιαννακοπούλου, που εκλέγεται εκεί. Επιβεβαιώνει όµως ότι θα πολιτευτεί, αυτή τη φορά µε σταυρό. Και επειδή στον Βόρειο Τοµέα φέρεται να έχει «κλείσει» ο ∆ηµήτρης Μάντζος, δεν µένουν και πολλές επιλογές. Βέβαια, υπάρχει πάντα η ελπίδα ότι το ΠΑΣΟΚ µπορεί να ανεβεί σε τέτοια ποσοστά, που θα επιτρέπουν την εκλογή όλων των γνωστών στελεχών του. Μετά την εκλογή ηγεσίας θα αρχίσουν αυτές οι συζητήσεις…