Αναλύσεις Μαξίμου για τις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ

Χαµόγελα σκόρπισε -για να µην κρυβόµαστε πίσω από το δάχτυλό µας- σε Μαξίµου και Πειραιώς το αποτέλεσµα του πρώτου γύρου των εσωκοµµατικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ. Βλέπετε, το σενάριο για Ανδρουλάκη - ∆ούκα ήταν εξαρχής η απόλυτα επιθυµητή προοπτική για το σύστηµα Μητσοτάκη, αφού, σε περίπτωση τελικής επικράτησης του νυν προέδρου, διατηρούνται οι υπάρχουσες ισορρoπίες, ενώ, αν κερδίσει ο δήµαρχος Αθηναίων, που φαντάζει το απόλυτο αουτσάιντερ, τότε το άλλοτε κραταιό Κίνηµα θα ταυτιστεί για τα καλά µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Aλλωστε, ενδεικτικό της δύσκολης εξίσωσης που θα προκαλούσε τυχόν νίκη είτε του Π. Γερουλάνου είτε της Aννας ∆ιαµαντοπούλου ήταν το γεγονός ότι οι εν λόγω υποψήφιοι κέρδισαν κατά κράτος τους υπόλοιπους στις αστικές περιοχές του Λεκανοπεδίου (και όχι µόνο), παράµετρος που καταδεικνύει τη δυνατότητα που θα είχαν να απευθυνθούν στο λεγόµενο κοινωνικό και πολιτικό Kέντρο. Εκεί, δηλαδή, απ’ όπου πηγάζει η πολιτική κυριαρχία του Κυρ. Μητσοτάκη και, ως εκ τούτου, µόνο τυχαίο δεν ήταν ότι όλο αυτόν τον καιρό οι δύο συγκεκριµένες περιπτώσεις βρίσκονται στο µικροσκόπιο της πρωθυπουργικής αυλής σχεδόν σε καθηµερινή βάση. Μάλιστα, άπαντες συνοµολογούσαν ότι ιδιαίτερα ο Παύλος Γερουλάνος, αν εκλεγόταν, θα αποτελούσε το νέο πρόσωπο στο πολιτικό κάδρο, που υπό συνθήκες θα µπορούσε να δηµιουργήσει ένα ισχυρό, έστω και προσωρινά, ρεύµα, το οποίο θα αποτυπωνόταν στις επερχόµενες δηµοσκοπήσεις και µοιραία θα έπαιζε σηµαντικό ρόλο στο πεδίο των γενικότερων εντυπώσεων. Αξίζει, πάντως, να σηµειωθεί ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναµένουν µια αύξηση των ποσοστών στη Χαριλάου Τρικούπη, όπως και να ’χει, αφού πάντα οι εσωκοµµατικές κάλπες δίνουν, µετά το πέρας τους, αέρα τόσο στον νικητή όσο και συνολικά στα κόµµατα που βγαίνουν από µια τέτοια διαδικασία. Ωστόσο, σύµφωνα µε τις αναλύσεις των «γαλάζιων» επιτελών, αν δεν συµβεί στο µεταξύ κάτι εντυπωσιακό, το στοιχείο αυτό θα έχει ηµεροµηνία λήξεως για οποιονδήποτε από τους δύο αυριανούς µονοµάχους.

Πρωθυπουργού παρόντος -εκτός απροόπτου- θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το emergency button για τους νέους, με φόντο τη σημασία που αποδίδεται στα ζητήματα νεανικής βίας...


Η ενεργοποίηση του κομματικού μηχανισμού

∆εν ξέρω αν τελικώς υπάρξουν µετασχηµατισµοί στην Πειραιώς και τι είδους. Το µόνο βέβαιο είναι ότι σε αυτή τη συγκυρία, όπου η συσπείρωση της Ν.∆. σε επίπεδο βάσης και στελεχιακού δυναµικού συνιστά κεντρικό ζητούµενο για τον στενό πυρήνα του Κυρ. Μητσοτάκη, η ενεργοποίηση των ανακλαστικών του κοµµατικού µηχανισµού φαντάζει αναγκαία. Εστω κι αν σε συνθήκη διακυβέρνησης της χώρας το κόµµα περνά µε µαθηµατική ακρίβεια σε δεύτερη µοίρα. Ωστόσο, το παράδειγµα της περιόδου του Π. Μαρινάκη, που «ξύπνησε» το σύστηµα, θα µπορούσε να αποτελέσει οδηγό για την επίτευξη του συγκεκριµένου στόχου και για τον λόγο αυτό έχουν προγραµµατιστεί και υλοποιούνται, όπως έγραφε η στήλη πριν από δύο εβδοµάδες, µια σειρά πολυδιάστατων εξορµήσεων κυβερνητικών και κοµµατικών παραγόντων. Βασική επιδίωξη, η επαφή µε τις κατά τόπους οργανώσεις, αλλά και κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς. Το νέο στοιχείο στην υπόθεση είναι πως, εκτός από την επιχείρηση αυτή, σχεδιάζεται και το αντίστροφο, η πιο συχνή, δηλαδή, παρουσία όχι µόνο στην Πειραιώς, αλλά και στο Μαξίµου, εκπροσώπων κοµµατικών οργανώσεων, αλλά και κοινωνικών οµάδων.

Μίνι ∆ΕΘ...

∆ιήµερη θα είναι η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, µε αφορµή την κορυφαία για την πόλη περίσταση των εγκαινίων του µετρό. Ως εκ τούτου, το σκηνικό θα θυµίζει µια... εµβόλιµη ∆ΕΘ, µε βαρύνουσας σηµασίας τοποθέτηση του πρωθυπουργού, πιθανόν συνεντεύξεις και επαφές µε παντός είδους παράγοντες και µε το... µισό Υπουργικό Συµβούλιο να ανεβαίνει στη συµπρωτεύουσα. Μένει να φανεί αν θα... ενδώσει στον πειρασµό και θα ακούσει και λίγο... Ρέµο, µιας και ο δηµοφιλής τραγουδιστής ακούγεται πως θα «ντύσει» καλλιτεχνικά το γεγονός.

Τι µπορεί να συνδέει έναν «σαµαρικό» θιασώτη της δεξιάς στροφής µε τις σταθερά κεντρώες απόψεις του Ακη Σκέρτσου, που συνιστά, ως γνωστόν, κόκκινο πανί για τη συγκεκριµένη πτέρυγα; Μα, φυσικά, το ενδεχόµενο ανάληψης της Προεδρίας της ∆ηµοκρατίας από τον υπουργό Οικονοµικών του Μεσσήνιου και άλλοτε πολιτικό προϊστάµενο του υπουργού Επικρατείας, Γιάννη Στουρνάρα.


Φιλί ζωής…

Ο Σωκράτης Φάµελλος ήταν, κατά κοινή οµολογία, µια όαση στη ΣΥΡΙΖΑϊκή παράνοια της εποχής Κασσελάκη. Μόνο που εσχάτως µάς µπέρδεψε κι αυτός. Βλέπετε, µαζί µε τον Νίκο Παππά (εξαφανισµένος, παρεµπιπτόντως, από τις κρίσιµες διεργασίες των τελευταίων ηµερών) και ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, είχε παίξει καθοριστικό ρόλο προκειµένου να απορριφθεί από το Συνέδριο της άνοιξης η πρόταση Τσίπρα για εκ νέου προσφυγή στη βάση εκείνη την περίοδο ως µονόδροµου για να ξεκαθαρίσει µια και καλή το εσωκοµµατικό τοπίο. Κι όµως. Λίγους µήνες µετά, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ως αντίβαρο στη σηµερινή τοξικότητα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και µε την οποία ταυτίζει προφανώς την προεδρία Κασσελάκη. Μόνο που µόλις λίγους µήνες πριν (και) ο ίδιος είχε δώσει φιλί ζωής σε αυτή την κατάσταση...

Το Μέγαρο Μαξίµου κάλυψε τους Ολγα Κεφαλογιάννη και Βασίλη Κικίλια για τις υποθέσεις των χαλιών και του σπιτιού, αντίστοιχα. Μένει στην πορεία να φανεί αν οι υποθέσεις αυτές άφησαν, όπως λένε οι γνωρίζοντες, καµία... σκιά σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων.


Υποψηφιότητα

Μόνο αν δεν ευδοκιµήσει το σενάριο της (σίγουρης για κάποιους, αµφίβολης για ορισµένους άλλους) υποψηφιότητας του Θωµά Βαρβιτσιώτη στον Νότιο Τοµέα, θα σκεφθεί να κατέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή ο δήµαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου. Λεπτοµέρειες προσεχώς, µε το θέµα να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις «γαλάζιες» ισορροπίες στη µεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας.