«Κλείδωσε» ο Κώδικας, τίθεται σε διαβούλευση

Ο κύβος ερρίφθη, σύµφωνα µε τον υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, και το 2025 θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ο νέος Κώδικας της Αυτοδιοίκησης. Τόνισε, µάλιστα, ότι η δηµόσια διαβούλευση για το νοµοθέτηµα αυτό «θα είναι εξοντωτική και προφανώς και µε τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, τους εργαζοµένους και όλους τους εµπλεκόµενους φορείς» και ότι «θα προσπαθήσουµε µε έναν έξυπνο τρόπο να φτιάξουµε και ειδική σελίδα, η οποία θα εξηγεί τις αλλαγές αναλυτικά, τι ισχύει, τι αλλάζει -ποιες είναι οι αντιστοιχίσεις των παλιών άρθρων µε τα καινούργια-, προκειµένου να µπορέσουν όλοι οι ενδιαφερόµενοι να ενηµερωθούν, αλλά, κυρίως, να µπορέσουν και τα κόµµατα να υποβάλουν τις προτάσεις τους και να κρίνουν δίκαια αυτό το νοµοσχέδιο». Ο ίδιος ο υπουργός, µάλιστα, κατά τις συναντήσεις του τόσο µε την ΚΕ∆Ε όσο και µε την ΠΕ∆Α, είχε δεσµευτεί να φέρει προσχέδιο µε βασικούς πυλώνες πριν από το ετήσιο Συνέδριο της ΚΕ∆Ε στη Ρόδο, στις 7-9 Νοεµβρίου. Σηµαντικό µεν, γιατί µε την εν λόγω παρέµβαση θα λυθούν διαχρονικά προβλήµατα της Αυτοδιοίκησης, όπως είναι η αλληλοεπικάλυψη αρµοδιοτήτων, ωστόσο δήµαρχοι τονίζουν πως µπορεί να είναι προς θετική κατεύθυνση η µεταρρύθµιση αυτή, «αλλά χωρίς µεταρρύθµιση µπορούµε να λειτουργήσουµε, χωρίς οικονοµικούς και ανθρώπινους πόρους… όχι». Πάντως, υπάρχουν δήµαρχοι που, όπως µαθαίνουµε, σκέφτονται ακόµα και το κόστος του ταξιδιού στη Ρόδο και βρίσκονται ένα βήµα προτού αποφασίσουν να µην πάνε.

Ποιος αιρετός έκανε δυναµική επανεµφάνιση έπειτα από καιρό σε «πηγαδάκια» αυτοδιοικητικών; Μάλιστα, δεν χάρισε κάστανα και εµφανίστηκε λάβρος κατά πάντων. Οσο για το µέλλον, δεν έχει πάρει ακόµη τις αποφάσεις του.


Οι νέοι μπροστά

Ο διευθύνων σύµβουλος της ΕΕΤΑΑ, Τάσος Μαυρίδης, συµµετείχε στη 2η Συνάντηση των ∆ηµοτικών Συµβουλίων Νέων (∆ΗΣΥΝ) Ελλάδας, που πραγµατοποιήθηκε στην Κοµοτηνή, στο πλαίσιο των δράσεων του ∆ήµου Κοµοτηνής ως Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2024, µε κεντρικό οµιλητή την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. «Η συµµετοχή των νέων στα κοινά είναι καθοριστική για τη δηµιουργία µιας κοινωνίας που αντανακλά τις ανάγκες των νέων», τόνισε, µεταξύ άλλων, η υπουργός.

Η ελληνική αντιπροσωπεία αυτοδιοικητικών στις Βρυξέλλες είναι πολυπληθέστατη, έμπειρη θεσμικά αλλά και τουριστικά...


Κλείνει ο κύκλος

∆εν παρέστη στις διαδικασίες της 22ης Ευρωπαϊκής Εβδοµάδας Περιφερειών και Πόλεων ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Οπως µαθαίνουµε, οι υποχρεώσεις στο Στρασβούργο είναι πάρα πολλές, οπότε ήταν δύσκολο να παραστεί. Πάντως, ο κύκλος της Επιτροπής των Περιφερειών θα κλείσει επίσηµα για τον Απόστολο Τζιτζικώστα στα τέλη Νοεµβρίου, οπότε, σύµφωνα µε όλες τις πληροφορίες, θα παραστεί στις διαδικασίες. Αµέσως µετά, από τις αρχές της νέας χρονιάς, αναλαµβάνει το χαρτοφυλάκιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προς τιμήν

∆ύο λαµπερές εκδηλώσεις ετοιµάζει την εβδοµάδα που µας έρχεται ο Νίκος Χαρδαλιάς, για να τιµήσει τους αθλητές και τις αθλήτριες που µας εκπροσώπησαν φέτος το καλοκαίρι στο Παρίσι. Ειδικότερα, η τελετή για τη βράβευση της Παραολυµπιακής Εθνικής Οµάδας µας, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Με σεβασµό και θαυµασµό», θα πραγµατοποιηθεί τη ∆ευτέρα 14 Οκτωβρίου στο Ποδηλατοδρόµιο του ΟΑΚΑ, ενώ τρεις ηµέρες µετά θα ακολουθήσει και η τιµητική εκδήλωση για τους Ολυµπιονίκες, αυτήν τη φορά σε ένα από τα πιο γνωστά πολιτιστικά τοπόσηµα της Αθήνας, στη Στοά Αττάλου. Τις εκδηλώσεις θα πλαισιώνει ένα καλλιτεχνικό πρόγραµµα-έκπληξη, µε σαφείς αναφορές στην κληρονοµιά του 2004, ενώ οι βραβευόµενοι θα πάρουν και από ένα ξεχωριστό αναµνηστικό δώρο.

Ποιος αιρετός έχει υποβάλει την παραίτησή του και αναµένει τις ενδοπαραταξιακές διαδικασίες για να αποσυρθεί; Ηταν προσωπική του απόφαση τόσο το να φύγει όσο και το να δώσει χρόνο στην παράταξη.


Αναγνώριση

Τα ξέρει όλα απέξω κι ανακατωτά ο πρόεδρος της Ενωσης Νέων Αυτοδιοικητικών, Ν. Καλαντζής, σχετικά µε τις διαδικασίες των θεσµικών ευρωπαϊκών οργάνων. Επίσης, αυτό που καταγράφεται στα θετικά του είναι ότι θεωρείται από τους λίγους αυτοδιοικητικούς που γνωρίζει και τον γνωρίζουν αιρετοί από άλλες πόλεις της Ευρώπης.

Αποκατάσταση

Με στόχο την επιτάχυνση των δράσεων αποκατάστασης και προστασίας στην πυρόπληκτη περιοχή του ∆ήµου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, µετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ∆ηµήτρης Πτωχός, πραγµατοποίησε συνάντηση µε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Χειροπιαστά

Ερχονται σηµαντικές ανακοινώσεις από τον περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, τον ∆εκέµβριο. Τη στιγµή που θα µιλήσει, θα ανακοινώσει… χειροπιαστά πράγµατα.