Η πρωτιά της Άννας και άλλες εκπλήξεις

Πολλές διακυµάνσεις, αλλά και ανατροπές καταγράφηκαν στα αποτελέσµατα των εσωκοµµατικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Ο Ν. Ανδρουλάκης στη Θεσσαλονίκη ήταν δεύτερος, ενώ ο δεύτερος πανελλαδικά Χ. ∆ούκας βρέθηκε µόλις στην τέταρτη θέση. Αντίθετα, η Α. ∆ιαµαντοπούλου, που έχει ερείσµατα στην πόλη, καθώς είχε σπουδάσει στο ΑΠΘ, βγήκε πρώτη, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος ήταν και εδώ τρίτος, µε ελαφρώς αυξηµένα ποσοστά. Σε σύνολο 21.800 µελών που ψήφισαν στην Α’ και τη Β’ Θεσσαλονίκης πρώτη ήρθε η Α. ∆ιαµαντοπούλου µε 26,98% (5.851 ψήφους), δεύτερος ο Ν. Ανδρουλάκης µε 25,98% και 5.635 ψήφους, τρίτος ο Π. Γερουλάνος µε 24,16% και 5.240 ψήφους και τέταρτος ο Χ. ∆ούκας µε 18,74% και 4.064 ψήφους, ενώ ο Μ. Κατρίνης συγκέντρωσε 2,43% και 528 ψήφους και η Ν. Γιαννακοπούλου 1,71% και 371 ψήφους. Στην Α’ Θεσσαλονίκης πρώτη ήρθε η Α. ∆ιαµαντοπούλου µε 3.921 ψήφους, ενώ ακολούθησαν οι Π. Γερουλάνος µε 3.718, Ν. Ανδρουλάκης µε 3.319, Χ. ∆ούκας µε 2.685, Μ. Κατρίνης µε 340 και Ν. Γιαννακοπούλου µε 217. Στα δυτικά, στον ∆ήµο Νεάπολης-Συκεών, όπου κυριαρχεί εδώ και χρόνια ο «πράσινος» δήµαρχος Σίµος ∆ανιηλίδης, πρώτος ήρθε ο Χ. ∆ούκας µε 29,55% και δεύτερη η Α. ∆ιαµαντοπούλου µε 23,1%. Στον ∆ήµο Κορδελιού-Ευόσµου πρώτος ήρθε ο Ν. Ανδρουλάκης µε 29,4% και δεύτερος ο Π. Γερουλάνος µε 23,05% και 283 ψήφους. Στον ∆ήµο Αµπελοκήπων-Μενεµένης καταγράφηκε πρωτιά για τον Π. Γερουλάνο µε 36,75%, ενώ δεύτερος ήταν ο Ν. Ανδρουλάκης µε 22,68%. Στον ∆ήµο Παύλου Μελά πρώτος ήρθε ο Π. Γερουλάνος µε 27,93% και δεύτερος ο Ν. Ανδρουλάκης µε 26,38%. Στον ∆ήµο Καλαµαριάς, όπου δήµαρχος είναι η «πράσινη» Χρύσα Αράπογλου, πρώτη τερµάτισε η Α. ∆ιαµαντοπούλου µε 32,89% και δεύτερος ο Ν. Ανδρουλάκης µε 24,19%. Στον ∆ήµο Θεσσαλονίκης πρώτη ήρθε η Α. ∆ιαµαντοπούλου µε 30,31% και δεύτερος ο Π. Γερουλάνος µε 27,14%, τρίτος ο Ν. Ανδρουλάκης µε 22,16% και τέταρτος ο Χ. ∆ούκας µε 16,91%. Στη δεύτερη περιφέρεια, πρώτος τερµάτισε ο Ν. Ανδρουλάκης µε 2.047 ψήφους, ενώ ακολούθησαν οι Α. ∆ιαµαντοπούλου µε 1.842, Π. Γερουλάνος µε 1.408, Χ. ∆ούκας µε 1.247, Μ. Κατρίνης µε 182 και Ν. Γιαννακοπούλου µε 150 ψήφους.

Ανοδο στην πόλη ετοιµάζει ο Κώστας Καραµανλής. Για να παραβρεθεί και πάλι σε κάποια βιβλιοπαρουσίαση...


Ραντεβού στα εγκαίνια

Ραντεβού στις 30 Νοεµβρίου στη Θεσσαλονίκη έχει δώσει ο Ακης Σκέρτσος. Ο Θεσσαλονικιός υπουργός Επικρατείας θα είναι ένας από τους κυβερνητικούς αξιωµατούχους που θα δώσουν το «παρών» στα εγκαίνια του µετρό, το οποίο θεωρεί ότι θα αποτελέσει ένα σηµαντικό τοπόσηµο για την πόλη. Οσο για τα σενάρια περί δικής του βουλευτικής υποψηφιότητας -όπως δήλωσε πρόσφατα- απαντά απόλυτα, λέγοντας «Οχι, ευχαριστώ».

Ένα τραπεζάκι ξεχωρίζει στο γραφείο του Στέλιου Αγγελούδη στο ∆ηµαρχείο Θεσσαλονίκης. Με δύο καρέκλες για έναν πρωινό και γρήγορο καφέ, έχοντας θέα όλη την πόλη. Μόνο που, όπως λέει ο ίδιος, δεν έχει χρόνο να τον απολαύσει…


Το μήνυμα

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε εκ νέου αυτές τις ηµέρες η Σοφία Ζαχαράκη. Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συναντήθηκε µε τον πρύτανη του ∆ΙΠΑΕ, ενώ επισκέφθηκε και µια κοινωνική δοµή. Με δεδοµένο ότι ήταν στη Θεσσαλονίκη πριν από τρεις εβδοµάδες, το µήνυµα είναι σαφές, µε τις επαφές της στην πόλη να πυκνώνουν: ότι η ενίσχυση της οικογένειας και της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης όλο και µεγαλώνει.

Παλαιάς σχολής

Λιγοστεύουν οι εν ζωή Νεοδηµοκράτες που γνώριζαν τον Κωνσταντίνο Καραµανλή. Ενας από τους τελευταίους ήταν ο Παναγιώτης ∆έντσορας, που κηδεύτηκε τη ∆ευτέρα. Είχε διατελέσει πρόεδρος του ΤΕΕ - Τµήµατος Κεντρικής Μακεδονίας, ήταν υποψήφιος νοµάρχης Θεσσαλονίκης το 1994 και ένας από τους πιο τακτικούς συµβούλους των αυτοδιοικητικών υποψηφιοτήτων της Ν.∆. τα τελευταία χρόνια. Αθόρυβος τεχνοκράτης, παλαιάς σχολής, θα λέγαµε…

Κόλπο γκρόσο

Κόντρα όλο το κόµµα και τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ έχει ο Στέφανος Κασσελάκης στη Θεσσαλονίκη, καθώς στην πόλη δεν είχε ποτέ δικούς του ανθρώπους στον κοµµατικό µηχανισµό. Για τον λόγο αυτόν πάει να κάνει το κόλπο γκρόσο µε τους ανθρώπους της κοινωνίας που τον στηρίζουν. Πάντως, η µάχη θα κορυφωθεί το εορταστικό τριήµερο της 26ης Οκτωβρίου. Τότε όλοι θα ανέβουν στον Βορρά…

Τα ούζα

Οι εκλογές στο Επαγγελµατικό Επιµελητήριο Θεσσαλονίκης µπορεί να αργούν ακόµη (θα γίνουν στις 24 Νοεµβρίου), αλλά ήδη άρχισαν τα… ούζα των υποψήφιων προέδρων. Πρώτος άνοιξε τον χορό ο Κλεόβουλος Θεοτόκης και ακολούθησε ο Θάνος Κουλουτµπάνης, που θα φιλοξενήσει τους δηµοσιογράφους της πόλης τη ∆ευτέρα. Ο πρώτος στο πιο κυριλέ «Canteen», ο άλλος στο πιο λαϊκό «Τηγανιές και σχάρες».

Επικίνδυνες αποστολές

Οι 24 ώρες της ηµέρας δεν φτάνουν για τον Νίκο Ταχιάο, που κυριολεκτικά τρέχει και δεν φτάνει. Πέρα από τις καθηµερινές ενασχολήσεις του µε τα θέµατα των υποδοµών σε όλη την Ελλάδα, έχει και το µετρό της Θεσσαλονίκης. Εκεί η εκκίνηση διά στόµατος πρωθυπουργού έχει ορισθεί για τις 30 Νοεµβρίου και τα πάντα έχουν τη δική τους δυναµική, µιας και µέχρι το τέλος του µήνα όλα τα προβλήµατα πρέπει να έχουν λυθεί. Από τη διαλειτουργικότητα των εισιτηρίων µέχρι την ασφάλεια των δροµολογίων. Με τον Ταχιάο να είναι ο άνθρωπος για τις επικίνδυνες αποστολές.

Ξεχασμένοι

∆ιάφοροι ξεχασµένοι της Ν.∆. Θεσσαλονίκης προσεγγίζουν την Αφροδίτη Λατινοπούλου. Κυρίως παλαιοί «καραµανλικοί», αλλά και παραδοσιακοί Νεοδηµοκράτες, που στη Φωνή Λογικής είδαν φως και µπήκαν. Μόνο που όσο δραστηριοποιείται στην πόλη η Λατινοπούλου, δύσκολα θα αναδειχτεί κάποιος νέος αστέρας.