H εφιαλτική ασθένεια της Βάσως Παπανδρέου

Από µια σπάνια ασθένεια είχε χτυπηθεί τα τελευταία τρία χρόνια η αείµνηστη Βάσω Παπανδρέου. Η πάλαι ποτέ «σιδηρά κυρία» του ΠΑΣΟΚ έδινε µάχη µε την ασθένεια της προϊούσας υπερπυρηνικής παράλυσης. Πρόκειται για µια σπάνια διαταραχή του εγκεφάλου, που προκαλεί προβλήµατα στην κίνηση, στο περπάτηµα, στην ισορροπία και στην κίνηση των µατιών. Προέρχεται από βλάβη στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου που ελέγχουν τη σκέψη και την κίνηση του σώµατος. Τα άτοµα που επηρεάζονται συχνά βιώνουν αλλαγές προσωπικότητας και γνωστική εξασθένηση.

Η ασθένεια επιδεινώνεται µε την πάροδο του χρόνου και µπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως πνευµονία και προβλήµατα κατάποσης. Η Βάσω Παπανδρέου τα τελευταία τρία χρόνια βίωσε όλες τις εφιαλτικές επιπτώσεις της συγκεκριµένης ασθένειας, καθώς ο οργανισµός της εξαντλήθηκε σε τέτοιο βαθµό, λόγω της αδυναµίας της να τραφεί, που είχε φτάσει στα 30 κιλά. Την επαφή της µε το περιβάλλον δεν την είχε χάσει, απλώς δεν µπορούσε να µιλήσει. Παρακολουθούσε τις πολιτικές εξελίξεις, καταλάβαινε τι συµβαίνει σε διεθνές και εσωτερικό επίπεδο, αλλά δεν ήταν σε θέση να συζητήσει µε οποιονδήποτε.

Σε διπλό ταμπλό ο Πολάκης

Εάν ο Π. Πολάκης ήθελε όντως τη συµµετοχή του Στ. Κασσελάκη στη µάχη για τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ, θα µπορούσε κάλλιστα στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόµµατος να δώσει γραµµή στους δικούς του ανθρώπους να µην εµφανιστούν καθόλου στις εργασίες της, ώστε να µη σχηµατισθεί απαρτία και έτσι να µην περάσει η απόφαση για αποκλεισµό του. Ο Π. Πολάκης όµως, επειδή θέλει να είναι και µε τον αστυφύλακα και µε τον χωροφύλακα, το παίζει σε διπλό ταµπλό. Κοινώς, πάει να πατήσει σε δύο βάρκες, ελπίζοντας ότι θα ξεγελάσει και τις δύο πλευρές, παριστάνοντας σε όλους τον καλό και τον κακό ταυτόχρονα.

Το μήνυμα ελήφθη

Για τον Στέφανο Κασσελάκη δεν υπάρχει πλέον άλλος δρόµος: Ή θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα ή θα πάει σπίτι του στο τέλος. Η τρέχουσα πλειοψηφία στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στην Κ.Ε. και την Πολιτική Γραµµατεία, δεν πρόκειται να του κάνει το χατίρι να τον συµπεριλάβει στον σχεδιασµό που έχει εκπονήσει για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Πλέον, έχει καταστεί «αποσυνάγωγος» για την Κουµουνδούρου. Το µήνυµα αυτό το έχουν λάβει και όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούµενες ηµέρες τον υπερασπίζονταν και απειλούσαν ιδιωτικώς ή δηµοσίως ότι θα χύσουν για πάρτη του µέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίµατός τους. Με εξαίρεση κάνα δυο-τρεις, αµφιβάλλω εάν θα το κάνουν και οι υπόλοιποι.

Τα έκανε μπάχαλο

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Στ. Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, στα µέσα της εβδοµάδας κατήγγειλε πως αυτοί που µεθόδευσαν την «εκπαραθύρωσή» του από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν βάλει πλάτη στις ευρωεκλογές, ώστε το κόµµα να καταφέρει να ξεπεράσει στις κάλπες το 20%. ∆ηλαδή, τους χρέωσε την ήττα επειδή στο µυαλό τους είχαν πώς θα ξεπαστρέψουν τον Στ. Κασσελάκη. Αλήθεια, ο κ. Καπνισάκης, που εσχάτως επιδίδεται σε πολιτικές παρεµβάσεις για να στηλιτεύσει αυτούς που, υποτίθεται, υπονόµευσαν την προεδρία του Στ. Κασσελάκη, τι αγώνα έκανε ο ίδιος στην πορεία προς τις ευρωπαϊκές εκλογές, για να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ; Αν θυµάµαι καλά, κάποια στιγµή έδωσε µια συνέντευξη και το µόνο που κατάφερε µε αυτά που είπε ήταν να τροφοδοτήσει τις συζητήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πως ο Στ. Κασσελάκης «είχε πάρε-δώσε µε τη Ν.∆.», για να γίνει υπουργός στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη. Κοινώς τα έκανε µπάχαλο και τώρα ζητά και τα ρέστα. ∆ιότι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πήγαινε να δώσει τη µάχη για τις ευρωεκλογές, ο ίδιος µέσα στην απειρία του ή την αφέλειά του εµφάνιζε τον Στ. Κασσελάκη ως «συνοµιλητή» του Κ. Μητσοτάκη, για να δείξει ότι ο τελευταίος, τάχα µου, τον θεωρούσε σηµαντικό κεφάλαιο για τη χώρα και ήθελε να τον κάνει και υπουργό.

Σε δύο πρόσωπα φέρεται να έχει σκαλώσει το θέµα της διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη από την Επιτροπή ∆εοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Στέλιο Παππά, πατέρα του νυν προέδρου της Κ.Ο. του κόµµατος, Ν. Παππά, και τον Γιάννη Μπενίση, σύζυγο της Ρ. ∆ούρου.


Δολοφονίες χαρακτήρων

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αξιολογούνται ως µια κανονική πολιτική αντιπαράθεση µεταξύ προσώπων που φιλοδοξούν να ηγηθούν του συγκεκριµένου κόµµατος, αλλά ως µια εµφύλια διαµάχη, µε καθαρά πολεµικά χαρακτηριστικά. Ο ένας κοιτάει πώς θα ξεπαστρέψει τον άλλον. Εχουµε να κάνουµε µε αρχηγούς και καπετανάτα που επιδίδονται σε δολοφονίες χαρακτήρων και όχι σε µια ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση. ∆εν νοιάζεται κανείς, µήτε ενδιαφέρεται για τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, παρά µονάχα για το πώς θα εξοντώσει ο ένας τον άλλον µέσα από οργανωτικά τερτίπια, τεχνητά κόλπα και δικολαβικές απειλές. Συµπεριφέρονται όλοι τους σαν οπλαρχηγοί.

Ποιος, θέλω να ξέρω ποιος

Ποιος στενός συνεργάτης του Στ. Κασσελάκη θεωρείται ύποπτος για τη διαρροή συκοφαντικών πληροφοριών εναντίον συγκεκριµένων εργαζοµένων της Κουµουνδούρου σε συγκεκριµένο ειδησεογραφικό site;

Στη σέντρα

∆εν ξέρω εάν η Ελενα Ακρίτα θα δώσει µέχρι τέλους τον αγώνα της υπέρ του δικαιώµατος του Στ. Κασσελάκη να είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα όµως δεν πρόκειται να βάλει σταυρό στον Π. Πολάκη και τον Απ. Γκλέτσο, τους οποίους τις τελευταίες ηµέρες έχει «στοχοποιήσει» στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης. Α, επίσης, εκείνον που έβγαλε στη σέντρα του διαδικτυακού της γηπέδου, για να φάει το κράξιµο της αρκούδας από τους οπαδούς της, είναι ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Μουµουλίδης, επειδή τόλµησε να ζητήσει την παραίτηση των µελών της Επιτροπής ∆εοντολογίας του κόµµατος.