Ευκαιρία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Κάθε φορά που ανοίγει οποιαδήποτε προοπτική συνεννόησης µε την Τουρκία, αρχίζουν οι δηλώσεις και οι διαρροές διαφόρων εµπόρων του εθνικισµού περί ενδοτικότητας, υποχωρητικότητας, ξεπουλήµατος, προδοσίας. Φυσικά, πρωτοστατεί ο πολιτικός που έχει διαψευστεί σε όλες του τις επιλογές, δηλαδή ο Αντ. Σαµαράς, ο οποίος ποτέ δεν βγάζει από µέσα του το ακροδεξιό «∆ίκτυο 21». Ολα αυτά, λοιπόν, επειδή εδώ και καιρό έχει δηµιουργηθεί ένα καλό κλίµα µε τους γείτονες, αλλά και γιατί ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, ασκεί τα καθήκοντά του µε ρεαλισµό και σύνεση και όχι προσπαθώντας να χαϊδέψει τα εθνικά ακροατήρια και να διαµορφώσει πολιτικό κεφάλαιο. Αυτό, όπως είναι φυσικό, δεν αρέσει σε όσους πιστεύουν ότι η εξωτερική πολιτική ασκείται µε κραυγές, λεονταρισµούς και µαξιµαλιστικές ανοησίες. Η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα στις 8 Νοεµβρίου γίνεται σε µια αρκετά καλή εποχή για τις σχέσεις των δύο κρατών, γι’ αυτό και θα είναι ευχής έργον να έχει αποτελέσµατα, ενόψει και της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός µε τον πρόεδρο Ερντογάν.

Fake news κατά Τσίπρα

Ολη αυτή η ιστορία µε τις συγγνώµες του Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση της Novartis είναι παραπάνω από αστεία, καθώς ούτε τραπέζια έχουν γίνει µεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και του Ευάγγελου Βενιζέλου ούτε και κάποιο σχετικό τηλεφώνηµα. Από µια µπαρούφα του ασόβαρου Γιώργου Λιάνη ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι άδικων επιθέσεων κατά του κ. Τσίπρα. Εως και δηλώσεις µετανοίας του ζήτησαν να κάνουν αυτοί που υποτίθεται πως καταγγέλλουν τα fake news. Και, φυσικά, έκαναν σπέκουλα εναντίον του Τσίπρα χρησιµοποιώντας ψέµατα. Υπενθυµίζεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε πει µε παρρησία πως ένα από τα κυβερνητικά λάθη του ήταν η στοχοποίηση πολιτικών προσώπων για την υπόθεση της Νοvartis και προφανώς η δήλωση τότε αφορούσε και τον κ. Βενιζέλο.

«Στεφανουά»

Σε κορυφαίο «κασσελακοφύλακα» έχει εξελιχθεί ο Θ. Οικονόµου, καθώς στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ που «έκοψε» τον Κασσελάκη συντόνιζε τα προσκείµενα στον έκπτωτο πρόεδρο µέλη, προκειµένου να έχουν συντεταγµένη στάση εκτός αιθούσης. Ουσιαστικά είναι το άτυπο Νο 2, µετά την Τζάκρη.

Στα ΜΜΕσα

Αρκετές οι συζητήσεις µεταξύ των δηµοσιογράφων του «Αθήνα» 9,84, αλλά και στα πέριξ για τις φήµες πως ο πρόεδρος του ραδιοφώνου, Ν. Λαλιώτης, διακινεί «µαύρες λίστες» µε κοµµένους πολιτικούς και δηµοσιογράφους από τις εκποµπές.

Έφυγε η «σιδηρά κυρία»

Η ξεχωριστή πολιτικός Βάσω Παπανδρέου «έφυγε» στα 80 της χρόνια για το ταξίδι που δεν έχει επιστροφή. Αφήνει πίσω της µια παρακαταθήκη αγώνων για την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και την ισότητα των φύλων. Ηταν µια πολιτικός που δεν δίσταζε να συγκρουστεί ακόµα και µε τον κραταιό Ανδρέα Παπανδρέου, όταν είχε διαφωνίες µε την ασκούµενη πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Η Βάσω, η κατά πολλούς «σιδηρά κυρία του ΠΑΣΟΚ», ήταν µαζί µε τον Θ. Πάγκαλο, τον Π. Αυγερινό και φυσικά τον Κ. Σηµίτη συνδαιτυµόνες σε εκείνο το θρυλικό τραπέζι που είχε γίνει στην οικία της στο Χαλάνδρι και στο οποίο µπήκαν οι βάσεις για τη µετά-Ανδρέα εποχή. Η περίφηµη «κίνηση των τεσσάρων» συµφώνησε τότε πως ο Κ. Σηµίτης ήταν αυτός που θα είχε την πρωτοκαθεδρία όταν θα ετίθετο θέµα αποχώρησης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Στη Λέσβο

Τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά που κατέγραψε στο Β. Αιγαίο ο Ν. Ανδρουλάκης πιστώνονται και στον Π. ∆ουδωνή, που όργωσε όλα τα νησιά. Αλλωστε, ο βουλευτής Επικρατείας θα είναι υποψήφιος στη Λέσβο στις επόµενες εκλογές και ήδη έχει φτιάξει σηµαντικούς πυρήνες.

Ιστορική έκθεση

Με αφορµή την επέτειο για τη συµπλήρωση 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική µπότα, το ΚΚΕ διοργανώνει έκθεση ιστορικού - αρχειακού υλικού για το «απελευθερωτικό, επαναστατικό 1944». Η έκθεση θα είναι σε λειτουργία από τις 2 Νοεµβρίου και θα φιλοξενείται στα πρώην δικαστήρια της οδού Σανταρόζα. Θα εκτεθούν φωτογραφίες, έγγραφα, έργα Τέχνης και άλλα ντοκουµέντα από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ. Να σηµειωθεί ότι στο κτίριο της Σανταρόζα το 1951 ξεκίνησε η πρώτη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη.

Στην ηγεσία

Επειδή γράφονται ανακρίβειες σε σχέση µε τον γραµµατέα του ΠΑΣΟΚ, να σηµειωθεί ότι σε όλη την εσωκοµµατική διαδικασία ο Ανδρέας Σπυρόπουλος είχε ουσιαστικά την οργανωτική ευθύνη της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη και αυτονόητα θα είναι στο ηγετικό κάδρο της επόµενης µέρας.

Quiz: Ποιο κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επί εβδοµάδες έλεγε «κάντε ό,τι µπορείτε για να φύγει ο Ανδρουλάκης», ενώ την τελευταία εβδοµάδα «προσοχή µη µας πάρει το κόµµα ο ∆ούκας»;


Υπεράνω

Ακόµα και από τα «µικρά» µπορεί στην πολιτική να βγαίνουν χρήσιµα συµπεράσµατα. Οπως για παράδειγµα από την απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να δώσει το «παρών» σήµερα στον γάµο του Χάρη ∆ούκα. ∆είχνει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λειτουργεί ενωτικά, υπεράνω και πως δεν κρατάει (πολιτική) κακία στον δήµαρχο της Αθήνας, παρά τα όσα έλεγε συνεχώς εναντίον του όλους αυτούς τους µήνες.

Άγνοια

Οι κατηγορίες που αφορούν τα έµµισθα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι µάλλον φαιδρές, δείχνουν ωστόσο τον τρόπο που (υποτίθεται ότι) κάνει πολιτική ο Στέφανος Κασσελάκης. ∆εν υπάρχει κανένα κόµµα που να µην έχει στελέχη µε µισθό, κάποια εκ των οποίων προφανώς και θα είναι µέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτό είναι µια διαχρονική παράδοση των κοµµάτων της Αριστεράς, την οποία και αγνοεί ο εξ Αµερικής αερόλιθος.