«Καθάρισε» εύκολα ο Ανδρουλάκης

Καθαρή νίκη Ανδρουλάκη και αισθητή µείωση των ψηφοφόρων που προσήλθαν στην κάλπη της δεύτερης Κυριακής έδειξε η «ακτινογραφία» των εσωκοµµατικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ στον δεύτερο γύρο. Ο αριθµός των ψηφοφόρων ήταν σηµαντικά µειωµένος, καθώς από τα 21.800 άτοµα που ψήφισαν σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης την πρώτη Κυριακή, στον δεύτερο γύρο προσήλθαν µόλις 14.581. Μεγάλες διαφοροποιήσεις στη Θεσσαλονίκη δεν είχαµε και το αποτέλεσµα ήταν δεδοµένο, από τη στιγµή που η Α. ∆ιαµαντοπούλου και ο Π. Γερουλάνος δεν έδειξαν κάποια προτίµηση. Ετσι, ο κ. Ανδρουλάκης πήρε άνετα και τους οκτώ δήµους της Β’ Θεσσαλονίκης και ήταν πρώτος µε διαφορά και στην Α’ εκλογική περιφέρεια. Στην Α’ Θεσσαλονίκης ο κ. ∆ούκας κατόρθωσε να κάνει σηµαντικό βήµα πλησιάζοντας τον κ. Ανδρουλάκη και έδειξε ότι στο αστικό κοµµάτι έχει καλύτερη απήχηση. Από την άλλη, ο κ. Ανδρουλάκης κατάφερε να πάρει το µεγαλύτερο κοµµάτι των ψηφοφόρων των άλλων υποψηφίων, µε αποτέλεσµα να πετύχει ξεκάθαρη νίκη: Ανδρουλάκης µε 56,72% και ∆ούκας µε 42,18%. Πάντως, στην Α’ Θεσσαλονίκης στον ∆ήµο Νεάπολης-Συκεών ο κ. ∆ούκας πήρε οριακά την πρώτη θέση από τον κ. Ανδρουλάκη. Αυτό συνέβη όπου τον στήριξε ο τοπικός δήµαρχος, Σ. ∆ανιηλίδης.

Οσο για τους βασικούς πρωταγωνιστές της νίκης του Ανδρουλάκη, αυτοί ήταν: ο εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος, Θ. Γλαβίνας, ο γενικός γραµµατέας του ΤΕΕ, Λ. Πατάβρας, το µέλος του Πολιτικού Συµβουλίου Π. ∆αλαµπούρα, τα µέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ν. Φραγκισκάκης, Ν. Ξυλούρης, Κ. Σωτηράκης και Χ. Μελίδης, ο γραµµατέας της Νοµαρχιακής Β’ Θεσσαλονίκης Κ. Κοκολάκης, το µέλος της Νοµαρχιακής της Α’ Θεσσαλονίκης Χρ. Παπαστεργίου, καθώς και τα µέλη της Νοµαρχιακής Α’ Θεσσαλονίκης Γ. Πιτσιώρας και Θ. ∆έλλιος και, φυσικά, οι άνθρωποι που στελεχώνουν το γραφείο του Νίκου Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη: ο διευθυντής του γραφείου ∆. Σαρηγιάννης και η Ε. Μαγδάκη, η Ε. Τσαρούχα, που είχε την ευθύνη της επικοινωνίας, και η Α. Γεωργιάδου.

Στο Βιετνάµ ετοιµάζεται να ταξιδέψει ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Πιθανώς σε ένα από τα τελευταία του µακρινά ταξίδια ως αντιπρόεδρος της Κοµισιόν…


Αναμένει

Ενισχυµένος εµφανίζεται στη Θεσσαλονίκη ο Θανάσης Γλαβίνας, που έδωσε µια συνεπή και χωρίς πολλά ταρατατζούµ µάχη για την επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Οµως ο Θεσσαλονικιός εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ µάλλον θα περιµένει την επόµενη εκλογική µάχη για να εκλεγεί βουλευτής, καθώς το ζήτηµα της ανακατανοµής των εδρών στη Βουλή έχει µπει στο αρχείο.

Πιο σκληρός

Μια ερώτηση µε πολύ ζουµί κατέθεσε στη Βουλή ο ∆ηµήτρης Κούβελας. Στον απόηχο των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τον περιορισµό της χρήσης των κινητών στα σχολεία, ο «γαλάζιος» βουλευτής ζητά µια εθνική στρατηγική για την ορθή χρήση κινητών από παιδιά και εφήβους, επισηµαίνοντας ότι το «κινητό στην τσάντα» δεν επαρκεί. Γι’ αυτό και προτείνει πιο σκληρά µέτρα: καθολική απαγόρευση κατοχής κινητού τηλεφώνου στο σχολείο και επέκταση των µέτρων και εκτός σχολικού χώρου.

Ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, δεν αναµένεται να παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη στη δοξολογία της 26ης Οκτωβρίου, αλλά η εξέδρα των επισήµων στην πόλη θα είναι γεµάτη. Και από βουλευτές και από αρχηγούς και υποψηφίους των κοµµάτων της αντιπολίτευσης.


Τολμηρός

Πολύ πλήθος και µέγα πάθος στην κυριακάτικη εκδήλωση διαλόγου του βουλευτή της Ν.∆. ∆ιαµαντή Γκολιδάκη µε τίτλο «Μίλα µε τον βουλευτή σου». Το Ολυµπιακό Μουσείο γέµισε και µε το παραπάνω, οι ερωτήσεις από τους πολίτες έπεφταν βροχή επί 2,5 ώρες, ενώ ξεχώρισε το θερµό χειροκρότηµα προς τους αστυνοµικούς που προκάλεσε ο «γαλάζιος». Ολα αυτά σε µια εποχή δύσκολη για την κυβέρνηση, στην οποία ο ∆ιαµαντής Γκολιδάκης έδειξε ότι είναι τολµηρός.

Απροθυμία

Μια σχετική αποσυσπείρωση υπάρχει εσχάτως στη Ν.∆. Ακόµα και για τα γενέθλια του κόµµατος ο ενθουσιασµός, που παλιότερα καταγραφόταν σε τέτοιες επετείους, ήταν πολύ µικρός, ενώ ελάχιστοι Θεσσαλονικείς κατέβηκαν στην Αθήνα για να συµµετάσχουν στην εκδήλωση της Ρηγίλλης. Μάλιστα, και οι δηµοσιογράφοι συνάντησαν δυσκολίες και απροθυµία να βρουν «γαλάζιους» για να τοποθετηθούν για τα 50χρονα του κόµµατος.

Βορειοδυτικά

Συνεχίζει τις περιοδείες και τις εξορµήσεις στην επαρχία ο Στέφανος Κασσελάκης, προσπαθώντας να ενισχύσει το κύµα των υποστηρικτών του ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτές τις ηµέρες κινείται προς τα βορειοδυτικά της χώρας: στην Εδεσσα, όπου βρέθηκε για τον εορτασµό των Ελευθερίων της πόλης, και µετά µε επισκέψεις στην Πτολεµαΐδα και την Καστοριά. Εχοντας τη Θεοδώρα Τζάκρη δίπλα του…

Πάρτι

Με ένα πάρτι στην Αγορά Μοδιάνο γιόρτασε τη συµπλήρωση ενός χρόνου από τη νίκη στις εκλογές ο δήµαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, και η παράταξή του. Με µουσική και πολύ κέφι σε µια περίοδο που τα εύκολα, όπως η βελτίωση της καθαριότητας, τελείωσαν. Βλέπετε, η νέα διοίκηση παρέλαβε κυριολεκτικά µια πολύ βρώµικη πόλη και τις υπηρεσίες καθαριότητας σε αποδιοργάνωση. Ο Αγγελούδης έβαλε τα πράγµατα γρήγορα σε τάξη και πέρασε πάνω από τον πήχη. Τώρα όµως αρχίζουν τα πιο δύσκολα: δηλαδή τα έργα που πρέπει να γίνουν και η περαιτέρω βελτίωση της καθηµερινότητας. Από τα τραπεζοκαθίσµατα µέχρι τα πιο µεγάλα πρότζεκτ.

Χαμένος

Πέρα από τους υποψήφιους προέδρους, χαµένος των εκλογών του ΠΑΣΟΚ ήταν και ο Χάρης Καστανίδης. Που περίµενε µια ήττα του Νίκου Ανδρουλάκη προκειµένου να πάρει µια µικρή εκδίκηση για την έδρα που του πήρε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης.